15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalExpoziție la Muzeul Antipa. Ce legătură este între bani și animale

Expoziție la Muzeul Antipa. Ce legătură este între bani și animale

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” împreună cu Banca Naţională a României a deschis de curând expoziţia temporară ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote şi monede. Expoziţia este găzduită în Sala Multimedia a Muzeului „Grigore Antipa” și va fi deschisă publicului până pe 31 octombrie.

Evenimentul expoziţional este centrul unui proiect educaţional interdisciplinar amplu, care are în vedere creșterea nivelului de cunoaștere a însemnelor monetare în rândul publicului larg și cunoașterea faunei heraldice numismatice care a decorat monedele și bancnotele de-a lungul vremii. Expoziția este „nucleul” în jurul căruia, vor fi organizate toate celelalte evenimente ale proiectului, dedicate tuturor categoriilor de vârstă: prezentări, spectacole cu păpuși, spectacole de teatru, atelier de heraldică și numismatică practică pentru elevi.

Îmbinând caracterul educaţional cu divertismentul cultural, expoziția constituie o invitaţie la o „călătorie” în jurul lumii, prin intermediul faunei reprezentată pe bancnotele şi monedele mai multor țări. Peste 100 de specii şi subspecii din fauna lumii pot fi admirate pe cele 300 de însemne monetare expuse – de la monede din Antichitate, Evul Mediu și Epoca Modernă, emise în 18 state, până la bancnote moderne din 59 de țări și teritorii de pe 6 continente.

Specialiștii celor două muzee au structurat expoziţia pe următoarele secțiuni: animale marine, mamifere, animale domestice, păsări, şi animale mitologice, piesele fiind expuse în vitrine cu un design îndrăzneț, care permite privitorilor să aibă acces rapid la esența informației.

Dintre piesele care au circulat pe teritoriul actual al României expuse, se remarcă monedele din argint histriene şi dacice – drahma (Histria, sec. IV î.Hr) și tetradrahma (Dacia, tip Aninoasa-Dobreşti, sec. III-II î.Hr.), precum și monedele din aur de 12,5 lei şi 50 lei (1906) sau medalia „Ardealul nostru” (1944), exponate care marchează autentice repere ale istoriei statului român modern. Dintre bancnotele româneşti expuse publicului, le semnalăm pe cele de 1 leu din 1915, de 5.000 lei din 1943 și de 5.000.000 lei din 1947.

„ZooMonetar” promite vizitatorilor o experienţă unică, provocatoare prin tematică, raritatea şi valoarea pieselor expuse, precum şi prin dimensiunea globală a provenienţei însemnelor monetare. Vizitatorii beneficiază totodată de o experienţă 3D inedită, având posibilitatea de a interacţiona cu conţinutul propriu-zis al informației prin aplicaţiile multimedia. 

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă