10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăInternaționalFestival de cultură digitală, la Târgu Mureș

Festival de cultură digitală, la Târgu Mureș

O fostă unitate militară, Teatrul Naţional şi Cinema Arta din Târgu Mureş găzduiesc, în această săptămână, ediţia-pilot a unui festival de cultură digitală organizat în premieră în România, intitulat "Digital Transilvania", care oferă, printre altele, proiecţii video, filme, muzică şi seminarii.

Regizorul Alex Năstoiu, cel care a avut ideea organizării Festivalului "Digital Transilvania" la Târgu Mureş, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că este un concept nou în România, care adună toate activităţile ce au legătură cu domeniul digital, modelul fiind cel al Festivalului Brighton din Anglia, care atrage turişti din toată lumea, informează Mediafax.

Astfel, în programul festivalului se regăsesc proiecţii video, filme experimentale, petreceri cu muzică experimentală, conferinţe şi seminarii interactive dedicate culturii digitale, expoziţii de fotografie, precum şi spectacole de video mapping, realizate indoor, pe pereţi sau obiecte.

La ediţia-pilot au fost invitaţi artişti din România, dar şi din Ungaria, în program regăsindu-se proiecţii de film de scurtmetraj "Best of Busho Animation 2013", de la Budapest International Short Film Festival de anul trecut, şi de la Festivalul "Tripoteca", primul festivalul internaţional de film şi artă psihedelică din România.

În program mai sunt cuprinse seminarii interactive cu temele "Blogging", "Digital Comics" şi "Augmented Reality", demonstraţii de realizare a unor animaţii video pe tricouri sau afişe şi de realizare de benzi desenate printr-o aplicaţie android.

"Conceptul este unic, de a aduna toate activităţile care au legătură cu domeniul digital sub o singură umbrelă. Spaţiul e interesant, din cauză că este un pic altfel faţă de expoziţiile normale", a declarat Năstoiu, subliniind că proiecţiile "nu sunt nişte filme chiar obişnuite, pe care le vezi oricând".

"Digital Transilvania" a început luni şi se desfăşoară până duminică, în două spaţii neconvenţionale din Târgu Mureş – fosta unitate militară UM 542 de lângă Podul Mureş, denumită "Baraka", care va găzdui un festival de muzică şi proiecţii video, şi Sala Parking a Teatrului Naţional, unde se va deschide, marţi seară, un "Salon expoziţional interactiv", cu instalaţii video -, dar şi la Cinema Arta, unde vor rula filmele.

Organizatorii şi-au propus şi vopsirea "scărilor Rakoczi" din Târgu Mureş cu model selectat în urma unui concurs. Activitatea ar fi trebuit să fie realizată luni seară, cu vopsea nepermanentă, însă, întrucât, deşi Primăria şi-a dat acordul, mai este nevoie de obţinerea unui aviz de la Ministerul Culturii, fiind vorba despre patrimoniu.

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă