15.3 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăInternaționalFestival de jazz în piața George Enescu din Capitală

Festival de jazz în piața George Enescu din Capitală

În perioada 2 – 6 iulie, în Piața George Enescu din Capitală, are loc Bucharest Jazz Festival. Pe scena din Piata George Enescu vor urca unii dintre cei mai importanți muzicieni din jazzul românesc.

Saxofonistul Alex Simu, cunoscut publicului prin proiectele sale de world music (ARIFA), revine ca lider al unui autentic combo de jazz. Emil Bîzgă prezintă cvartetul omonim albumului pe care-l va lansa în cadrul festivalului: Emil Bîzgă Acacia Flower Quartet. Cunoscutul contrabasist timisorean, Johnny Bota este prezent în trioul excelentului pianist sârb Mike Krstić. Un proiect cu totul special pe scena românească este Bucharest Jazz Orchestra, condusă de talentatul trompetist Sebastian Burneci. Septetul condus de Mihai Iordache va încânta publicul cu repertoriul lor cu adevărat post-punk jazz. Romanian Jazz Collective este primul ansamblu dedicat exclusiv song book-ului românesc de jazz — o reinterpretare modernă a compozitiilor clasice semnate de Richard Oschanitzky, Johnny Răducanu, Marius Popp și alții.

Celebrul trompetist contemporan Dave Douglas, alături de Riverside Quartet, va urca pe scena Bucharest Jazz Festival, vineri, 4 iulie, de la ora 21:30.

Pe parcusul festivalului vor avea loc zilinic, la Hanul Gabroveni, lansări de carte, disc, seria Jazz on Film, colocvii si dezbateri, expozitie de afis de gen. Acestea îsi propun să contextualizeze jazzul românesc atât în peisajul local și internațional, cât și în raport cu celelalte sfere ale artei.

Astfel, marți, 1 iulie, în deschiderea festivalului, ARCUB în parteneriat cu Institutul Polonez, va prezenta vernisajul expoziției ”Afisul polonez de jazz de avangardă din anii ’60”.

Joi, 3 iulie, în cadrul unui eveniment dedicat cărții românesti de jazz, autori precum Mircea Tiberian, Marius Popp, Alex Vasiliu si altii vor lansa noi titluri în domeniu, urmate de discutii cu publicul si sesiuni de autografe.

Vineri, 4 iulie, va avea loc primul showcase dedicat caselor de productie care au editat discuri românesti de jazz. Acesta va fi urmat de o dezbatere cu tema Discul românesc de jazz, în prezenta fondatorilor Green Records, A&A Records, Soft Records, Fiver House Records si 7Dreams Records, care îsi vor prezenta cataloagele si planurile de viitor, analizând conditia actuală a acestei arte în România.

O altă premieră în program este Jazz on Film, o serie de proiecții ce se va desfășura pe tot parcursul festivalului. Aceasta înfățisează nume legendare ale jazzului internațional în ipostaze inedite, precum Cecil Taylor — All The Notes sau Paul Bley. Documentarul multiplu premiat despre miscarea poloneză de avangardă YASS, Iubire / Miłość va fi adus în festival în parteneriat cu Institutul Polonez Bucuresti. De asemenea, se vor proiecta si documente rare din arhiva TVR, care surprind fenomenul de jazz românesc: Miracolul de la Sibiu, un documentar TVR realizat de Doru Ionescu si Don’t Be Sad — Richard Ochanitzky, semnat de Alex Vasiliu, la Studioul TVR Iasi.

În plus, pe tot parcursul Bucharest Jazz Festival, în Piata George Enescu, va fi amenajat standul Jazz Made in Romania, dedicat exclusiv caselor de discuri si editurilor ce publică titluri de jazz autohton.

Cele mai citite

BNR menține dobânda cheie la 7% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, luni, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an,...

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...

PNL îl trimite înapoi la Brașov pe ministrul Veștea

Conducerea PNL l-a desemnat pe Adrian Veștea, actualul ministru al Dezvoltării, drept candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov. Veștea va fi candidatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă