10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalFestivalul Internațional al Educației marchează finalul lunii mai la Iași, Chișinău și...

Festivalul Internațional al Educației marchează finalul lunii mai la Iași, Chișinău și Cernăuți

A III-a ediție a Festivalului Internațional al Educației are loc în perioada 22 – 31 mai, la Iași, dar și în Chișinău și Cernăuți, orașe partenere în competiția Capitală Europeană a Culturii 2021. La fel ca și primele două ediții, FIE 2015 va cuprinde sute de evenimente (muzică, expoziții, carte, film, conferințe, operă, teatru, educație), care vor transforma Iașul, timp de 10 zile, într-o veritabilă capitală culturală europeană după cum informează Agerpres.

 În acest an, activitățile festivalului vor avea loc pe axa Copou —Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt — Palatul Culturii. În paralel, vor fi mai avea loc zeci de manifestări în stradă, atât în zona centrală, cât și în cartiere: proiecții de film, momente de operă și dans, spectacole de teatru, concerte, animații și acrobații.

”Am pornit în acest an de la vorbele celebrului specialist american în științele educației William Bennett, care spunea că educația este arhitectura sufletului, și am încercat să construim o suită de evenimente care să potențeze valențele educative pe care le au, pe de o parte, cultura ieșeană și, pe de altă parte, activitatea celor peste 300 de invitați din țară și din străinătate”, a declarat Dan Doboș, directorul festivalului.

În tot acest timp, Parcul Copou se transformă în Parcul Educației Nonformale, cu ateliere de creație, mind-lab, concursuri pentru copii, expoziții de carte și ateliere de meșteșugărit. De asemenea, în centrul orașului, Piața Unirii devine Piața Artelor, unde au loc expoziții și ateliere de creație.

”Pentru administrația municipală este extrem de importantă marcarea unei particularități istorice a Iașului, și anume aceea de a fi un centru de iradiere a culturii și a educației în spațiul românesc și european. Tocmai de aceea am simțit nevoia să organizăm și anul acesta festivalul pe alte coordonate decât cele ale sărbătorii populare tradiționale, reprezentată de Zilele orașului, fără a pierde însă din vedere comunitatea ieșeană în ansamblul ei”, a declarat Mihai Chirica, viceprimarul municipiului Iași.

Cele mai importante spectacole din cadrul FIE Iași 2015 vor avea loc pe scena mare amplasată în fața Palatului Culturii. Ca și la ediția precedentă, intrarea la spectacole este gratuită, iar toate concertele încep la ora 20.30.

Primul week-end al FIE 2015 este dedicat operei și muzicii simfonice. Sâmbătă, 23 mai, artiștii de la Opera Națională Română Iași vor susține o Gală Extraordinară de Operă, pentru ca duminică, 24 mai, Orchestra și soliștii Universității de Arte ”George Enescu” vor oferi Concertul Simfonic ”De la Clasic la Modern”.

Luni, 25 mai, are loc spectacolul ”Istoria Dansului”, un antrenant periplu prin toate stilurile de dans, din toată lumea, viu colorate cu costume, decoruri și lumini spectaculoase.

În premieră în fața unei audiențe numeroase, FIE oferă pe 26 mai concertul Vali Boghean & Band. Talentatul cântăreț, alături de trupa sa, sunt deja un fenomen în rândul românilor de peste Prut, dar nu numai.

Miercuri, 27 mai, are loc Gala Ia Și Descoperă, în cadrul căreia vor fi proiectate cele 6 filme documentare despre Iași, realizate de echipe de jurnaliști din foste capitale europene ale culturii.

Joi, 28 mai, Iașiul se umple de energie. Ca în fiecare an, studenții se vor reuni în Marșul Absolvenților! Seara se încheie cu un super concert Goran Bregovic & The Wedding and the Funeral Orchestra.

Vineri, 29 mai, scena din fața Palatului Culturii aparține maestrului Ionel Tudor & Big Band, alături de Marcel Pavel și invitații săi, în deja celebrul spectacol ”Very Classic”. Orchestra maestrului Ionel Tudor rămâne la Iași și pentru concertul de sâmbătă, 30 mai, când ieșenii sunt așteptați la concertul de rock simfonic susținut de Direcția 5.

FIE Iași 2015 se încheie, cu recitalul unui star rock internațional,Chris Norman, celebrul solist al trupei Smokie.

FIE Iași înseamnă și o extraordinară emulație a comunității locale. De aceea, la a III-a ediție, FIE Iași va include câteva adevărate Festivaluri în Festival.

Festivalul de Teatru EuroArt are loc în perioada 24 — 31 mai, cu spectacole găzduite la Casa de Cultură a Studenților din Iași, Universitatea de Arte ”George Enescu”, dar și în câteva spații informale.

Week-end-ul 22-24 mai este 'ocupat' de Festivalul Filmului European, la Casa de Cultură ”Mihai Ursachi” din Copou.

Poezia nu are cum să lipsească din FIE. Festivalul Internațional 'Poezia la Iași' aduce 40 de nume mari în oraș, iar Festivalul Internațional de Poezie ”Grigore Vieru” întărește legătura cu frații noștri de peste Prut.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă