13.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInternaționalFilmul "The Judge" deschide Festivalul de Psihanaliză şi Film din Bucureşti

Filmul “The Judge” deschide Festivalul de Psihanaliză şi Film din Bucureşti

Lungmetrajul "Judecătorul/ The Judge", în regia lui David Dobkin, cu Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga şi Billy Bob Thornton în distribuţie, deschide cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Psihanaliză şi Film, pe 20 noiembrie, la Cinema Studio din Bucureşti.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Psihanaliză şi Film va avea loc în perioada 20 – 23 noiembrie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu din Bucureşti.

"Judecătorul/ The Judge" a avut premiera în deschiderea Festivalului Internaţional de Film de la Toronto, în septembrie, şi este prezentat în avanpremieră în România prin intermediul Freeman Entertainment.

"The Judge" spune povestea avocatului de succes din Chicago Hank Palmer (Robert Downey Jr), care a jurat să nu se mai întoarcă niciodată în oraşul său natal din Indiana, unde a lăsat în urmă pe tatăl său (Robert Duvall), pe cei doi fraţi, dar şi pe iubita sa (Vera Farmiga). Moartea mamei îl obligă însă să se întoarcă acasă, unde va rămâne mai mult decât şi-ar fi dorit, atunci când tatăl său, acuzat de crimă, este arestat.

Psihanalistul Andrea Sabbadini, directorul European Psychoanalytic Film Festival, prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci, revine şi în acest an la Bucureşti, ca invitat special al evenimentului. Sabbadini va comenta împreună cu directorul Festivalului Internaţional de Psihanaliză şi Film, criticul de film Irina Margareta Nistor, filmul "Mr. Turner", în regia lui Mike Leigh, pe 22 noiembrie la Cinema Studio.

La această ediţie a festivalului va avea loc şi lansarea cărţii semnate de Andrea Sabbadini "Moving Images. Psychoanalytic Reflections on Film" ("Imagini mişcătoare. Reflecţii psihanalitice asupra filmului", în traducerea Irinei Margareta Nistor şi apărutǎ la editura Trei). Depăşind încercările psiho-istorice superficiale de a analiza cineaştii prin produsele lor sau a aplica concepte psihanalitice în film, Sabbadini demonstrează în cartea sa că atât cinematograful, cât şi psihanaliza pot beneficia de un dialog reciproc interdisciplinar plin de substanţă.

De asemenea, la această ediţie a festivalului va fi proiectat filmul "Bernie", în regia lui Richard Linklater, cu Jack Black, Matthew McConaughey şi Shirley MacLaine. Filmul este inspirat dintr-o poveste reală – o crimă comisă într-un orăşel din Texas. Pentru rolul criminalului din "Bernie", Jack Black a primit o nominalizare la Globurile de Aur.

Totodată, "Clouds of Sils Maria", în regia lui Olivier Assayas, cu Juliette Binoche şi Kirsten Stewart, va fi proiectat în festival. Filmul a fost inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes 2014 şi a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă (Juliette Binoche).

Un alt film din festival va fi "Cele patru sute de lovituri/ Les quatre cents coups", în regia lui Francois Truffaut, cu Jean- Pierre Leaud în rolul principal. Filmul a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de la Cannes din 1959, a fost nominalizat la premiile Oscar pentru cel mai bun scenariu în 1960 şi a avut nominalizări la premiile BAFTA.

De asemenea, Festivalul de Psihanaliză şi Film va include o selecţie de scurtmetraje naţionale şi internaţionale.

Toate filmele vor fi urmate de discuţii la care vor participa regizori, producători, actori, critici de film şi psihanalişti.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Psihanalizǎ şi Film este organizată de Asociaţia FAMart, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Uniunii Cineaştilor din România şi al Institutului Cultural Român.

Cele mai citite

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...

Puținele studii ale lui Piedone nu afectează activitatea de primar-gospodar: poți desena băncuțe și dacă știi să faci liniuțe și bastonașe

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți cârcotași au criticat studiile primarului sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu – Piedone, candidat pentru funcția de edil-șef. Gurile rele...
Ultima oră
Pe aceeași temă