10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalFOTO + VIDEO: Cel mai bun somelier al anului 2016

FOTO + VIDEO: Cel mai bun somelier al anului 2016

Cel mai bun somelier din România a fost ales, vineri, în cadrul celei de-a 14-a ediție a evenimentului „Trofeul Somelieriei” 2016, care a avut loc în Capitală. Astfel, Adrian Jipa a fost desemnat somelierul anului 2016, după ce s-a distins într-o serie de probe, care au constat în servire și decantare, degustare de vin și de spirtoase în orb, food & wine pairing, demonstrație practică a interacțiunii cu clientul

Peste 70 de concurenți s-au înscris la a 14-a ediție a „Trofeului Somelieriei” 2016, organizat de Asociația Somelierilor din România și Halewood Wines & Spirits. Dintre aceștia, doar 17 au fost selectați pentru a merge mai departe. Astfel, săptămâna trecută, 15 aspiranți și două aspirante la titlul de somelierul anului au petrecut o săptămână la Azuga, unde au avut parte de cursuri intensive, atât teoretice, cât și practice, cu o serie de specialiști în domeniu, care s-au aflat și în juriu.

După aceea, ei au dat o probă scrisă, pe care mai toți candidații au descris-o drept „foarte dificilă”, astfel că în semifinală s-au calificat opt dintre ei, dintre care doar trei au ajuns în marea finală. L trofeul cel mare au concurat Sergiu Neamțu, Laurențiu Nica și Adrian Jipa.

„Examenul scris a fost destul de greu și probele sunt foarte grele pentru că intervine și emoția. La examenul scris ai și n-ai emoții. Dar când vii în fața publicului, lucrurile se complică”, a explicat câștigătorul trofeului, Adrian Jipa. Totodată, el a explicat că atmosfera de concurs „este cu totul altceva decât experiența de zi cu zi”. 

Somelierul anului lucrează în domeniu de zece ani, însă consideră că este întotdeauna loc „de mai bine”, astfel că el a făcut o serie de cursuri de perfecționare. 

La câștigarea concursului, somelierul Adrian Jipa a declarat: „Vreau să cred că drumul meu abia acum începe”. Mai mult, el și-a exprimat speranța să participe și la concursuri internaționale în viitor. „Nu este ușor să ajungi în vârf, dar este și mai greu să te menții”, a mai spus el, cu privire la câștigarea trofeului național.

Pentru Trofeul Somelieriei 2016, Adrian Jipa s-a pregătit șase-șapte luni. „În această perioadă nu am avut nicio zi liberă. Cinci zile pe săptămână am fost la cafenea. Zilele mele libere au însemnat degustări, decantări, studiu. Ce se vede aici e doar ca un iceberg, dar în spate e foarte multă muncă”, a conchis el.

Potrivit celor trei finaliști, cea mai dificilă probă din concurs a fost demonstrația practică a interacțiunii cu clientul. Astfel, la această probă, somelierii finaliști au interacționat cu patru tipuri diferite de clienți: clientul dificil, clienții casei, o persoană vegetariană și un cuplu străin care nu avea loc în restaurant.

Surpriza concursului a fost câștigătorul locului doi, Sergiu Neamțu, pentru care somelieria este un hobby. El a obținut un punctaj de 281 puncte din partea juriului. Laurențiu Nica s-a clasat pe locul trei, cu 168 puncte, având peste zece ani de experiență în domeniu. El a primit și Premiul Jurului Presei.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă