15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalFOTO: 60 de mașini participă, între 13 și 15 mai, la Parada...

FOTO: 60 de mașini participă, între 13 și 15 mai, la Parada Vehiculelor Istorice de la Târgu Mureş

Aproximativ 60 de maşini de epocă participă, între 13 și 15 mai, la Parada Vehiculelor Istorice de la Târgu Mureş. Astfel, 25 de mașini vor fi înscrise la concursul de frumuseţe, iar 40 vor participa Raliul de Regularitate, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, preşedintele Comisiei Sportive Retromobil România, Georgios Ladopoulos, informează Agerpres.

El a arătat că raliul de la Târgu Mureş face parte din etapa a doua a Campionatului Raliurilor de Regularitate pentru vehicule istorice, se desfăşoară după regulamentul FIVA şi va avea participare internaţională. Tema etapei va fi vizitarea castelelor şi monumentelor istorice, pe traseu fiind cuprinse două castele şi Cetatea Medievală din Târgu Mureş. Traseul va avea o distanţă de aproximativ 300 kilometri care va fi parcursă în două zile. 

„La raliul de regularitate nu trebuie să spargi viteza, este un raliu mai degrabă de relaxare şi strategie şi de implicare cerebrală în sensul că necesită multe calcule, multă precizie. Pe partea de concurs de eleganţă evident că vor fi jurizate cele mai frumoase maşini şi cea mai frumoasă va lua locul I”, a arătat Georgios Ladopoulos. 

Preşedinte Retromobil România, Bogdan Coconoiu, a subliniat că în ţara noastră, până în acest moment, sunt omologate aproximativ 3.000 de maşini de epocă, număr considerat mic comparativ cu alte state. Motivul existenţei unui număr atât de mic de maşini este şi dificultatea de a întreţine o maşină istorică. 

„Pericolul cel mai mare este că oamenii care mai fac aceste meserii legate de restaurarea autovehiculelor sunt oameni în vârstă. Maşinile din zilele noastre nu vor ajunge istorice niciodată pentru că ele sunt formate în cea mai mare parte din plastic, o bară data jos de pe o maşină nouă nu mai recunoşti jumătate din bord. Discutăm aici de meseriaşi în tapiţerie, discutăm de specialişti în reconstruirea unor piese cum ar fi radiatoarele şi în această zonă există tradiţie”, a subliniat Bogdan Coconoiu. 

Pentru asigurarea viitorilor specialişti în restaurarea maşinilor istorice, însă şi pentru pregătirea viitorilor oameni calificaţi pentru meseriile tehnice, primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a anunţat în cadrul conferinţei de presă că la Parada Vehiculelor Istorice va avea loc şi Târgul Şcolilor de Arte şi Meserii ‘pentru a atrage atenţia celor tineri asupra unui domeniu care suferă din lipsă de specialişti, restaurarea maşinilor de epocă’. 

Dorin Florea a spus că această acţiune face parte din proiectul de revitalizare a şcolilor de arte şi meserii iniţiat de municipalitate, un proiect pentru care se urmăreşte accesarea de fonduri europene. 

„Eu o văd ca pe o provocare în tot ceea ce vom face legat de şcolile de arte şi meserii şi am marele noroc că Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi şcoala se implică. Locaţiile le avem, sunt puse la punct ca să putem obţine câţi mai mulţi bani pentru dotarea lor din fonduri europene, internatele le avem, deci proiectul nostru va avea un caracter regional şi chiar naţional, internaţional”, a susţinut Dorin Florea. 

Parada Maşinilor Istorice va avea loc în Cetatea Medievală din municipiu în perioada 13-15 mai şi este organizată de Retromobil Club România, Classic Car Club Mureş şi Gentlemens Club Târgu Mureş, în colaborare cu Primăria Târgu Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş. 

Cele mai citite

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Puntea dintre jocurile virtuale și cele fizice

În peisajul jocurilor de noroc online, apariția cazinourilor live mobile a apărut ca o punte semnificativă între domeniul virtual și experiența tradițională a cazinourilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă