16 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInternaționalFOTO. O controversată sculptură cu Hitler s-a vândut la un preț record

FOTO. O controversată sculptură cu Hitler s-a vândut la un preț record

O controversată statuie care îl înfățișeză pe Adolf Hitler rugându-se a fost vândută, duminică seara, cu 17, 189 milioane de dolari, în cadrul unei licitații organizate de casa Christie’s la New York. Realizată din ceară și rășină, în anul 2001, valoarea sculpturii intitulate „El” era estimată între 10 și 15 milioane de dolari, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Pentru realizatorul sculpturii, Maurizio Cattelan, în vârstă de 55 de ani, suma reprezintă un record mondial. Sculptorul a precizat, despre controversata operă care îl portretizează pe Hitler îngenuncheat, că a vrut „să o distrugă de multe ori şi tot de atâtea ori şi-a schimbat opinia”. 

Spre deosebire de cinema, artiștii „aproape că nu au abordat subiectul Hitler”, a declarat Loic Gouzer, vicepreşedinte al secţiunii „Perioada de după război şi artă contemporană” a casei Christie’s, care a inaugurat licitaţiile de primăvară de la New York. Potrivit lui, sculptura, „extrem de puternică, extrem de tulburătoare”, ar fi fost greu de vândut în urmă cu câţiva ani. 

O altă piesă importantă a licitaţiei de duminică seară, „One Ball Total Equilibrium Tank”, a americanului Jeff Koons, estimată la 12 milioane de euro, a fost cumpărată cu 15,285 milioane de dolari. Întregul lot era evaluat la 59,4 milioane de dolari, toate lucrările fiind vândute (mai puţin una) cu 78,123 de milioane de dolari. 

Licitaţiile de artă – impresionism, artă modernă şi contemporană – durează la New York până în 12 mai. În cadrul lor circa 1.500 de lucrări ar urma să îşi schimbe proprietarul, pentru o sumă totală care depăşeşte un miliard de dolari.

 

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis a numit-o pe Monica-Cecilia Sitaru ambasadoarea României în 11 țări africane

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 mai 2024, un decret prin care Monica-Cecilia Sitaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica...

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...
Ultima oră
Pe aceeași temă