15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalFOTO. Un weekend, un artist, două spectacole

FOTO. Un weekend, un artist, două spectacole

 

La acest sfârșit de săptămână, la Godot Café-Teatru puteți vedea două creații de care se leagă numele lui Radu Iacoban. Vineri, de la ora 19.30, se va juca piesa „În parc“, în regia tânărului actor, iar de la ora 22.00 va avea loc premiera thriller-ului „Derapaje“, un one-man-show interpretat de Radu Iacoban.

„În parc“ prezintă patru perechi din patru epoci diferite, în patru planuri diferite. Ana Ularu şi Istvan Teglas vor juca, pe rând, rolurile unor cupluri pe cât de neaşteptate, pe atât de diferite: Mihai Eminescu şi Veronica Micle, Regele Ferdinand şi Miţa Biciclista, criminalul în serie Râmaru şi Mihaela, precum şi un El şi o Ea din perioada actuală.

„Derapaje“ e un spectacol pe un text de Neil LaBute, în regia lui Iris Spiridon. În original, piesa lui Neil LaBute se numește „Wrecks“ (în limba engleză: epave, hârburi), iar personajul principal se cheamă Carr (mașină, în limba engleză). “Wrecks e o ghicitoare care derivă din numele prezente în cadrul piesei”, spune Radu Iacoban, “dar în limba română pare un pic prea ghicitoare, așa că am găsit o traducere «derapantă» și am zis că «Derapaje» e un titlu interesant și, de ce nu, provocator”. Edward Carr este un om de afaceri care tocmai şi-a pierdut soţia. Pauza de ţigară pe care personajul o face în timpul priveghiului se transformă într-o evocare plină de suspans a relaţiei pe care a trăit-o alături de jumătatea sa.

Neil LaBute față-n față cu Radu Iacoban

Neil LaBute este regizor, scenarist şi dramaturg american care se bucură de un imens succes internațional. „Wrecks“ a fost scrisă în 2005 şi jucată de faimosul actor Ed Harris. Primele reprezentații au fost în Irlanda, în Cork, Capitala Culturală Europeană 2005, apoi la New York, la Public Theater, în 2006.

Radu Iacoban a avut ocazia să-l cunoască personal pe LaBute anul acesta, la workshop-ul de teatru pe care dramaturgul american l-a susținut la Sibiu, unde a și obținut drepturile pentru a monta „Wrecks“. Radu Iacoban a declarat că va trimite în curând autorului american o înregistrare a piesei. “…Și o să mă rog la toate zeităţile să îi placă”, a spus tânărul artist român. Radu Iacoban a absolvit UNATC în 2005, secția Arta actorului. Angajat la Teatrul Mic, este o prezenţă constantă atât în teatrul de stat, cât şi în producții underground. În film, Radu a colaborat, printre alţii, cu Sharon Stone şi Andy Garcia în „What about love?“, a jucat în „Zero Theorem“, al lui Terry Gilliam şi a deţinut unul dintre rolurile principale în filmul –omnibus „Amintiri din epoca de aur“, segmentul „Vânzătorii de aer“, în regia lui Cristian Mungiu. 
  

Cele mai citite

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Olympiakos Pireu și Fiorentina, cu un pas în finala Europa Conference League

Olympiakos Pireu și Fiorentina sunt favorite la calificarea în finala ediției din acest an a Europa Conference League, după ce s-au impus, joi seară,...

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...
Ultima oră
Pe aceeași temă