11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInternaționalScriitoarea Gabriela Adameşteanu, elogiată în presa străină

Scriitoarea Gabriela Adameşteanu, elogiată în presa străină

Două dintre cărțile Gabrielei Adameșteanu au fost elogiate de curând în presa internațională.

Este vorba despre „Drumul egal al fiecărei zile“, recenzată în publicația ABC, Spania, și „Întâlnirea“, recenzat în publicația Irish Times.

„Autoare a patru romane publicate până în prezent, Gabriela Adameşteanu şi-a dobândit notorietatea internaţională în special cu «O dimineaţă pierdută», o istorie concentrată a secolului XX românesc. Primul său roman, splendidul «Drumul egal al fiecărei zile», scris în 1975 şi devenit astăzi un clasic reeditat cu numeroase ocazii, îşi plasează acţiunea în România anilor ’60 şi este povestea unei educaţii sentimentale în comunism. Letiţia Branea îşi spune istoria la persoana întâi: e o adolescentă dintr-un mic oraş de provincie, al cărei tată este deţinut politic. Educată în starea de nelinişte a victimelor, a supravieţuitorilor aflaţi pe punctul de a fi loviţi din nou fără motiv, Letiţia se va elibera repede de sentimentalismul plin de iluzii caracteristic fetelor de vârsta ei, de acea durere pe care o poartă în ea de timpuriu. O durere pe care vrea să o perceapă doar ea, străduindu-se să «o ducă aşa cum citise şi văzuse la cinema». O durere doar a ei, nu a epocii, nici a ţării, nici a familiei sale“,  scrie prestigiosul critic literar spaniol Mercedes Monmany de la Torre în ABC.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă