19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalGala Premiilor Radio: Artiștii noștri cei de toate zilele

Gala Premiilor Radio: Artiștii noștri cei de toate zilele

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, şi-a desemnat câştigătorii‚ luni, 23 martie 2015, la Teatrul Odeon.

S-au bucurat de aplauze îndelungi toţi nominalizaţii şi premianţii galei, dar mai ales au fost ovaţionaţi câştigătorii premiilor speciale: actorul Mircea Albulescu, care a obţinut Premiul de Excelenţă (foto stânga), coregraful Gigi Căciuleanu (foto dreapta), care a primit Premiul Lux Mundi, şi compozitorul Dan Dediu, rector al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti – 150 de ani căruia i-a fost înmânat Premiul „In memoriam Iosif Sava’’.

Un moment absolut emoţionant a fost cel în care marele actor Mircea Albulescu şi-a luat premiul. El a spus că va recita o poezie pe care a început-o în 1953 şi a terminat-o în 1956. Poezia nu era nimic altceva decât înşiruirea numelor colegilor săi de generaţie de la Facultatea de Teatru, dintre care unii nu mai sunt printre noi. Deosebit de apreciate au fost şi momentele muzicale cu Analia Selis, Răzvan Suma şi Mariano Castro. Gala a fost prezentată de Maria Balabaş şi Radu Croitoru.

Premiile pe secţiuni au fost următoarele:

Premiul pentru Poezie i-a revenit doamnei Miruna Vlada, pentru volumul Bosnia. Partaj, Editura Cartea Românească.

Premiul pentru Proză i-a revenit doamnei Nora Iuga pentru cartea Harald şi luna verde de la Editura Polirom.

Premiul pentru Film a revenit regizorului Alexander Nanău pentru filmul Toto şi surorile lui.

Premiul pentru Teatru a fost decernat domnului Răzvan Mazilu pentru pentru valorizarea în dimensiune contemporană a musicalurilor Cabaret (Teatrul German de Stat Timişoara) şi West Side Story (producţie FNT).

Premiul la categoria Arte plastice a fost obţinut de artistul plastic Teodor Graur pentru expoziţia Nostalgia, curator: Raluca Voinea.

Premiul pentru Muzică i-a revenit violonistului Gabriel Croitoru pentru Turneul Naţional „Vioara lui George Enescu la sate“.

Premiul pentru Educaţie a fost obţinut de Muzeul Naţional al Ţăranului Român, reprezentat de directorul său, dl Virgil Niţulescu, pentru organizarea „Atelierului de creativitate“.

Premiul pentru Ştiinţă – dl Mircea Ignat, dr. în inginerie, pentru activitatea desfășurată și în anul 2014 în inițierea tinerilor olimpici în tainele cercetării științifice și calificarea acestora în competiții internaționale de prestigiu din domeniu.

La secţiunea Proiecte culturale şi festivaluri a fost laureat: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, reprezentat de dl Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca“ din Sibiu, fondator şi director al festivalului.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 767. Statele Unite au aprobat ajutorul pentru Ucraina, de 61 de miliarde USD

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat ajutorul pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Votul în Camera Reprezentanților s-a desfășurat în...

Jurnalismul european reflectă provocările societății contemporane: Abuzuri, Traume și Sănătate Mentală

În cadrul celei de-a 12-a ediții a European Press Prize, 25 de povești din cinci categorii au fost nominalizate, din care mai mult de...

Portugalia cultivă tone de canabis medical pentru export

În 2023, Portugalia a exportat 11 tone de canabis, dar doar 17 kg au fost vândute în interiorul granițelor sale. Pacienții recurg în continuare...
Ultima oră
Pe aceeași temă