6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalGigi Becali, sancţionat de CNCD după ce a jignit un jurnalist de...

Gigi Becali, sancţionat de CNCD după ce a jignit un jurnalist de la România liberă

Finanţatorul echipei Steaua Bucureşti, Gigi Becali, a fost sancţionat din nou de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru denigrarea persoanelor cu dizabilităţi, după ce a folosit termenul handicapat cu scopul de a aduce “o serii de injurii la adresa unui jurnalist”, informează NewsIn.

“Exprimarea reclamatului denotă un comportament denigrator faţă de persoanele cu dizabilităţi, afectând imaginea şi demnitatea acestora. În substanţă, reclamatul foloseşte termenul ‘handicapat’ pentru a exprima o serie de injurii la adresa jurnalistului, cauzate de disconfortul creat domnului Becali în contextul interviului. Prin urmare, se asociază termenii de ‘handicap/handicapat’, ce denumesc un grup de persoane defavorizate/vulnerabile, cu o serie de invective la adresa unei persoane, sugerând faptul că a avea un hadicap/dizabilitate înseamnă a nu fi în deplinătatea facultăţilor mintale, a nu avea capacitatea de înţelegere a anumitor fapte/lucruri/ aspecte prin expesia ‘tu nu înţelegi asta!’ “, se arată în textul hotărârii CNCD.

În aceeaşi hotărâre se mai precizează că, dată fiind calitatea de europarlamentar a reclamatului, declaraţiile lui Becali sunt cu atât mai pregnante la nivelul opiniei publice, conducând chiar la construirea unor opinii şi valori în rândul cetăţenilor. “În acest sens, caracterul discriminator al afirmaţiilor reclamatului este cu atât mai prejudicios la adresa persoanelor cu dizabilităţi şi constituie un act de discriminare”, mai spun cei de la CNCD.

Decizia de sancţionare vine după ce, în februarie 2011, în contextul unui interviu telefonic realizat de un jurnalist de la România liberă pe tema propunerii de introducere a obligativităţii controlului psihiatric şi psihologic pentru candidaţii la funcţii publice, Becali s-a adresat jurnalistului folosind următoarele expresii: “Tu eşti handicapat! Asta eşti tu! Tu nu înţelegi asta, nu vrei să înţelegi!”.

Ascultă aici înregistrarea telefonică

Gigi Becali nu este la prima sancţiune din partea CNCD. Europarlamentarul a fost amendat recent cu 2.000 de lei perntru declaraţii jignitoare la adresa femeilor, făcute într-o emisiune TV. “Dacă bărbatul înşeală, femeia nu are voie să divorţeze. Dumnezeu a spus că bărbatul e bărbat şi femeia, curvă”, a spus finanţatorul echipei Steaua.

El a mai primit un avertisment, în decembrie 2010, după ce a făcut afirmaţia că “nu ia un homosexual la echipă”. Becali s-a referit atunci la fotbalistul bulgar Ivan Ivanov, despre care a spus că nu îl transferă la Steaua nici dacă există riscul să se desfiinţeze echipa. Sancţiunea dictată atunci de CNCD a venit ca urmare a reclamaţiei formulate de Asociaţia Accept, organizaţie neguvernamentală care apără şi promovează drepturile minorităţilor sexuale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă