22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalHerta Muller și David Lodge vin în toamnă la Iași

Herta Muller și David Lodge vin în toamnă la Iași

Nume importante ale literaturii mondiale, precum Herta Müller, laurată cu Premiul Nobel pentru Literatură, și David Lodge, unul dintre cei mai cunoscuți prozatori britanici, au confirmat prezența la cea de a doua ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), care va avea loc la Iași în perioada 1-5 octombrie. De asemenea, la manifestare și-au anunțat prezența doi dintre cei mai importanți scriitori români, Norman Manea şi Mircea Cărtărescu, creditaţi anual în presa internaţională cu mari şanse la același premiu Nobel, au anunțat ieri, oficial, organizatorii FILIT.

“Alături de autorii pomeniţi, se vor întâlni cu publicul din România, la Iaşi, în toamna acestui an, autori precum Sahar Delijani (Iran), Romain Puertolas (Franţa), Monika Peetz (Germania), Care Santos (Catalunia-Spania), Edward Hirsch (SUA). Din România vor participa Radu Aldulescu, George Bălăiţă, Lavinia Branişte, Magda Cârneci, Vasile Ernu, Ioana Nicolaie, Marta Petreu, Andrei Ruse, Ana Maria Sandu, Simona Sora, Bogdan Suceavă, Ion Vianu, Matei Vişniec, Alexandru Vlad. Acestea sunt doar primele nume anunţate, organizatorii (Muzeul Literaturii Române din Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi) anunţând că existe o serie de alte confirmări importante care, din raţiuni de promovare, vor fi făcute publice pe parcursul verii acestui an”, potrivit unui comunicat de presă.

Festivalul se va desfășura anul acesta sub patronajul reprezentanţei Comisiei Europene în România, care acordă în premieră acestă susținere pentru un eveniment cultural românesc.

„Prima ediție a FILIT a avut un succes extraordinar, cu multiple ecouri la nivel local, național și internațional. A fost o adevărată sărbătoare a literaturii și a cărții, care va continua și în acest an. Ne bucurăm să vedem România, și Iașiul, pe lista organizatorilor de evenimente literare de anvergură europeană ce promovează diversitatea culturală și lingvistică a Europei”, a explicat Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Mai mult, deși a fost organizată până acum doar o ediție, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere a atras deja atenția presei occidentale. Într-un amplu articol publicat anul trecut, în prestigiosul cotidian german „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ (FAZ), jurnalistul Dirk Schümer afirmă despre FILIT că „un eveniment de asemenea anvergură şi de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România”.  

Cele mai citite

Israelul și-ar fi amânat operațiunea de la Rafah (Gaza) pentru a se concentra asupra Iranului

Israelul și-ar fi "amânat" operațiunea militară din orașul Rafah, aflat în Fâșia Gaza, întrucât acum Israelul dorește să se concentreze asupra ripostei pe care...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...

Alin Burcea (ANAT): Ne vom zbate pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, în subordinea premierului

Alin Burcea a spus că va solicita înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului. "Ceea ce ne propunem...
Ultima oră
Pe aceeași temă