11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalHomosexualitatea în Imperiul Habsburgic

Homosexualitatea în Imperiul Habsburgic

În cadrul Festivalului Internaţional de Teatru NETA, ce se va desfăşura la Teatrul Naţional din Bucureşti în perioada 28 august-4 septembrie, spectatorii vor putea vedea câteva montări moderne și nonconformiste. Printre acestea se numără și „Confuzii”, o coproducție între Compania croată Eurokaz, Academia de Arte Dramatice din Zagreb și colectivul artistic Domino. Spectacolul se va juca la Sala Atelier, luni, 31 august, de la ora 20.00.

„Confuzii” se bazează pe celebrul roman al autorului austriac  Robert Musil,  ”Rătăcirile elevului Törless”. Povestea se învârte în jurul unui tânăr care trece printr-o experienţă de maturizare fizică și (homo)erotică în timpul petrecut la o școală militară, undeva la periferia Imperiului Habsburgic.

Pentru acest proiect, regizorul Branko Brezovec, profesor de renume al Academiei de Artă Dramatică de la Universitatea din Zagreb, a antrenat toate departamentele (actorie, regie de teatru, design de lumină, regie şi producţie de film) şi, pe lângă actriţa-oaspete Suzana Brezovec (care o interpretează pe mama lui Törless, dar și o curtezană), publicul va vedea o generație remarcabilă de tineri actori croaţi, după cum se menționează într-un comunicat al Teatrului Național din București.

Pornind de la propriile observaţii asupra temei, regizorul apelează la procedee dramaturgice neconvenţionale, susţinute şi de o îndrăzneaţă dinamică muzicală (Simfonia a II-a de -Peteris Vasks şi scena finală a operei Siegfried de  Wagner), -care uneori sprijină, alteori subminează intriga romanului, creând propria meta-naraţiune. Acest stil dramaturgic inovativ este îmbogăţit prin combinarea diverselor materiale discursive, contexte, limbaje şi stiluri de joc în cadrul aceluiași spectacol. Branko Brezovec investighează zone încă neexplorate ale textului dramatic, utilizând motive din culturi diferite (cu precădere din zona balcanică), pe care le alătură prin tehnici regizorale moderne. Rezultatul este un experiment scenic fascinant  vizual, cu o simbolistică opulentă. 

„Este un spectacol care te dezorientează până când arunci la o parte noţiunile preconcepute pe care le ai despre teatrul narativ (…). Trebuie să te pregătești să fii aruncat pe un teritoriu cu totul nou, inconfortabil și uimitor”, aprecia  revista new-yorkeză Out Magazine. Premiera acestei coproducții a avut loc la Abrons Art Center din New York, în septembrie 2014.

Selectat să participe, în acest an, la o serie de festivaluri internaţionale, „Confuzii” are deja în palmares două premii importante: la Vratsa, la Festival of the Small Theatrical Forms, pentru “experiment artistic”, iar la Umag – unul dintre premiile “Leul de aur” ale Festivalului Teatrelor de Cameră.  

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă