18.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăInternaționalÎncep Zilele Filmului Românesc la TIFF

Încep Zilele Filmului Românesc la TIFF

Cel mai important festival in­­ter­­na­țional de film din România, TIFF, se apropie de final, însă secțiunea dedicată filmelor românești abia începe, după ce festivalul a debutat, în urmă cu o săptămână, cu premiera mondială a peliculei autohtone „6,9 pe scara Richter“.

Zilele Filmului Românesc, sec­țiunea care adună anul acesta 29 de producții românești, dintre care șase aduse în premieră mondială, a început joi, pe 2 iunie. Proiecțiile „Câini“ (regia Bogdan Mirică), singurul film românesc prezentat și în Competiția Oficială, și „Sieranevada“, în regia lui Cristi Puiu, de pe 2 iunie, au fost vizionate la Cluj cu casa închisă. Regizorii celor două filme s-au întâlnit cu publicul la TIFF Lounge-ul din Piața Unirii. Bogdan Mirică, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu și Raluca Aprodu au vorbit ieri, de la 17.00, despre filmul „Câini“, distins la Cannes cu Premiul FIPRESCI, iar Cristi Puiu va răspunde întrebărilor despre Sieranevada – întors din competiția de la Cannes – astăzi.

De asemenea, după premiera spectaculoasă de la Parcul de Sculpturi Archai Vlaha, în pre­­zența a circa 900 de spectatori, comedia „Două lozuri“ a avut parte de o proiecție și în Piața Unirii, ieri, de la 21.45, în prezența regizorului Paul Negoescu și a actorilor Dorian Boguță, Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol. De prima vizionare cu public a avut parte și pelicula „Ultima zi“, în prezența regizorului Gabriel Achim și a actorilor Doru Ana și Mimi Brănescu, și „Afacerea Est“, în prezența lui Igor Cobileanski. Au pregătit testarea pentru prima dată a reacției sălii și Ion Indolean, cu debutul „Discordia“, Sorin Luca, autorul documentarului „Imagini din vis“, despre părintele muzicii electronice din România, Rodion-Ladislau Roșca, invitat la TIFF, și Ionuț Teianu, cu documentarul „În căutarea tatălui pierdut“.

Printre cele 17 scurtmetraje din competiția Zilele Filmului Românesc, deopotrivă premiere absolute sau filme apreciate în ultimul an, se numără și „4:15 p.m. sfârşitul lumii“, selecționat în competiția de scurtmetraje de la Cannes și proiectat la TIFF în prezența lui Cătălin Rotaru şi a lui Gabi Șarga. Regizorii unora dintre filmele scurte vor lua parte la sesiuni de Q&A. La 10 ani de la lansare, o parte din echipa filmului „Legături bolnăvicioase“ (r. Tudor Giurgiu) se va reuni la Cinema Victoria astăzi, de la 17.00. La Muzeul de Artă, în aer liber, Cinema, mon amour (r. Alexandru Belc) va rula de la 21.45.

Never Ending Story, la Cluj

Vineri, poate fi văzut în premie­­ră și documentarul „Never Ending Story“, povestea unuia dintre pri­mele mari concerte de la Sala Palatului postrevoluţie – show-ul „Dragoste“, susţinut de Loredana în 2012. Proiectat în TIFFashion, la Cinema Mărăști, de la ora 15.00, filmul va fi urmat de un dialog între public, stilistul Loredanei, Radu Mada, şi regizorul filmului, Remus Achim, şi va fi însoţit de o expoziţie cu câteva dintre cele mai spectaculoase costume ale artistei.

Ziua HBO, serbată la TIFF

Pe 2 iunie, TIFF a sărbătorit și Ziua HBO. Spectatorii au fost invitați la un maraton de cinci ore cu „The Accursed/Damnații“ (regia Hagai Levy), „Nightingale“ (Casa de Cultură a Studenților, 16.00, premiera națională „Doar o răsuflare“ (intrarea liberă), de Monica Lăzurean-Gorgan (Cinema Florin Piersic, ora 17.30), „Cain’s Children“, la Cercul Militar, ora 10.45 (urmată de o dezbatere). 

10 actori talentați din teatrele din România vor fi prezentați publicului, presei și profesioniștilor din industria filmului în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Astăzi, de la 19.00, aceștia vor urca pe scena cinematografului Florin Piersic, înaintea filmului Câini. Zilele acestea, cei 10 filmează un clip și un scurtmetraj, iau parte la workshop-uri, premiere de film și dezbateri și sunt prezentați regizorilor, producătorilor români şi străini, directorilor de casting şi agenţilor. Astăzi, de la 10.30, la Napoca 15, aceștia vor participa la Workshop in film & talent promotion, cu Deborah Kolar și Jan Kean.

Despre facilitățile fiscale ce pot impulsiona industria de film din România se va dezbate tot astăzi, de la 12.30, la workshop-ul Romanian film law & tax incentives, la care participă Tudor Giurgiu, președintele TIFF, Alex Trăilă – membru în Consiliul de Administrație al CNC, și Manfred Schmidt – director MDM (Germania). Programul Creative Europe va avea parte de o prezentare din partea Media Desk România astăzi, de la 11.30, la Napoca 15. Mare iubitor de film românesc și membru în juriul competiției, Richard Pena, profesor la Columbia University, va susține un workshop pentru tineri profesioniști, regizori, critici de film și studenți sâmbătă, de la 15.00, la Napoca 15. Sâmbătă seară, va avea loc și gala de premiere a festivalului clujean.

Cele mai citite

Cum să alegi patul ideal pentru sesiunile lungite de pescuit

Pescuitul este o pasiune care necesită nu doar echipament adecvat pentru capturarea peștilor, ci și pentru confortul pescarului. Atunci când petreci multe ore sau...

Regulamentul privind industria „zero net” face ca UE să devină căminul producției de tehnologii curate

Regulamentului privind industria „zero net” (RIZN) a fost adoptată în ședința de astăzi, 27 mai, în cadrul întâlnirii Comisiei Europene. Noul regulament ar urma să...

Fostul mare jucător de handbal masculin s-a stins din viață. Ștefan Birtalan avea 75 de ani

Fostul mare jucător de handbal, Ștefan Birtalan, dublu campion mondial și medaliat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, a decedat la vârsta de 75...
Ultima oră
Pe aceeași temă