8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalInstalație de artă contemporană în Muzeul Național de Istorie a României

Instalație de artă contemporană în Muzeul Național de Istorie a României

O instalație de artă contemporană va fi montată în Muzeul Național de Istorie a României cu ocaziei expoziției „Acum vei mânca pâine, apoi vei bea apa”.

Expoziția este dedicată aniversării a 100 de ani de la descifrarea limbii hitite de către cunoscutul orientalist și arheolog ceh Bedrich Hrozny. Aceasta constă în două părți: panouri despre viață și muncă lui Bedrich Hrozny și instalația de artă contemporană realizată de artistul contemporan ceh Pavel Sterec.

Creația artistului ceh Pavel Sterec conține un eseu video și o instalație de sunet care pornește de la aspectele muncii lui Hrozny – considerate controversate în timpul vieții lui, în timp ce astăzi sunt văzute că fiind curajoase și aventuroase, în special din punctul de vedere al abordării sale intuitive și asociative. Eseul video se bazează pe materialele de arhivă ale lui Bedrich Hrozny care se găsesc în Arhivă Națională de Film din Cehia. 

„Expoziția subliniază abordarea intuitivă a lui Bedrich Hrozny în domeniul arheologiei, similară cu abordarea artiștilor de avangardă care au inventat deconstruirea poveștilor. Instalația lui Pavel Sterec construiește o punte între știință și artă și arată influența uneia asupra celeilalte”, spune František Zachoval, directorul Centrului Ceh. 
  
În urmă cu 100 de ani, pe 24 noiembrie 1915, orientalistul ceh Bedrich Hrozny anunța, în cadrul unei conferințe organizate pentru Societatea Germană de Orientalistică din Berlin, că a reușit să decodeze limbă hitiților antici. Cel mai proeminent savant ceh, care s-a născut în Lysa nad Labem, a dat naștere unei noi discipline, cu numele de Hititologie. Hitiții sunt un popor care trăia pe teritoriul Asiei Mici din secolul XVIII până în secolul XII i.e.n. și limbă pe care au folosit-o timp de aproape 1000 de ani este cea mai veche limbă indo-europeană înregistrată. Expoziția conține biografia profesorului Hrozny și expedițiile sale arheologice. 

Expoziția „Acum vei mânca pâine, apoi vei bea apa” este deschisă între 14 octombrie și 29 noiembrie 2015, la Muzeul Național de Istorie a României. Vernisajul va avea loc miercuri, 14 octombrie, cu începere de la ora 18:00. 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...
Ultima oră
Pe aceeași temă