14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalÎntâlnire cu sfântul Arsenie Boca, în limita locurilor disponibile

Întâlnire cu sfântul Arsenie Boca, în limita locurilor disponibile

Peste două sute de credincioși, dar și curioși și sceptici din București s-au pregătit, luni seară, pentru o „Întâlnire cu un sfânt: Arsenie Boca”. Intrarea la premiera documentarului regizat de Nicolae Mărgineanu a fost liberă, dar în limita locurilor disponibile, iar sala de la ARCUB Gabroveni s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de doritori. Astfel, proiecția organizată de Fundaţia Creştină ”Părintele Arsenie Boca” s-a transformat într-un fiasco: filmul a început cu întârziere, zeci de oameni nu au mai avut loc în sală și au protestat pe holuri, alții au fost dați afară ca să facă loc actorilor și preoților, iar DVD-urile cu documentarul au fost comercializate fără eliberare de bonuri fiscale.

DVD-urile cu Boca, fără bon fiscal 

Cu un sfert de oră înainte de începerea evenimentului, zeci de oameni așteptau solemni în fața ușii din holul ARCUB pentru ca organizatorii să îi lămurească de ce un gardian blochează calea de acces în sală.

Unii dintre ei au profitat de ocazie să cumpere DVD-uri cu documentarul care nici nu fusese, încă, proiectat. La întrebările oamenilor legate de accesul în sală, tânăra vânzătoare din spatele teancului cu DVD-uri se mulțumea să răspundă, repetitiv, cu o ridicare ușoară din umeri, efectuată abil între momentele în care încasa banii sau dădea rest cumpărătorilor, fără să mai elibereze și bon fiscal.

În scurt timp, frustrarea oamenilor de pe hol a început să crească, pentru că ora de începere a evenimentului era aproape, iar nimeni nu le explica de ce nu pot intra în sală.

Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini de la eveniment

„Ne evacuează ca pe părinte!”

La un moment dat, din spatele ușii, a ieșit o femeie tânără care a explicat mulțimii că, „din păcate”, sala s-a ocupat, așa că niciunul dintre doritori nu mai poate participa la proiecție.

„Ca la Campionatul European stăm aici!”, a vociferat cineva. Altcineva a răspuns: „Ne evacuează ca pe părinte!”, în timp ce gardianul a început să îi „dirijeze” pe oamenii mai gălăgioși spre ieșire. O femeie în vârstă și-a exprimat dezamăgirea că înghesuiala îi amintește de lungile procesiuni făcute la Mănăstirea Prislop, așa că a decis și ea să plece, nu înainte să cumpere un DVD, fără să-i pese de absența bonului fiscal.

Citește și: Moștenirea nerevendicată de milioane de euro a lui Arsenie Boca

Cu toate că ora de începere a premierei trecuse, zeci de oameni au continuat să apară și să aștepte în stradă, cu speranța că vor fi lăsați să intre la film. Șansa li s-a oferit, însă nu în forma sperată de ei: cu toții s-au pus la coadă în fața vânzătoarei de DVD-uri cu documentarul, ca să aibă parte de o întâlnire cu sfântul în propriile sufragerii. 

Motive contradictorii pentru numărul insuficient de locuri din sală 

Într-un final, o coordonatoare din cadrul fundației, Irina Popescu, a ieșit din sală, unde evenimentul nu începuse, pentru că regizorul era de negăsit, pentru a le oferi oamenilor câteva explicații pentru problemele de organizare.  

Întâi, a spus că fundația nu s-a așteptat să vină atâția oameni la premieră, pentru că, la evenimentele anterioare, au venit puțini spectatori. Totuși, peste 150 de persoane își anunțaseră prezența pe pagina de Facebook a evenimentului, iar fundația a trimis zeci de e-mailuri către persoanele înregistrate în baza de date, care au fost rugate să facă evenimentul cât mai cunoscut. 

Apoi, Irina Popescu a explicat că sala cu pricina este prevăzută doar cu 160 de locuri, iar organizatorii nu au făcut altceva decât să respecte reglementările Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU). 

Numărul limitat de locuri în sala a făcut ca o serie de invitați „de vază”, precum preoți sau persoane care apar în documentarul „Întâlniri cu un sfânt: Părintele Arsenie Boca” sau în alte documentare realizate sub egida fundației, să rămână fără locuri disponibile. Din acest motiv, mai mulți oameni au fost dați afară din sală, pentru a face loc distinșilor invitați.

Citește și: Dosar RL: Biserica se dezice de cărţile şi minunile lui Arsenie Boca

Bărbatul care l-a înfruntat pe gardian

Un bărbat mai curajos a încercat să îl sfideze pe protectorul ușii de la sala de proiecție. Astfel, omul i-a cerut gardianului să îl lase să intre, pentru că ar cunoaște niște persoane importante, aflate de cealaltă parte a ușii. Gardianul nu s-a lăsat însă înduplecat și a decis să îl dea afară pe omul nemulțumit, moment în care acesta din urmă s-a enervat. A urmat un schimb înflăcărat de replici, în care bărbatului iritat i-au scăpat câteva înjurături, iar gardianul a început să îl bruscheze, atrăgându-i atenția că „se află într-un loc sfânt”.

Reprezentanta fundației a ieșit pe hol chiar în mijlocul confruntării și a constatat, cu surprinderecă omul bruscat de paznic este chiar soțul ei. „Ce aveți, domnule, cu el? E soțul meu!”, a spus ea, cu o voce compătimitoare, după care s-a adresat soțului său, cu o atitudine neputincioasă: „De ce ești rău?”. 

Organizatorii au rămas și ei „pe afară” din cauză că oamenii s-au așezat și pe locurile rezervate membrilor fundației, nu numai pe cele desemnate invitaților. 

Citește și: Cu slujba la purtător. A fost lansată aplicaţia Arsenie Boca

„Întâlniri cu un sfânt”, motiv de evaziune fiscală

Intrarea la eveniment a fost liberă, dar organizatorii au exploatat evenimentul din punct de vedere pecuniar. În aproximativ o oră și jumătate, am asistat la zeci de achiziții de DVD-uri despre viața lui Arsenie Boca, descoperind, cu surprindere, că unii oameni cumpărau și câte cinci, fără să primească, însă, și bon fiscal, deși pe masă exista o casă de marcat. Mai mult, tânără nu a părut că ar ține evidența a câte DVD-uri avea în plasa de supermarket care s-a golit cu repeziciune și nici a celor care i-au mai fost aduse, într-o cutie de carton. 

Pe masa cu DVD-uri se afla și o cutie a milei, iar o alta era amplasată lângă un perete. La vederea presei, cutiile au stârnit uimirea Irinei Popescu, care a început să exclame cu voce tare că nu știe cine le-a adus și ce caută acolo. La scurt timp, ea s-a întors în sală, însă cutiile au rămas, pe tot parcursul serii, la loc de cinste.

Reacție cu efect întârziat

A doua zi după eveniment, reprezentanții fundației au revenit cu un mesaj de mulțumire pentru cei care au îndurat, răbdători, toate neplăcerile. Totodată, ei au dat explicații privind proiecția cu peripeții, în condițiile în care multe persoane au plecat acasă înainte ca un reprezentant să iasă pe hol și să clarifice situația.

„A fost o seară cu mult folos duhovnicesc pentru noi toți. Vă mulțumim tuturor acelora care ați venit și, mai ales, celor care ați înțeles situația neplăcută cu care ne-am confruntat la față locului, determinată de noile reglementări de desfășurare a evenimentelor într-un spațiu public. După cum bine știți, în urmă evenimentelor tragice de la Clubul Colectiv de anul trecut, trebuie respectate toate normele de prevenire a incendiilor în spațiile publice. Așadar, atât noi, Fundația Creștină Părintele Arsenie Boca, cât și ceilalți invitați ai noștri: domnul regizor Nicolae Mărgineanu, domnul scenarist Costin Manoliu, sfinția să, părintele Arhimandrit Antim David, regretăm că aseară, că urmare a acestor norme foarte stricte, a trebuit că o parte dintre dumneavoastră, care ați ajuns mai târziu, să nu puteți rămâne în sală pentru proiecția filmului și desfășurarea evenimentului”. 

Mai mult de atât, ca urmare a stăruinței și sugestiilor făcute de persoanele de pe hol, Fundația a decis să mai proiecteze documentarul încă o dată.

„Ca semn al solidarității noastre, pentru toți cei care ați venit la eveniment și nu ați putut participă la desfășurarea să, precum și pentru cei care nu au putut din diverse motive să fie prezenți aseară (luni) la ARCUB, încercam să organizăm o nouă vizionare, cât mai curând posibil, cu aceeași distribuție, într-o locație pe care va vom anunța-o ulterior”, au mai spus, marți, reprezentanții fundației.

Conform informațiilor oficiale, documentarul „Întâlniri cu un sfânt: Părintele Arsenie Boca” a fost realizat de Nicole Mărgineanu și scenaristul Ion-Costin Manoliu. Întrebată cine a finanțat realizarea documentarului, Irina Popescu a început să explice că fundația se ocupă doar cu multiplicarea și distribuirea DVD-urilor, iar finanțarea s-a făcut cu bani de la cei doi, descriși de femeie drept „prieteni vechi”. 

Acesta nu este primul documentar pe tema vieții lui Arsenie Boca, regizorul Nicole Mărgineanu a mai realizat și documentarul „Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu”.

 

Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede prelungirea limitării adaosului comercial la alimentele de bază până la finalul anului 2024

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 5/2024 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului...
Ultima oră
Pe aceeași temă