15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalIubirea văzută de cineaști

Iubirea văzută de cineaști

 

Cum în luna care tocmai a început sunt sărbătorile dedicate iubirii, atât cea internaţional valabilă, Valentine’s Day, cât şi cea autohtonă, Dragobetele,  îndrăgostiţii care mai sunt şi cinefili primesc un cadou special. În perioada 9–15 februarie, la Cinemateca Patria din Brașov, va avea loc prima ediție a Festivalului Filmului de Dragoste – Love Story.

În cadrul festivalului vor rula nouă lungmetraje, printre care și celebrul film al lui Arthur Hiller, „Love Story“, de la a cărui premieră se aniversează anul acesta 45 de ani. Proiecția acestei pelicule va avea de altfel loc chiar pe 14 februarie, de Valentine’s Day, iar intrarea pentru cupluri va fi liberă.

În cadrul acestui festival vor rula filme faimoase ale cinematografiei mondiale, care au primit o serie de premii.

Pelicula „Iubire“ („Amour“), în regia lui Michael Haneke, este o tulburătoare poveste despre dragostea la senectute. Georges și Annes sunt doi oameni de peste 80 de ani care formează un cuplu. Amândoi au fost profesori de muzică, sunt culți și cultivați, iar de când sunt pensionari trăiesc în străinătate împreună cu fiica lor, Eva, care are și ea o carieră în domeniul muzicii. Atunci când, într-o zi, Anne suferă un atac cerebral care îi paralizează o parte a corpului, bărbatul demonstrează cât de tare îşi iubeşte soţia devenită bătrână şi neputincioasă.

În 2013 pelicula a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, dar a primit și Palme d’Or la Festivalul de la Cannes în 2012.

„Paradisul spulberat“, nominalizat la Oscarul pentru film străin, ca propunere a Belgiei, în regia lui Felix Van Groeningen, îi are în prim-plan pe Elise și pe Didier, care se îndrăgostesc la prima vedere, deși sunt foarte diferiți. El este un ateu romantic, ea este credincioasă și pragmatică. Atunci când fiica lor se îmbolnăvește grav, iubirea lor va fi pusă la încercare.

„Adèle: Capitolele 1 şi 2“, în regia lui Abdellatif Kechiche, vorbeşte despre dragostea dintre două fete. Adèle  are doar 15 ani şi un lucru îl ştie sigur: fetele ies cu băieţi. Însă viaţa ei se schimbă complet în momentul în care o întâlneşte pe Emma (Léa Seydoux), o tânără cu părul vopsit în albastru. Emma îi va permite lui Adèle să descopere dorinţa, să înceapă să-şi asume condiţia de femeie şi de adult. Sub privirile celorlalţi, Adèle se maturizează, se caută, se pierde şi se redescoperă.Filmul a fost distins cu Palme d'Or și cu premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes în 2013.

„Love Bus: cinci poveşti de dragoste din Bucureşti“ este un film omnibus format, aşa cum se arată încă din titlu, din cinci episoade separate, având fiecare de spus câte o poveste de dragoste care se petrece în câte un cartier al Bucureștiului. Filmul a fost turnat în regim independent, cu studenți și proaspăt absolvenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale“ și reprezintă debutul lor, colectiv, pe marile ecrane. Regia celor cinci filmuleţe este semnată de  Roxana Andrei, Mihai Mincan, Constantin Radu Vasile, Andrei Georgescu şi de Florin Babei.

 „Pielea în care trăiesc“, filmul celebrului Pedro Almodóvar, cu la fel de faimosul Antonio Banderas în rolul principal, vorbeşte despre o dragoste care durează chiar şi după ce moartea a despărţit doi îndrăgostiţi. După ce soția lui a murit arsă într-un accident de mașină, doctorul Robert Ledgard, un chirurg plastician eminent, a devenit interesat să creeze o nouă piele care ar fi putut să o salveze.  După 12 ani de cercetări, reușește să cultive o piele care este un adevărat scut protector împotriva oricărui asalt. Pe lângă anii de studiu și experimente, Robert mai avea nevoie de un complice și de un cobai uman. „Pielea în care trăiesc“ a primit Premiul BAFTA pentru film străin.

„Vicky Christina Barcelona“, creaţie a regizorului iconic al New York-ului, Woody Allen, vorbeşte despre două tinere din America, Vicky și Cristina, care își petrec vacanța de vară în Barcelona. Vicky este o tânără sensibilă care tocmai s-a logodit, în timp ce Cristina este o persoană căreia îi plac experimentele emoționale și sexuale. În Barcelona ele sunt atrase într-o serie de încurcături romantice neconvenționale alături de carismaticul pictor Juan Antonio și fosta sa soție Maria Elena. Filmul a primit Premiul Oscar și BAFTA pentru cea mai bună actriță în rol secundar – Penélope Cruz.

„Love Story“, în regia lui Arthur Hiller, cu Ali MacGraw şi Ryan O'Neal, este cel mai cunoscut film de dragoste al lumii, fiind un fel de Romeo şi Julieta plasat în secolul XX.

Oliver Barrett IV, student și component al echipei de hochei la Harvard, o întâlnește pe Jennifer Cavalleri, studentă la Radcliffe, cu care va trăi o superbă poveste de dragoste. Decid să se căsătorească, dar tatăl lui Oliver, Oliver Barrett III, nu e de acord și îl dezmoștenește. Timpul trece și, în încercarea de a avea copii, ei descoperă un crud adevăr: Jeniffer are cancer în fază avansată. Filmul a primit 7 nominalizări la Oscar și premiul pentru cea mai bună muzică – Francis Lai, plus 5 premii Globul de Aur.

„Minciuni adevărate“, regia Pierre Salvadori, cu seducătoarea  Audrey Tautou în rolul principal, vorbeşte despre dragostea dintre mamă şi fiică, dar şi despre găsirea tocmai atunci când nu te aştepţi a jumătăţii. Într-o bună dimineaţă de primăvară, Emilie (Audrey Tautou) primeşte o scrisoare de dragoste anonimă, frumoasă şi inspirată. O aruncă la coşul de gunoi, dar peste puţin timp o ia înapoi. Îşi dă seama că asta poate fi calea de a o “trezi la viaţă“ pe mama ei, rămasă singură şi tristă după ce fusese părăsită de soţ. ără să ezite prea mult, retrimite scrisoarea mamei sale. Emilie nu ştie însă că autorul ei este Jean, timidul său angajat.

„O afacere regală“ este povestea adevărată a unui om obişnuit care câştigă inima reginei şi porneşte de aici o revoluţie. Centrându-se pe un triunghi amoros uimitor dintre Christian al VII-lea – un rege din ce în ce mai nebun (Mikkel Boe Følsgaard), un idealist – Struensee (Mads Mikkelsen) – şi tânăra, dar puternica regină Caroline Mathilda (Alicia Vikander), drama este povestea captivantă a unor oameni curajoşi care riscă totul pentru binele poporului, dar mai presus de toate este povestea unei iubiri pasionale şi interzise care a schimbat faţa unei naţiuni întregi. 

„O afacere regală“ a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun actor – Mik­kel Boe Folsgaard – și pentru cel mai bun scenariu la Berlinală în 2013, fiind şi nominalizat la Globul de Aur şi la Oscar pentru cel mai bun film străin.   

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă