4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalJucan: Dezaprob cu fermitate proiectul propus de ministrul Culturii pentru cinematografie

Jucan: Dezaprob cu fermitate proiectul propus de ministrul Culturii pentru cinematografie

Valentin Jucan, membru în Consiliul Național al Audiovizualului, dezaprobă "cu fermitate" proiectul ordonanței de urgență cu privire la completarea și modificarea OG 39/2005 privind cinematografia, afirmând că aceasta "nu numai că n-ar putea fi aplicată, dar ar și genera blocarea sistemului existent în domeniul sprijinului acordat pentru dezvoltarea cinematografiei românești".

"Dincolo de observațiile de fond, pe care le prezint, aprobarea de către Guvernul României a proiectului de ordonanță de urgență în forma prezentată pe site-ul Ministerului Culturii, pentru așa-zisa dezbatere publică, ar însemna: încălcarea prevederilor Constituției, ale Legii privind transparența decizională în administrația publică, a celei privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, precum și a OUG privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat", susține Jucan, într-un comunicat transmis marți AGERPRES.

De asemenea, potrivit acestuia, "instituirea unei reglementări lipsite de coerență, plină de contradicții în chiar textul proiectului, care nu numai că n-ar putea fi aplicată, dar ar și genera blocarea sistemului existent în domeniul sprijinului acordat pentru dezvoltarea cinematografiei românești, pentru scenariști, producători, regizori, distribuitori și exploatanți de film, sprijin prevăzut și acordat, potrivit legislației în vigoare, din Fondul cinematografic, fond pentru a cărui constituire și colectare statul român nu contribuie".

Jucan consideră că "modalitatea de a colecta sume de bani din zona audiovizuală, pentru fondul destinat cinematografiei, este o gravă eroare, atât din punct de vedere al deciziei în sine, cât și din punct de vedere procedural".

În opinia sa, în dezbaterea publică legată de acest proiect a fost prezentat un set de propuneri de modificare a OG 39/2005, documentul supus dezbaterii conținând câteva "soluții propuse", vagi și cu un pronunțat caracter de imprecizie și generalitate.

"Mai mult decât atât, la audierea publică au fost prezenți numai oameni din domeniul cinematografiei, proiectul OUG nefiind supus analizei și dezbaterii reprezentanților agenților economici în legătură cu care se prevăd noi contribuții la Fondul cinematografic, potrivit propunerilor de modificare ale art. 13 alin. (1) din OG nr. 39/2005 privind cinematografia", fapt care "a generat, deja, critici și luări de poziție în mass-media audiovizuală, care pot afecta imaginea prim-ministrului și a Guvernului Cioloș, în ansamblul lui", susține Jucan.

El spune că "Ministerul Culturii eludează organizarea și desfășurarea unei dezbateri publice reale", așa cum prevede legea, în legătură cu proiectul de act normativ.

"Întrucât, din câte se cunoaște, proiectul de OUG a fost deja transmis pe circuitul de avizare și se dorește ca el să fie supus aprobării în reuniunea de Guvern de miercuri 31 august, devine clar faptul că anunțul de pe site-ul Ministerului Culturii este postat doar în scopul salvării aparențelor. Graba redactării acestui proiect, ca și caracterul de urgență al propunerii de reglementare nu se justifică, nici în fapt și nici în drept, iar consecințele aprobării modificărilor propuse la OG nr. 39/2005 privind cinematografia vor fi foarte grave", afirmă Valentin Jucan.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă