10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInternaționalLA MULTI ANI, HORAȚIU MĂLĂELE! DINEU aniversar CU PROȘTI pe 1 august,...

LA MULTI ANI, HORAȚIU MĂLĂELE! DINEU aniversar CU PROȘTI pe 1 august, la Teatrul Tineretului

1 august este ziua in care iubitorii de teatru sunt poftiti la un festin cu grei! Invitatia o lanseaza cel despre care ION CARAMITRU spune ca este “probabil cel mai bun produs al teatrului romanesc din ultimii 20 ani!”; adica nimeni altul decat insusi HORATIU MALAELE! Iar data acestei intalniri irepetabile nu este aleasa la intamplare: prima zi din luna lui gustar este chiar ziua de nastere a sus numitului geniu comic.

In savuroasa partitura la care sunteti invitati pe 1 august, e vorba despre o joaca de oameni mari: un grup de intelectuali, plictisiti de viata pariziana, se tine de sotii: in fiecare miercuri seara se intalnesc pentru un “Dineu cu prosti”. Adica fiecare dintre ei, dupa ce a scotocit dupa cel mai prost dintre prosti si i-a intocmit cu meticulozitate dosarul, isi aduce la intalnirea simandicoasa exemplarul.

Peste fundatiile scriptice bine legate vine in regia impecabila a lui ION CARAMITRU, suflul desavarsit al unei distributii cum nu se putea mai nimerite: HORATIU MALAELE in rolul prostului trist si binevoitor; ION CARAMITRU, in rolul editorului versat; MEDEEA MARINESCU, amanta betiva si isterica; ALEXANDRU BINDEA, portarelul mucalit, care tace si face; COSTINA CIUCIULICA/TEODORA MARES, sotia delicata, discreta, dar putin nefericita; DORIN ANDONE/TOMI CRISTIN, un om de lume, degajat si ALEXANDRU GEORGESCU, un medic precaut si categoric.

HORATIU MALAELE ii da viata lui François, personaj pe al carui schelet, sarbatoritul zilei de 1 august pune carne cu o migala desavarsita, probabil cu aceeasi scrupulozitate cu care François plamadeste poduri din bete de chibrit. Astfel, pret de o ora si jumatate, prostia aproape inocenta, dar teribila, a lui François rasare senina, cu o gratie burlesca: daca dupa o gafa a lui François te astepti, din clipa-n clipa, sa dea iar cu bata-n balta de mama focului, nu te inseli. O s-o tranteasca mult, mult mai rau! Pana cand o sa te doara pieptul de atata ras. Insa pe fundul baltii in care prostul loveste, naiv si sistematic totodata, cu bata, se ascund profunzimi subtile, pe care bine-ar fi sa nu le scapi din vedere. Nu ca altminteri Dineul… n-ar fi delicios!

Ca intotdeauna, dincolo de tot amuzamentul, in comedie se infige cate-o sulita de tragic. In spatele prostului de menajerie se ascund drama si tristetea. Astfel incat, dupa ce te-ai zguduit de ras o ora si jumatate, te trec fiori pe sira spinarii cand François, care se prinde in final de schema, rosteste cu lacrimile-n gat si cu un tragism de care nu l-ai crede in stare pe un gogoman ca el: “Sa va ganditi de 1.000 de ori inainte sa spuneti despre cineva ca este prost!” Lectia adevarata o incaseaza tocmai cei care se credeau geniali: “De doua ore primesc palma dupa palma. Ati reusit sa-i razbunati pe toti prostii, de la toate dineurile!”, rosteste la final gazda festinului.

Asadar, pe 1 august de la ora 20:00 sunteti asteptati, cu mic cu mare, la un spumos DINEU aniversar, in Sala Mare, dotata cu aer conditionat, a TEATRULUI TINERETULUI. Biletele se gasesc la Casa de Bilete Startickets, de la Palatul National al Copiilor si online pe startickets.ro si bilete.ro

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă