10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalLegendara biserică din Sic își deschide din nou porțile

Legendara biserică din Sic își deschide din nou porțile

Una dintre cele mai vechi și mai frumoase lăcașuri de cult din Transilvania își va putea primi din nou enoriașii. Este vorba de biserica din Sic, care a devenit subiectul unor adevărate legende legate de ultimele năvăliri ale tătarilor în Transilvania.

Biserica reformată din Sic a fost restaurată cu ajutorul banilor europeni. Lăcașul de cult este un monument istoric de interes național, cu clasificarea de monument categoria A. Construcția acesteia a început în secolul al XIII-lea. O inscripție de pe fațada austeră a bisericii gotice indică anul 1242. Probabil, acest an este cel în care a început reconstrucția lăcașului de cult, după ce o mai veche biserică din Sic ar fi fost distrusă în timpul Marii Invazii Mongole din 1241, care a pustiit Transilvania. Din cauza stării avansate de degradare a clădirii, a fost necesară o restaurare amplă atât în interiorul, cât și în exteriorul bisericii.

”Investiția depășește suma de 10 milioane de lei, banii fiind obținuți din fonduri europene. Datorită sprijinului Eparhiei Reformate din Ardeal, cercetările preliminare indispensabile fazei de proiectare au început în 2006-2008. Documentația de cerere de finanțare s-a predat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management prin: Agenția pentru Dezvoltare Regională de Nord-Vest, în calitate de Organism Intermediar.

Proiectul declarat câștigător aștepta redistribuirea fondurilor pe axe, astfel anunțul a sosit în august 2011. Proiectul tehnic s-a realizat în 2011-2012. Lucrările au fost începute în 2013”, spun reprezentanții parohiei reformate din Sic. În perioada în care au fost executate lucrările, slujbele reformaților din sat au fost oficiate în Căminul Cultural, iar acum, după doi ani de lucrări, lăcașul de cult își va redeschide festiv porțile.

O istorie dureroasă

Biserica și localitatea au fost atestate prima dată într-un document regal din 1291. Dezvoltarea Sicului a fost bazată pe exploatarea resurselor de sare, puse în valoare încă din perioada Imperiului Roman. Vechile ”băi” de sare ale romanilor nu au fost abandonate nici măcar în perioada întunecată a migrațiilor. În Evul Mediu, Sicul a căpătat statutul de oraș, întărit de privilegiile acordate, în anul 1470, de către regele Ungariei, Matia Corvin, și în anul 1636, de către principele Transilvaniei, Gheorghe Rakoczi I.

Orașul a fost distrus, iar biserica reformată a fost arsă în timpul invaziei tătărești din 1717. În urma atacului devasta­tor, au supraviețuit doar 100 de localnici, care au fugit de tătari. Acești supraviețuitori au jurat că nu îi vor uita niciodată pe cei duși în cumplita robie tătă­reas­că. De aceea, în fiecare an, ziua de 24 august, cea în care a avut loc atacul tătarilor, este zi de post, iar în biserică sunt oficiate trei slujbe. Localnicii au voie să mănânce doar porumb fiert în acea zi. Legenda spune că, la câțiva ani, cei care au supra­vie­țuit invaziei, și-au uitat pomi­siunea. Tătarii au năvălit din nou la Sic, însă localitatea a scăpat datorită rugilor fierbinți ale localnicilor, care și-au reînnoit jurămintele, pe care nu le-au mai uitat niciodată de atunci. Localitatea și-a revenit rapid, iar în anul 1730, Sicul era considerat drept oraș iobăgesc fiscal. Exploatarea sării a încetat în secolul al XIX-lea, iar Sicul a rămas de atunci o simplă locali­tate rurală. Acum, localnicii mizează pe dezvoltarea turis­mului, care ar putea să pună în valoare patrimoniul construit al localității, dar și zona stufă­rișurilor de la Sic, ce sunt con­siderate drept ”delta interioară a Transilvaniei”. 

Investiția depășește suma de 10 milioane de lei, banii fiind obținuți din fonduri europene. Datorită sprijinului Eparhiei Reformate din Ardeal, cercetările preliminare indispensabile fazei de proiectare au început în 2006-2008.“ Reprezentanții Parohiei Reformate Sic

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă