22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalFilmul Ilegitim, aplaudat de spectatori, dorit de distribuitorii internaționali

Filmul Ilegitim, aplaudat de spectatori, dorit de distribuitorii internaționali

Sâmbătă seara, la Berlin, a avut loc premiera mondială a peliculei românești "Ilegitim", un lungmetraj independent în regia lui Adrian Sitaru, filmul fiind foarte bine primit atât de publicul prezent în sală, cât și de criticii și distribuitorii prezenți în capitala Germaniei.

Filmul prezintă viața de zi cu zi a unei familii unite la început (tradiționala masă în familie deschide pelicula) din România post-decembristă, formată din patru frați și un tată (Adrian Titieni), mama fiind decedată cu doi ani în urmă.  Relațiile celor patru frați cu tatăl lor sunt complexe și pline de dramatism, însă aceasta nu pare a fi principala problemă a familiei. Doi dintre frați Sasha (Alina Grigore) si Romeo (Robi Urs), au relații incestuoase, iar Sasha rămâne gravidă. “Nu-i mai spune incest. E un cuvânt urât”, îi cere Romeo surorii sale, iar mai târziu dialogul utopic continuă: “Crezi că nu putem să-l creștem? O să luăm amendă pentru că am făcut un copil și ne iubim?! (…)”, adaugă Romeo. Utopicul nu se oprește aici, în momentul în care tatăl află de situația fiicei acesta excalmă “E;ti nebună? Te culci, că există atracție, dar cum să rămâi gravidă?!”.

Lucrurile se complică la aflarea informației că tatăl a turnat în regimul Ceaușescu femei care doreau să facă avort, unul dintre fii își ia părintele la întrebări, în final acesta fiind acuzat de întreaga familie. Tatăl se apără spunând că el crede în viață și este împotriva avortului și, dacă nu ar fi fost, frații gemeni n-ar fi acum în viață și în poziția de a-l acuza. Tatăl părăsește casa definitiv, familia începe să se destrame, iar problemele de abia acum încep.

“Ilegitim atinge un subiect universal. (…) noi ne-am inspirat și am cercetat destul de mult, chiar și cazuri din Germania, în timpul filmării, frați care își doreau să trăiască împreună. În fine, am studiat și alte cazuri din lume și cred că se simte asta în film. Nu cred că este ceva despre România, nu suntem singura țară cu un tabu privind incestul”, explică regizorul Adrian Sitaru într-un interviu acordat la Berlin pentru Agerpres.  “S-a aplaudat la final, ceea ce e bine. Cred în reacția oamenilor. Să vedem ce va scrie critica despre specialitate", a declarat Sitaru după proiecția specială care a avut loc sâmbătă seara în sala de la Zoo-Palast din Berlin.

"Publicul a fost interesat de film, dat fiind că a pus întrebări", a afirmat și Alina Grigore, scenarista și interpreta unuia din rolurile principale, Sasha Anghelescu, în timp ce Robi Urs a remarcat "energia" pe care a primit-o de la public. Și Cristina Olteanu (Gilda Anghelescu, unul din personajele secundare), a spus că primirea publicului a fost "senzațională", iar Bogdan Albulescu a mărturisit că a "tremurat tot filmul".

Testul numit România

Însă, reacția publicului prezent la Berlin, nu garantează un succes și acasă, într-o Românie în care incestul este un subiect tabu.

Criticul de film și traducătorul Irina Margareta Nistor a declarat că filmul are mai mult umor decât se aștepta. "A fost o surpriză extrem de intensă și e cu totul altceva decât ne-am putea imagina de la distanță, așa că încercați să nu veniți cu idei preconcepute", a precizat criticul.

Irina Margareta Nistor a elogiat "titlul foarte bine ales", jocul "remarcabil" al actorilor, "formidabili fiecare în parte", ca și modul "foarte uman, de la un capăt la altul", al filmului, care propune "un cu totul alt fel de cinema" și nu în ultimul rând "reacțiile din sală, foarte puternice", care veneau nu neapărat de la românii prezenți la Zoo-Palast.

Despre modul în care va fi primit în România, criticul a spus că "depinde foarte tare de modul cum o să-l lanseze". "Aș schimba afișul, pentru că e înșelător și o mare parte din public n-o să meargă să-l vadă. O să li se pară un incest mersul la cinema", a mai avertizat Irina Margareta Nistor.

Indiferent de cum va fi primit filmul în țara noastră, pelicula are mari șanse să intre într-un amplu circuit internațional. "Încă de când a început festivalul, mai mulți distribuitori internaționali și-au exprimat interesul în achiziționarea filmului nostru. Cu siguranță, în perioada următoare, sperăm să ajungem în cât mai multe locuri din Europa și din lume, pentru că există interes pentru filmul românesc", a declarat, pentru Agerpres, producătorul filmului, Anamaria Antoci.

“Ilegitim” este cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Adrian Sitaru și a avut un buget extrem de mic, de aproximativ 57.000 de euro. 

Cele mai citite

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până...

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă