20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalManifestații pro și contra coregrafului Kobborg, la Opera Națională

Manifestații pro și contra coregrafului Kobborg, la Opera Națională

Zeci de dansatori au manifestat, marţi, în semn de susţinere pentru coregraful Johan Kobborg, care a demisionat de la conducerea baletului Operei Naționale București, la eveniment fiind prezentă şi Alina Cojocaru. În semn de contraprotest, un grup de artişti ai Operei Naţionale Bucureşti i-au huiduit pe dansatori, de pe scările clădirii, transmite Agerpres

Protestul vine după ce Kobborg, numit coordonator al baletului operei în 2013, a demisionat marţi, în urma unui conflict cu dirijorul Tiberiu Soare, care este din 4 aprilie director interimar al Operei Naţionale Bucureşti. 

Citește și: UPDATE. Coregraful și balerinul Johan Kobborg a demisionat de la Opera Națională București

Alina Cojocaru a vorbit despre modul în care baletul ONB a evoluat sub conducerea lui Johan Kobborg, dar şi despre maniera în care s-a realizat comunicarea în timpul conflictului dintre Kobborg şi Soare. 

“La noi în ţară nu se recunosc aceste reuşite şi primii paşi ai noii direcţii au venit cu o schimbare aşa de radicală. Cred că cel mai mare şoc pentru mine a fost să îmi dau seama cum lucrurile sunt prezentate publicului”, a adăugat ea, amintind că, la momentul discuţiilor de la Ministerul Culturii, acordul a fost prezentat publicului, deşi Kobborg încă nu răspunsese afirmativ propunerii de a prelua postul de director al baletului. 

“Orice artist nu poate să accepte nimic până nu vede o idee de colaborare. Nici nu am ajuns bine acasă şi s-a spus că situaţia este rezolvată. Dumneavoastră vi se pare că situaţia este rezolvată?”, a întrebat artista. 

În timp ce Alina Cojocaru vorbea în faţa Operei cu balerinii, un grup de angajaţi ai ONB au început să huiduie în direcţia dansatorilor. Potrivit acestora, majoritatea dansatorilor cu care colaborează Johan Kobborg sunt străini, iar aceştia sunt plătiţi cu salarii mult mai mari decât artiştii autohtoni. 

“Balerinii români au 1.000 – 2.000 de lei. Domnul Kobborg, 7.300 de euro. (…) Şi-a făcut o echipă numai de străini, a marginalizat românii la Opera Naţională din Bucureşti”, a declarat Cristina Cotescu, regizor al Operei Române. 

Alina Cojocaru a spus că au existat momente în care Johan Kobborg a plătit din fonduri proprii pentru realizarea unor spectacole. “Plătea din buzunar. Dacă dumneavoastră credeţi că Johan Kobborg este în România pentru bani, mai gândiţi-vă o dată”, a spus ea, adăugând că atât timp cât situaţia se menţine în aceiaşi parametri ea nu va mai urca pe scena ONB. 

Întrebaţi dacă vor înceta colaborarea cu ONB, dacă Johan Kobborg pleacă de la baletul bucureştean, aproximativ 30 de tineri au ridicat mâinile în aer, în semn că “da”. 

Unul dintre balerinii veniţi la ONB din străinătate pentru a lucra cu Kobborg este Henry Dowden. El a venit din Anglia, în urmă cu opt luni. “Ne-am riscat carierele (pentru Johan Kobborg – n.r.). Ne-au ameninţat, au spus că nu ne vor aici pentru că nu vorbim română”, a spus el. 

Şi Liam Morris, care vine din Australia, a spus că este invidiat de colegi, pentru că lucrează la ONB cu “dansatori fantastici”. “Este vorba că s-au construit şi nişte lucruri foarte frumoase în domeniul profesional şi nu au mai fost războaiele dinainte care se bazau pe orgolii”, a declarat şi balerina Marina Minoiu. 

Întrebată dacă ea consideră că mai există o cale de întoarcere din această situaţie, Alina Cojocaru a răspuns afirmativ. “Suntem aici. Dacă nu era (o cale de întoarcere – n.r.) nu mai eram aici”, a adăugat ea.

Cele mai citite

Ciolacul, expus la Antipa, de Noaptea Muzeelor

Ilustrație: Marian Avramescu Iubitorii de cultură vor avea parte de ceva cu totul special, astăzi, de Noaptea Muzeelor, la Antipa. Muzeul Național de Istorie Naturală...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă