8.4 C
București
luni, 18 martie 2024
AcasăInternaționalMarea Cursă de Crăciun: Vine Moşul în 3D!

Marea Cursă de Crăciun: Vine Moşul în 3D!

Vine Moşul în 3D!

Mai mult decât foarte inspirată programarea, din timp, a acestei animaţii 3D, care vine înainte de Crăciun (în Occident de prin noiembrie se aprind deja luminiţele şi se fac vitrinele, cât mai sofisticate şi mai tradiţionale anul acesta, tendinţa fiind spre stilul vintage, cu jucărioare care se mişcă, dansează şi cântă ca în perioada interbelică).

Şi care poate fi în egală măsură considerat şi un cadou de Sfântul Niculae, personaj de altfel prezent în panoplia bărboşilor celor dragi, care aduc daruri. Fireşte că suntem deja obişnuiţi cu decorul îngheţat de la Polul Nord, cu elfii cei harnici, cu Moşul şi Crăciuniţa sa, care de data asta au şi doi fii, unul foarte calin, Arthur (vocea originală aparţinându-i lui James McAvoy, cândva doctorul dictatorului din „Ultimul Rege al Scoţiei”, iar pe româneşte actorul de la Teatrul de Comedie: Bogdan Cotleţ) şi unul supermusculos şi exagerat de preocupat de tehnologia ultramodernă: Steve, o matahală căruia îi dă glas Doctor House, Hugh Laurie, pe englezeşte şi talentatul angajat al Teatrului Naţional: Ioan Andrei Ionescu, pe limba noastră.

Şi la bunicul Crăciun avem două nume răsunătoare în ambele variante Bill Nighy din „Love Actually”/„Pur şi simplu dragoste” -altă peliculă cult de Sărbători, şi Valentin Uritescu căruia îi iese strălucit nu numai personajul, ci şi faptul că, la prim-planuri, s-a făcut filmarea direct pe româneşte – fireşte că e şi meritul celei care a făcut regia şi adaptarea: Anca Sigartău de la Teatrul Bulandra. Moş Crăciun este Jim Broadbent, oscarizat pentru soţul răbdător din „Iris” şi Mihai Niculescu, ginerele neîntrecut, din cel mai iubit spectacol de la Bucureşti, „Egoistul”. Imelda Staunton din „Harry Potter” printre altele, e Doamna Crăciun, iar la noi Angela Filipescu, de la Operetă. Foarte nostimă ideea că pe pereţi sunt afişate tablouri cu Moşi Crăciunii de-a lungul timpului, care în general, au o carieră destul de îndelungată şi sunt numerotaţi precum Papa de la Roma.

Cel în funcţie e născut în 1941 şi deja este pândit de cei mai tineri, mai ceva ca în Legea pentru universitari din România, unde, ca şi în cazul încântătorului dăruitor de profesie, adevăraţii academici, cum zice englezul, sunt în plină glorie după 70 de ani! Copiilor li se dau răspunsuri la tot felul de întrebări cu care probabil fiecare ne-am întâlnit sau chiar le-am pus la vârste fragede, deşi pentru minuni n-ar trebui să existe explicaţii. Moş Crăciun e omniprezent, numai că în cazul de faţă îi scapă exact o fetiţă, dintr-un orăşel englezesc, care vrea cel mai banal şi mai frumos cadou din lume (şi util pe deasupra) o bicicletă…roz. Pentru asta se va strădui mai tânăra şi mai vârstnica generaţie, folosindu-se de sania din dotare şi de renii de modă veche, ecluzând un fel de SPP-işti locali, care acţionează ca nişte Ninja, ca să-şi termine treaba într-o singură noapte. Sarah Smith, regizoare şi co-scenarist, îşi face astfel un debut strălucit, după ce a lucrat în teatru şi la radio şi mai apoi la televiziune, unde s-a ocupat şi de un serial care sună cam ca un fel de „Noapte bună, copii!”.

Pelicula de faţă ne poartă prin Cuba, ne pomeneşte de Aurora Boreală, ne duce la Toronto, dar şi în Danemarca şi ţine mult la eleganţă, Moşul fiind îmbrăcat într-un costum Versace, firmat nu glumă şi fiţos! Mult mai ispititor pare însă puloverul lui Arthur, verde cu globuri şi un fulăraş alb-roşu, în ton cu pixul acadea, cu care le răspunde, cu mare răbdare, tuturor copiilor din lume. Elful are un haz nebun şi uiţi cât de caraghios e cu urechile lui clăpăuge, cu care stă parcă să-şi ia zborul ca elefantul Dumbo. Oricum, un lucru e clar. N-ar strica un asemenea specimen de spiriduş la casa omului. Şi dacă se poate o armată întreagă şi mai bine. Pe scurt, grăbiţi-vă să-i scrieţi Moşului, căci după ce vedeţi filmul, o să vă daţi seama că aveţi toate şansele să şi primiţi ceea ce vă doriţi!

MAREA CURSĂ DE CRĂCIUN/ARTHUR CHRISTMAS
5 din 5 stele
SUA, 2011, 1h 37min.
Regia: Sarah Smith.
Voci: James McAvoy, Hugh Laurie, Bill Nighy, Jim Broadbent, Imelda Staunton, Ashely Jensen.
Voci în limba română: Arthur – Bogdan Cotleţ, Moş Crăciun – Mihai Niculescu, Bunicul Crăciun – Valentin Uritescu, Dna Crăciun – Angela Filipescu, Steve – Ioan Andrei Ionescu, Bryony – Tamara Roman, Peter – Mihai Dăscălescu, Gwen – Ana Cristea
Distribuit de InterComFilm

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă