15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalMartenița, sărbătoarea echivalentă Mărțișorului. Unde se sărbătorește

Martenița, sărbătoarea echivalentă Mărțișorului. Unde se sărbătorește

Venirea primăverii este celebrată de români, în prima zi a lunii martie, prin oferirea de mărțișoare. Însă tradiția nu este specifică doar spațiului românesc, astfel că și bulgarii, macedonenii, locuitorii din nordul Greciei, albanezii și cei din Republica Moldova sărbătoresc venirea primăverii prin oferirea de mărțișoare. În bulgară, numele sărbătorii, cunoscută drept „martenița”, înseamnă „Bunica Martie” și marchează venirea primăverii.

Etnologii presupun că prezența tradiției în acest spațiu se datorează substratului comun daco-tracic. Legendele populare îi dau alte origini, care, la bulgari, sunt legate de întemeierea primului lor hanat la Dunăre, în anul 681.

Martenița, corespondentul bulgar al mărțișorului, este format din două păpuși mici de lână, Pizho și Penda. Pizho, păpușa de sex masculin este, de obicei, albă, iar Penda, păpușa de sex feminin, are culoarea roșie și poartă fustă. Firele roșii și albe simbolizează sănătate, marcând venirea primăverii și începutul unui nou ciclu al naturii. Deși, în mod tradițional, albul este asociat cu puritatea, iar roșul cu pasiunea, unii etnologi sugerează că obiceiul ar reprezenta ciclul vieții și al morții, lupta dintre bine și rău, dar și durerea și împlinirile omului.

Mai mult, martenița este și un simbl al naturii, unde albul reprezintă zăpada în curs de topire, iar roșul este cel al Soarelul care apune și care devine din ce în ce mai intens, pe măsură ce primăvara își intră tot mai mult în drepturi. 

O altă credință spune că firele roșii și albe, care sunt împletite, reprezintă unitatea dintre bărbat și femeie.

Astfel, de 1 martie, persoanele nu trebuie să își cumpere singure martenițele, ci să le primească cadou de la persoanele apropiate. Martenița poate fi purtată pe haine, la mână sau la gât, până când persoana vede o barză, o rândunică sau un copac înflorit, moment când trebuie să renunțe la mica decorațiune.

În folclorul bulgar, Baba Marta, echivalentul Babei Dochia, este o femeie urâcioasă și în vârstă, care își schimbă starea de spirit destul de des. Potrivit credinței populare, cei care poartă roșu și alb, culorile marteniței, îi cer Babei Marta îndurare, exprimând, totodată, speranța ca ea să facă iarna să treacă mai repede și să aducă primăvara. Primele berze sau rândunici sunt considerate vestitorii primăverii și o dovadă că Baba Marta are o stare de spirit bună și că este pregătită să se retragă.

Ritualul prin care purtătorul renunță la marteniță variază în diferite regiuni ale Bulgariei. Unele persoane leagă martenița de ramura unui pom fructifer, dându-i copacului sănătatea și norocul pe care purtătorul le are. În alte părți, martenița se pune sub o piatră, iar insectele care se află în preajma decorațiunii va determina cât de sănătoasă va fi persoana în anul respectiv. Dacă insecta este un vierme sau o larvă, persoana va avea un an prosper. Și furnicile sunt vestitorii sănătății și prosperității, însă ele sugerează că persoana va avea mult de muncă pentru a atinge succesul. Dacă în preajma marteniței se află un păianjen, persoana va avea multe obstacole în calea fericirii, sănătății și prosperității.

Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă