19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalMinistrul Vlad Alexandrescu clarifică problema finanțării revistelor de cultură

Ministrul Vlad Alexandrescu clarifică problema finanțării revistelor de cultură

Ministrul culturii, Vlad Alexandrescu, a postat pe pagina sa de Facebook o serie de claricări în legătură cu problema finanțării revistelor de cultură, precizând că toate părțile au semnat contractul privind finanțarea revistelor Uniunii Scriitorilor.

"Am reușit să deblocăm banii pentru întreaga durată a anului 2016. Sumele vor fi virate în 3 tranșe și alocate integral în contul uniunilor de creatori. În cursul zilei de azi a avut loc pentru prima dată, după mulți ani, o întâlnire cu direcțiile de cultură județene la sediul Ministerului Culturii. Au participat alături de mine Secretarii de Stat Corina Șuteu, Mihai Ghyka și Alexandru Oprean. Întâlnirea a urmărit întărirea dialogului și cooperarea între Minister și reprezentanții săi în teritoriu".

Ministrul culturii a prezentat şi principalele aspecte ale discuţiei, printre care soluțiile privind conferirea mijlocelor financiare către Direcțiile de Cultură. "Bogdan Trâmbaciu, directorul UMP, a prezentat programul de parteneriat între direcția sa și direcțiile de cultură din teritoriu, program care oferă acestor dirceții oportunitatea de accesa fonduri suplimentare. Totodată, reprezentanţii direcțiilor de cultură au fost informaţi și asupra documentelor necesare în vederea accesării fondurilor de investiţii de la bugetul de stat în conformitate cu Legea 500/2002"  – a precizat ministrul.

Un aspect important al discuției a fost cel al perfecționării expertizei personalului direcțiilor de cultură, Vlad Alexandrescu spunând că "Ministerul Culturii, prin Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală, va pune la dispoziția angajaților direcțiilor programe speciale de training pentru dezvoltarea în domeniul resurselor umane".

Ministrul culturii a participat, împreună cu secretarul de stat Mihai Ghyka, la prima ședință a noului Consiliu al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), unde a fost propusă "simplificarea procedurilor de accesare și alocare a fondurilor, dar și o susținere mai accentuată pentru sectorul independent".

Interpelat marți în Comisia de cultură a Camerei Deputaților pe tema întârzierii finanțării revistelor culturale publicate de uniuni de creatori, ministrul Vlad Alexandrescu a spus că întârzierea semnării acestui contract a fost un rezultat al schimbărilor legislative și este un fapt pe care și-l asumă.

"Contractul s-a semnat ieri. Prin acest contract am facilitat felul de a atribui banii. Dăm (finanțarea — n.r.) în trei tranșe. Ce nu s-a dat în ianuarie se va da din data semnării", a precizat ministrul Culturii. "Am reușit să deblocăm banii pe tot anul. Vor fi acordați în trei tranșe. Suma totală de 4.500.000 de lei va fi virată integral uniunilor de creatori. Nu va fi niciun leu care să se piardă", a adăugat Alexandrescu, citat de Agerpres.

Deputatul Traian Dobrinescu (PNL) l-a abordat pe ministru la finalul ședinței Comisiei de cultură și i-a spus că, în urma unei convorbiri cu Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, a aflat că, de fapt, contractul de finanțare pentru reviste culturale nu ar fi fost semnat luni.

"Nu ați semnat contractul, ați dezinformat, ați mințit comisia", a susținut Dobrinescu. "Exact acum am vorbit cu uniunile de creatori… Nu s-a semnat", a adăugat deputatul.

"Normele pe care le-am adoptat sunt în totalitate în favoarea uniunilor de creatori", a declarat Vlad Alexandrescu. "Nu e vorba de o finanțare pe proiecte, pentru că revistele nu sunt un proiect", a adăugat el. "Contractul de finanțare a fost încheiat, a fost agreat de toate părțile, a fost semnat de domnul Nicolae Manolescu și banii vin imediat", a precizat ministrul.

El a spus că anunțul de deschidere a înscrierilor la finanțare pentru revistele culturale independente va fi publicat miercuri. Propunerile pot fi înaintate până pe 24 februarie și vor fi analizate de o comisie de experți independenți.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă