7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalMuzica lui Enescu cântată pe un Stradivarius

Muzica lui Enescu cântată pe un Stradivarius

Violonistul Alexandru Tomescu, cel care deţine dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, – va susţine marţi, 26 mai, ora 19.00, la Sala Radio, alături de pianistul rus Eduard Kunz, recitalul de la Bucureşti din cadrul turneului său internaţional „Stradivarius – Enescu Experience“.

Aflat la a 8-a ediţie şi derulat anul acesta sub titlul „ENESCU EXPERIENCE”, turneul Stradivarius iniţiat de Alexandru Tomescu este aşadar dedicat de această dată memoriei lui George Enescu, la 60 ani de la moartea artistului.  Programul propus publicului de violonistul român, alături de pianistul Eduard Kunz, este unul special: cei doi vor prezenta, în premieră naţională, integrala operelor lui George Enescu pentru vioară şi pian.

Turneul a debutat în data de 3 mai la Sinaia, loc foarte drag lui Enescu, şi se desfăşoară între 3 mai şi 15 iunie, în 15 oraşe din România, Republica Moldova şi Franţa, unde cei doi muzicieni vor susţine concerte, dar şi o serie de conferinţe şi întâlniri cu tineri din licee şi universităţi. Totodată, această ediţie a turneului este dedicată unei cauze sociale şi de interes public – res­taurarea Casei Enescu de la Mihăileni – Botoşani şi transformarea acesteia într-un centru cultural şi muzical internaţional.

Artiștii

Alexandru Tomescu a evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena Sălii Radio, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. Cu o carieră internaţională cuprinzătoare, ce include concerte şi recitaluri în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts   Centre – Tokio, Alexandru Tomescu a propus publicului român în fiecare an, în turneele sale, cele mai ample şi dificile integrale pentru vioară solo – Paganini, Ysaÿe, Bach.

Violonistul român a câştigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs naţional organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, dreptul de a cânta pentru următorii cinci ani pe vioara Stradivarius Elder-Voicu. Folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, aceasta este considerată a fi una dintre cele mai frumoase şi mai bine conservate viori Stradivarius din lume.

Eduard Kunz, pianist inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti ai viitorului, îl însoţeşte pentru a doua oară pe violonistul Alexandru Tomescu în Turneul „Stradivarius”.

A studiat la Şcoala Gnessin pentru copii supradotaţi din Moscova şi apoi la celebrul Conservator Naţional de Muzică „P. I. Ceaikovski” de la Moscova. Eduard Kunz a obţinut diploma de masterat cu distincţie şi medalie de aur pentru performanţele sale, la Royal Northern College of Music din Anglia. A fost distins cu nu mai puţin de 13 premii I la importante competiţii internaţionale. Legătura sa specială cu România a început prin câştigarea Premiului I la Concursul Internaţional „George Enescu”, în 2007. Concertează regulat cu orchestre valoroase ale Europei şi ale lumii: BBC Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic, Orchestra Philharmonia, Orchestra Naţio­nală Rusă etc.   

Violonistul român Alexandru Tomescu a câştigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs naţional organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, dreptul de a cânta pentru următorii cinci ani pe vioara Stradivarius Elder-Voicu. Folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, aceasta este considerată a fi una dintre cele mai frumoase şi mai bine conservate viori Stradivarius din lume.

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...
Ultima oră
Pe aceeași temă