19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalNik Wallenda, o viață trăită pe sârmă

Nik Wallenda, o viață trăită pe sârmă

În România, evenimentul “Nik Wallenda deasupra orașului Chicago” va fi difuzat în direct luni, 3 noiembrie, începând cu ora 2.00 şi în reluare, în aceeași zi, de la ora 20.00.

În prima parte a traversării, Wallenda va străbate mai bine de două cvartale, urcând o pantă de 15 grade, de la turnul vestic al celebrului complex Marina City până la clădirea cu peste 50 de etaje a Leo Burnett, care se ridică deasupra râului Chicago. Va fi o dublă premieră: cursa între doi zgârie-nori la cea mai mare înălțime încercată vreodată de un membru al familiei “Flying Wallenda” și, în plus, panta cea mai abruptă pe care a încercat vreodată s-o urce Nik, într-o traversare pe cablu. A doua parte a traseului său se va întinde de la turnul vestic al complexului Marina City până la turnul estic, timp în care va fi legat la ochi. Zeci de camere de filmat vor fi amplasate prin tot orașul și în elicoptere, surprinzând fiecare pas al acestei aventuri periculoase, căci Wallenda va încerca traversarea într-una dintre zonele cu cele mai puternice vânturi din Chicago. 

“Va fi cel mai incitant traseu pe sârmă din toată cariera mea”, a declarat Wallenda. “Nu m-aș putea gândi la un oraș mai bun în care să încerc așa ceva. Îmi amintesc cu drag de spectacolele pe care le-am dat cu ai mei în Chicago și în zona vest-centrală a SUA. În plus, este vorba despre «Orașul Vânturilor» și nimic nu se compară cu o asemenea încercare pe timp de iarnă, în Chicago. E o provocare extraordinară pentru mine. Îmi place să-mi depășesc limitele și să fac lucruri pe care cei mai mulți oameni le consideră imposibile. Sunt mereu în căutarea următorului mare obstacol și vreau să fac lucruri pe care lumea nu le-a mai văzut. Vreau ca familia mea să fie acolo și să vadă cum se scrie istoria. Mă voi simți încurajat și susținut, știind că ei se vor ruga alături de mine”, a declarat Nik Wallenda.

Traversare virtuală

Telespectatorii care intră online pe SkyscraperLive.com vor beneficia de ”un bilet în primul rând” al evenimentului. Disponibil în 60 de țări și în 14 limbi, site-ul îi va aduce în Chicago pe telespectatorii din întreaga lume. Fanii îl pot urmări pe Nik în perioada lui de pregătire și pot face ei înșiși această  traversare, prin intermediul cursei virtuale de 360 de grade, care asigură o experiență interactivă 3D. În condițiile în care mai multe camere vor oferi unghiuri diferite de filmare ale traversării, înainte de începerea programului propriu-zis Chris Jacobs va fi gazda unei incursiuni în culisele întregului eveniment, iar SkyscraperLive.com îi va invita pe cei care intră online să îl urmărească pe Wallenda în cea mai îndrăzneață cursă a sa de până acum pe un cablu întins la mare înălțime. Fanii din România vor putea accesa versiunea localizată a site-ului SkyscraperLive.com/Romania. 

În iunie 2013, Wallenda a fost primul om care a reușit să traverseze pe un cablu Marele Canion. Programul transmis live a înregistrat atunci niveluri-record de audiență, fiind urmărit de 13 milioane de telespectatori și devenind astfel evenimentul live al Discovery cu cea mai mare cotă de audiență din toate timpurile. În plus, a generat 1,3 milioane de Tweet-uri, clasându-se drept unul dintre cele mai comentate programe în rețelele de socializare, dintre toate programele TV prin antenă sau cablu. De asemenea, materialul special a fost onorat cu un Premiu Interactive Emmy® pentru Multiplatform Storytelling acordat website-ului său, care a prezentat conținut video fascinant, tururi virtuale interactive, momente din culisele programului, reactualizări în timp real în rețelele de socializare și multe alte elemente digitale.

Aventuri la înălțime

Nikolas „Nik“ Wallenda, născut pe 24 ianuarie 1979, este un celebru acrobat recunoscut pentru acrobaţii aeriene îndrăzneţe şi mai ales pentru mersul pe sârmă la mare înălţime.  “Regele mersului pe sârmă” este cunoscut pentru numerele lui de acrobaţie fără plasă de siguranţă. Deţine şase recorduri Guinness, dar este celebru în special fiindcă a fost primul om care a traversat Cascada Niagara păşind pe un cablu întins deasupra ei, pe 15 iunie 2012. Reuşita lui a fost prezentată de posturi TV din întreaga lume şi s-a produs după o bătălie juridică de doi ani, în care Nik a discutat cu ambele autorităţi din zona de graniţă, Statele Unite şi Canada, pentru a primi aprobările necesare. A fost prima dată în viaţa lui când, pentru a i se emite aprobările respective, a fost obligat să poarte echipament de siguranţă.

Descendent direct al celebrei familii The Flying Wallendas, ajunsă cu el la a şaptea generaţie de acrobaţi, Nik Wallenda a participat la numeroase numere de circ încă din copilărie. La vârsta de 13 ani şi-a făcut debutul oficial în lumea celor care merg pe sârmă. În 1998, a decis că acesta urma să fie traseul lui profesional, după ce a alcătuit împreună cu alţi membri ai familiei sale o piramidă de şapte oameni pe un cablu, la mare înălţime.

În 2001, Wallenda a participat la o nouă premieră mondială – o piramidă alcătuită din opt oameni, tot pe un cablu, la mare înălţime. Între 2002 şi 2005 a participat la mai multe numere artistice împreună cu familia lui, iar în 2005, şi-a format propria trupă. Între 2007 şi 2008 a apărut alături de Bello Nock
într-o dublă versiune a “Wheel of Steel” (“Roata de oţel”), un număr la a cărui concepţie a contribuit şi el. În 2009, a stabilit un nou record personal pentru cea mai mare distanţă parcursă pe sârmă, la cea mai mare înălţime: în total, în anul respectiv a avut 15 demonstraţii de mers pe sârmă, la peste 30 metri înălţime.

În 2008, Wallenda a stabilit noi recorduri Guinness pentru cea mai lungă distanţă (76 metri) parcursă cu bicicleta pe un cablu, la cea mai mare înălţime (41 metri deasupra solului), în New Jersey. În 2010, aproape şi-a dublat recordul de înălţime, ajungând la 79 metri. În aceeaşi zi din 2010 şi-a depăşit din nou recordul personal, mergând pe sârmă 610 m într-un singur număr. În 2011, Wallenda a stabilit un nou record mondial cu numărul “Wheel of Death” (“Roata Morţii), în vârful unei clădiri de 23 de etaje, Tropicana Casino and Resort.

Ceva mai târziu, în acelaşi an, el şi mama lui au mers pe un cablu întins între cele două turnuri ale Condado Plaza Hotel din Porto Rico, reconstituind astfel numărul în care şi-a pierdut viaţa Karl Wallenda, străbunicul lui Nik şi primul lui model de viaţă. Iar pe 10 iunie 2011 Nik a stat agăţat de un elicopter la 76 metri deasupra solului, susţinându-se doar cu dinţii.  

Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă