15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInternaționalNoaptea Albă a Filmului Românesc. Maraton de filme și întâlniri cu actori

Noaptea Albă a Filmului Românesc. Maraton de filme și întâlniri cu actori

Într-o singură noapte, pe 16 septembrie, spectatorii vor putea viziona peste 40 de pelicule românești de ficţiune, documentare, proiecţii speciale sau în avanpremieră, în spaţii din cele mai diverse, începând din centrul Bucureștiului și până în Ferentari.

Spaţiile de proiecţie, prin diversitatea lor, oferă posibilitatea doritorilor din tot Bucureștiul să participe. Noaptea Albă a Filmului Românesc se va derula la Muzeul Ţăranului, Cinema Elvira Popesco, Parcul Titan, Parcul Crângași, Unteatru, Make a Point, Clubul de Educaţie Alternativă din Ferentari și Deschis Gastrobar.

Cei care doresc să participe nu numai că vor putea vedea sau revedea filme românești îndrăgite, mai noi sau mai vechi, dar vor avea și ocazia să-i întâlnească pe regizorii și actorii implicaţi în proiecţii și să le pună întrebările dorite. Maratonul cuprinde filme de ficțiune precum „Sieranaveda“ (r. Cristi Puiu), propunerea României la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, „Două lozuri“ (r. Paul Negoescu), o comedie cu Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol proiectată în avanpremiera lansării din 7 octombrie, “Ilegitim“ (r. Adrian Sitaru), „Dincolo de calea ferată“ (r. Cătălin Mitulescu), „Acasă la tata“ (r. Andrei Cohn), „București NonStop“ (r. Dan Chișu) sau „Lumea e a mea“ (r. Nicolae Constantin Tănase). În avanpremieră, la Cinema Elvira Popesco, de la 1.00, va rula un film-surpriză, unul dintre cele mai așteptate din această toamnă.

Aventura de a filma o comedie

La proiecțiea filmului „Două lozuri“ (r. Paul Negoescu), Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguță și directorul de imagine Ana Drăghici vor povesti despre aventura de-a filma o comedie inspirată de o nuvelă a lui I.L. Caragiale. Actorii vor sta de vorbă cu publicul după proiecția de la 23.00, la Cinema Elvira Popesco. La Muzeul Țăranului Român, Studioul Horia Bernea, după proiecția de la 20.30, actorii Bogdan Dumitrache și Ana Ciontea vor vorbi despre lucrul la Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României la Oscar. În aceeași sală, după miezul nopții, despre culisele filmărilor la provocatorul „Ilegitim“ (r. Adrian Sitaru), care abordează o temă controversată, cea a incestului, vor povesti protagoniștii Alina Grigore și Robi Urs.

„La capătul liniei“

Din selecția TIFF se pot viziona în J’ai Bistrot și Deschis Gastrobar 16 povesti scurte. Teatrul Unteatru va găzdui un program de scurtmetraje de Ovidiu Bose Paștina, comemorat la 10 ani de la dispariție, și proiecțiile care-i readuc în fața spectatorilor pe îndrăgiţii Radu Beligan, Marin Moraru și Mircea Albulescu: „După-amiaza unui torționar“ (r. Lucian Pintilie, 2001),“ Operațiunea Monstrul“ (r. Manole Marcus, 1976) și „La capătul liniei“ (r. Dinu Tănase, 1982).

„Hârtia va fi albastră“ (r. Radu Muntean), „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii“ (r. Cătălin Mitulescu), „A fost sau n-a fost?“ (r. Corneliu Porumboiu), „Legături bolnăvicioase“ (r. Tudor Giurgiu), pelicule din începuturile Noului Val Cinematografic românesc, vor rula la Make a Point și Cinema Muzeul Țăranului. 

Maratonul cuprinde filme de ficțiune, precum „Sierranevada“ sau „Două lozuri“ (Foto: Mediafax)

Cele mai citite

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Avertisment al Poliției Române și al Asociației Române a Băncilor

Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Asociația Română a Băncilor atrag atenția, prin intermediul proiectului național de conștientizare Siguranta Online, cu privire...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă