10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalNoi decorații semnate de președintele Iohannis. Cui i-a acordat șeful statului ...

Noi decorații semnate de președintele Iohannis. Cui i-a acordat șeful statului “Meritul Cultural”

Teatrul Masca din Bucureşti şi editura Kriterion din Cluj-Napoca au primit Ordinul “Meritul Cultural”, ca urmare a unor decrete de decorare semnate, miercuri, de preşedintele României, Klaus Iohannis, informează Administrația Prezidențială.

Cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la înfiinţare, “în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea şi talentul puse în slujba artei dramatice, impunându-se atât în ţară, cât şi în străinătate drept un veritabil ambasador al culturii româneşti”, Teatrul Masca a fost decorat cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Ofiţer, categoria D – “Arta spectacolului”, de preşedintele Klaus Iohannis.

Citește și: Opera Națională Română din Cluj, decorată de președintele Iohannis

Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu.

Totodată, cu ocazia sărbătoririi a 45 de ani de la înfiinţare, “în semn de apreciere pentru contribuţia determinantă avută la promovarea culturii şi limbilor minorităţilor naţionale, precum şi pentru facilitarea interacţiunii acestora cu cultura şi limba română, impunând schimbul de idei şi acceptarea valorilor celuilalt drept premisă a bunei convieţuiri în cadrul Cetăţii”, preşedintele Klaus Iohannis a acordat editurii Kriterion Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria F – “Promovarea culturii”.

Teatrul Masca, care este condus de Mihai Mălaimare, a fost inaugurat pe 24 mai 1990. Ideea înfiinţării unui nou teatru a apărut în decembrie 1989, atunci când se prăbuşea un sistem şi când inclusiv arta îşi punea problema renovării. Anca Dana Florea, regizor, şi Mihai Mălaimare, actor la Teatrul Naţional, la acea vreme şi cadre didactice la IATC “I. L. Caragiale” Bucureşti, au decis atunci că a venit momentul unui nou început, potrivit site-ului instituţiei de cultură.

Editura Kriterion a fost înfiinţată în decembrie 1969, în Bucureşti, ca instituţie de cultură pentru minorităţi, iar, începând cu 1 ianuarie 1970, a publicat în limbile naţionalităţilor din România volume de beletristică, ştiinţe ale naturii, ştiinţe sociale şi istoria artei. În 1971, prin traduceri în limba română, a facilitat accesul cititorilor la cele mai valoroase opere ale literaturilor celorlalte naţionalităţi din România, se arată pe site-ul Institutului Cultural Român (ICR). Prin publicaţiile sale, editura, care, în prezent, are sediul în Cluj-Napoca, promovează dialogul intercultural şi interconfesional.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă