14.5 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInternaționalOm de cultură de origine armeană, comemorat în Constanța

Om de cultură de origine armeană, comemorat în Constanța

Uniunea Armenilor din România, filiala Constanţa, organizează vineri, în aula Bibliotecii Judeţene Constanţa, o seară omagială Simion Tavitian.

Simion Tavitian, născut în 1926, în Cetatea Albă, Basarabia, și decedat în noiembrie 2008, în Constanţa, a fost ziarist, scriitor, comentator de politică externă, filatelist. A absolvit Universitatea Bucureşti, Facultatea de Limbi Străine şi Academia de Studii Economice Bucureşti, Facul­tatea de Economie generală. A fost membru al Uniunii Inter­naţionale a Ziariştilor, al Asociaţiei Filateliştilor Tomis Constanţa, Membru de onoare al Federaţiei Filatelice Române, membru al Ligii Navale Române.

Între anii 1958 – 1976 a fost redactor-şef adjunct al ziarelor Cuget liber, Dobrogea Nouă şi Litoral (printre fondatorii cărora se numără). Timp de 13 ani a condus destinele Asociaţiei Filateliştilor Constanţa. În 1995 a pus bazele “Magazinului de Filatelie, Cartofilie şi Numismatică“, publicaţie singulară în România, difuzată în 27 de ţări şi distinsă cu premii la saloane de profil din România şi străinătate. A susţinut peste 100 de conferinţe pe teme de politică externă. A publicat articole în ziare din Bulgaria, Polonia, Ucraina. Numele său figurează în Bibliografia Istorică a Academiei Române, 1995, în Hubners, Who is Who – Encicopledia personalităţilor din România, 2006.

A fost distins cu multe medalii şi diplome. În 2005, a fost distins cu Premiul Uniunii Armenilor din România. În 2006 Ministerul Culturii al Republicii Armenia i-a acordat o Diplomă de Excelenţă. A scris studii li­terare, dar şi de istorie şi sociale. Dintre cele 18 volume publicate care îi poartă semnătura, amintim romanul „Dragoste şi destin“, cu care a debutat în anul 1948, „Mărturii peste timp“, „Cronică dobrogeană“. Ultima sa carte, „Dobrogea,tărâmul dintre ape“ reprezintă o amplă reconstituire a istoriei Dobrogei din perspectiva unui fervent ziarist. Remarcabile sunt volumele publicate în ultimii ani ai existenţei sale: „Armenii dobrogeni în istoria şi civilizaţia românilor“ două ediţii, „Armeni de seamă“ (I, II și III), publicate la Editura Ex Ponto, toate valoroase instrumente de documentare pentru istoricii şi cercetătorii care vor să afle mai multe despre contribuţia minorităţilor naţionale în diverse domenii de activitate.

O amintire a lui Ovidiu Dunăreanu

În anul 2009 , în revista Datina, scriitorul Ovidiu Dunăreanu îi dedică un amplu medalion, din care cităm un paragraf ilustrativ pentru cel comemorat astăzi: “Simion Tavitian s-a bucurat de respectul tuturor celor care l-au ascultat vorbind, l-au citit, l-au cunoscut, având calitatea intelectuală deosebită de a-i contamina pe toţi de autenticitatea celor exprimate, prin volubilitatea şi umorul său rafinat, pe muchie de cuţit, de sorginte armenească“. Simion Tavitian a fost o personalitate care a marcat cultura dobrogeană.

Cele mai citite

Un nou pod rutier între România și Ucraina, pe ordinea de zi a Guvernului

Guvernul Marcel Ciolacu ar putea aproba, în şedinţa de azi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa,...
Ultima oră
Pe aceeași temă