8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalOrchestra Română de Tineret, la Expoziția Mondială de la Milano

Orchestra Română de Tineret, la Expoziția Mondială de la Milano

Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal şi solista Anita Hartig, vor reprezenta, miercuri, România la Expoziţia Mondială de la Milano, informează Mediafax.

“Programul pe care îl vom prezenta la acest eveniment este cu totul special, este un concert de muzică românească cu preponderenţă, dar conţine şi muzică italiană şi lucrări din repertoriul european”, spune Marin Cazacu, managerul Centrului Naţional de Artă “Tinerimea Română”.

Citește și: Un spectacol românesc, la un celebru festival de teatru

Orchestra Română de Tineret va interpreta la Milano, printre altele, lucrările “Trei dansuri româneşti”, de Theodor Rogalski, şi “Rapsodia I”, de George Enescu.

Expoziţia Mondială de la Milano 2015 are loc în perioada 1 mai – 31 octombrie, manifestarea reunind 148 de ţări şi organizaţii internaţionale. România participă cu un pavilion propriu, construit pe o suprafaţă de 887 de metri pătraţi, aflat în zona centrală a expoziţiei.

Conceptul acestuia porneşte de la reinterpretarea arhitecturală a unei locuinţe româneşti tradiţionale, integrate în fluxul contemporan prin mijloace moderne de prezentare audio-video, soluţii tehnologice inovatoare.

Conform tradiţiei, fiecare ţară participantă la expoziţia universală îşi alege o zi, iar data aleasă de România coincide cu Ziua Imnului Naţional al României, la care va fi prezentă o delegaţie condusă de Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Cu această ocazie, Pavilionul României va organiza o serie de acţiuni de diplomaţie publică şi economică menite să genereze interesul pentru cultura şi mediul investiţional românesc.

Programul special al Zilei României la Expo Milano va începe la ora 10.30, cu ceremonia oficială de arborare a steagurilor şi de intonare a imnurilor naţionale, şi se va încheia la ora 20.30.

Un moment artistic al zilei îl reprezintă şi spectacolul de dansuri populare româneşti, susţinut de ansamblul folcloric “Cindrelul – Junii Sibiului”, care va cuprinde toată aria din pavilionul expoziţional.

La evenimentele organizate pe durata întregii zile, deschise publicului, vor participa reprezentanţi ai autorităţilor române şi italiene, reprezentanţi ai corpului diplomatic, membri ai comunităţilor de afaceri din cele două ţări, membri ai comunităţii româneşti din Italia şi jurnalişti.

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei “Prietenii muzicii -Serafim Antropov”, membrii acesteia având vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani.

Membră, din 2011, a European Federation of National Youth Orchestras, Orchestra Română de Tineret a participat la toate ediţiile Festivalului Internaţional “Enescu şi Muzica Lumii” de la Sinaia începând cu anul 2008. Începând din 2011 a fost constant prezentă la Festivalul Internaţional “George Enescu”. În anii 2012 – 2014, a triumfat la Festivalul Internaţional al orchestrelor de tineret “Young Euro Classics” de la Berlin.

Orchestra Română de Tineret a desfăşurat, de asemenea, începând din 2011, turnee internaţionale în Franţa, Germania şi Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus şi Berliner Philarmonik din Berlin, fiind primul ansamblu românesc prezent în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication.

În 2015, programul Orchestrei Române de Tineret cuprinde apariţii în Italia, Germania, Franţa, Austria şi Bulgaria.

Soprana de origine română Anita Hartig evoluează pe cele mai importante scene de concert din lume, de la Metropolitan la Covent Garden, de la Scala din Milano la Opera din Viena.

Cristian Mandeal a fost dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj-Napoca (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009), director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional “George Enescu”, ediţiile 2001 şi 2003, şi dirijor principal şi director general al Filarmonicii “George Enescu” (1991 – 2009). A dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe patru continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania unora dintre cei mai reputaţi solişti.

Concertul de la Milano este organizat de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, cu sprijinul Lanto Communication.

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă