10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalPenelope, Spania şi criza economică

Penelope, Spania şi criza economică

În weekendul trecut a intrat pe marile ecrane din ţară, pelicula „ma ma“, în regia lui Julio Medem, cu Penelope Cruz în rolul principal, jucând pentru prima dată rolul unei femei obişnuite şi nu unul de sex-simbol.

Pelicula “ma ma” spune povestea emoţionantă a Magdei, o femeie din Spania care trăieşte în  perioada de criză economică 2010-2012, pentru care veştile proaste se succed cu o viteză ameţitoare: mai întâi şomajul, apoi soţul o părăseşte pentru o femeie mai tânără, plus un diagnostic medical necruţător. Cu toate acestea, Magda găseşte puterea să lupte în continuare.

Ideea filmului i-a venit  lui Julio Medem în timp ce vizita Muzeul de Artă din Düsseldorf, unde  l-a impresionat profund statueta “Femeia de bronz nr. 6” de Thomas Shütte. “O singură dată am văzut-o şi mi-a fost suficient. Nu i-am făcut poze atunci şi nici nu am mai căutat-o pe internet. Acea femeie contorsionată de durere, părând a fi invadată atât de moarte, cât şi de viaţă, a fost originea scenariului din «ma ma». În jurul acelei imagini care mi-a rămas înfiptă în minte am scris povestea Magdei”.

2012, un an paradoxal

“Magda este o metaforă, ea este însăşi Spania”, dezvăluia regizorul Julio Medem într-o postare pe pagina sa de Facebook. “Prin intermediul ei, întreaga lume poate trage cu ochiul, ca printr-o gaură a cheii, la situaţia paradoxală a Spaniei din vara lui 2012. În cel mai greu an de criză financiară, cu un guvern aproape forţat să-şi declare falimentul, cu efecte devastatoare în ceea ce priveşte şomajul şi tăierile din sistemul de sănătate, Spania găseşte totuşi resursele necesare pentru atinge excelenţa în sport. Echipa naţională de fotbal ajunge în finala Cupei Campionilor Europeni şi, ulterior, câştigă Campionatul European pentru a doua oară consecutiv”.

În film, fiul Magdei este pasionat de fotbal. Iar cel de-al doilea bărbat din viaţa ei este un recrutor (rol jucat de actorul Luis Tosar) pentru celebrul club de fotbal Real Madrid.

”A fost foarte important să-mi asum riscuri și să nu mă îngrijorez dacă cumva vor fi momente în care voi arăta frumoasă, urâtă sau chiar foarte urâtă”, a spus Penelope într-un interviu despre rolul său din “ma ma”. „Este prima dată când joc un personaj care nu este atât femeie sau amantă, cât mai ales  mamă (…) Cel mai greu e să-ți creezi o carieră bazată numai pe înfățișare şi apoi să încerci să devii o actriță serioasă. Nimeni n-o să te mai ia în serios după ce ți-ai făcut o imagine de pretty woman”, a mai spus ea.

Bărbaţi unul şi unul

Penelope Cruz este soția cunoscutului Javier Bardem. Cei doi sunt primii actori spanioli premiați cu Oscar. Penelope pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”, în „Vicky Cristina Barcelona” (2008), unde s-au reîntâlnit după 16 ani de la prima lor colaborare în Spania, iar Bardem, cu un an mai devreme, pentru rolul din “No Country for Old Men”, în 2007.

Penelope și-a început cariera de actriță la 17 ani, însă debutul în cinema  i-l datorează regizorului Pedro Almodóvar. Prima colaborare cu acesta a fost în “Carne Tremula” (1997), însă succesul pe plan internațional l-a cunoscut în urma rolului din “Totul despre mama mea” în 1999.

Înainte de Javier Bardem, Penelope Cruz i-a avut ca parteneri  de viaţă pe Tom Cruise, pe care l-a cunoscut pe platoul de filmare de la „Vanilla Sky”, și apoi pe Mathhew McConaughey. Amândoi bărbații au fost aleși ”Sexiest Man Alive” de către People Magazine, în 1990, respectiv în 2005. Actrița spaniolă a fost numită ea însăși ”Sexiest Woman Alive” în anul 2014 de către Esquire. Înainte de Tom Cruise și Matthew McConaughey, în anul 2000, Penelope a avut o relație cu actorul Matt Damon.

Sora sa, Monica Cruz, este o cunoscută vedetă de televiziune în Spania. Monica i-a fost dublură la anumite scene care i-ar fi pus în pericol sarcina la filmările pentru “Pirații din Caraibe”, din 2011. Rolul din acest film a constituit motivul pentru care Penelope Cruz a trebuit să refuze în același an proiectul „Melancholia”, al lui Lars von Trier, în care ea ar fi trebuit să joace rolul lui Justine, preluat ulterior de Kirsten Dunst.

”Prima dată când am ajuns la Los Angeles, prin 1994, nu știam o boabă de engleză”, își amintește ea. ”Știam doar atât: How are you? Şi I want to work with Johnny Depp”. Visul  acesta a devenit realitate șapte ani mai târziu, când au jucat împreună în “Blow” (2001), apoi în “Pirații din Caraibe“, în 2011.   

Cele mai citite

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

GALERIE FOTO. Sexy-fotbalista Madelene Wright, cu biciul în mână în fața fanilor

Sexy-fotbalista Madelene Wright le-a crescut pulsul admiratorilor de pe Instagram cu cea mai recentă postare, în care și-a promovat pagina de OnlyFans cu ajutorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă