14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalPeter Greenaway, DJ la Sala Polivalentă

Peter Greenaway, DJ la Sala Polivalentă

La 70 de ani, regizorul britanic se va urca pe scenă pentru a pune muzică într-un experiment marca Greenaway. BIEFF 2011 se va încheia cu filmul „Faust”, al lui Alexander Sokurov, distins cu Leul de Aur la Veneţia.

Special guest star la Festivalul Internaţional de Film Experimental va fi, ca şi anul trecut, regizorul britanic Peter Greenaway. În 2010 acesta a ţinut un masterclass în care a anunţat cu toată seriozitatea că „cinematograful e mort”. „Cinematograful este distracţie ieftină pentru proletariat. Ce altceva este Bollywoodul sau Hollywoodul decât pâine şi circ pentru muncitori? Numai că acum suntem cu toţii mic-burghezi, aşa că a devenit o industrie prostească şi inutilă”, spusese Greenaway.

După ce a „îngropat” cinematograful, acum îi cântă

De data aceasta însă, marele cineast va face ceva chiar mai surprinzător decât să fie groparul cinematografului, artă pe care, slujind-o toată viaţa, are oarecare drepturi să o „ucidă”, ca pe o amantă care i-a înşelat aşteptările. După cum a declarat pentru România liberă directorul festivalului, regizorul şi profesorul Copel Moscu, Peter Greenaway nu va prezenta un film şi nu va susţine o conferinţă, cum ar fi de aşteptat, ci va prezenta un concert în toată regula pe 17 noiembrie la Sala Polivalentă.

„Acum, după ce a trecut de 70 de ani, omul vrea să experimenteze. Dacă nu experimentezi la 70 de ani, când poţi să o mai faci? Asta e viaţa. Şi eu, ajuns la o vârstă respectabilă, am ajuns să mă uit după studente…  Aşa se face că Peter Greenaway va veni la Bucureşti în calitate de DJ. Va avea un show în care va mixa muzică aleasă de el. Nu ştim încă dacă va avea şi costumaţie specifică, pantaloni cu ţinte sau tatuaje special făcute pentru show, dar va fi cu siguranţă ceva nemaivăzut”, a ţinut să precizeze Copel Moscu.

Dacă Greenaway va deschide festivalul, un alt mare cineast îl va închide. Pe 20 noiembrie, la Cinema Pro, va fi proiectat filmul care a câştigat anul acesta Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, „Faust”, în regia lui Alexander Sokurov, unul dintre cei mai inovatori cineaşti. „Faust” încheie o tetralogie a regizorului rus care tratează tema puterii ca formă supremă de corupţie. Tetralogia a început cu un film despre Hitler -„Moloch”-, a continuat cu câte unul despre Lenin („Taurul”) şi împăratul Hirohito („Soarele”) şi s-a terminat cu „Faust”, ajungând astfel de la obiectul ispitei, puterea, la ispititor, diavolul însuşi.

Oberhausen în vizită

Începând cu această ediţie, a doua, BIEFF 2011 inaugurează trei parteneriate unice în România, cu trei dintre cele mai importante festivaluri internaţionale din sfera cinema-ului de avangardă şi a artelor vizuale: Quinzaine des Realisateurs – secţiune a Festivalului de Film de la Cannes al cărei centru de interes îl reprezintă tendinţele radical inovatoare din cinematografia contemporană -, legendarul Festival de Film de la Oberhausen şi cel mai vechi şi renumit festival de scurt-metraj din ţările nordice,  Festivalul de Scurtmetraj de la Tampere. Fiecare dintre acestea aduce în faţa publicului român un program special constând într-o selecţie a celor mai reprezentative titluri din ultimii ani, oferind pasionaţilor de film acces la trei evenimente cinematografice de primă clasă.

Programul Special Oberhausen, posibil graţie sprijinului oferit de Fundaţia Konrad Adenauer şi de Institutul Cultural Român din Berlin, aduce, în premieră în România, titluri premiate în festivaluri, filme de excepţie cu problematică politică, creaţii vizuale inovatoare aflate la graniţa dintre cinema şi arta vizuală. Aflat la a 58-a ediţie, Festivalul Oberhausen este unul dintre punctele majore de confluenţă pe plan internaţional pentru  filmul de scurt-metraj şi arta vizuală, unic prin diversitatea formelor şi genurilor pe care le aduce în faţa publicului, şi recunoscut mai ales pentru accentul pe care îl pune pe experiment. De-a lungul timpului aici şi-au prezentat creaţiile numeroşi cineaşti şi artişti vizuali celebri, precum Roman Polanski, Werner Herzog, Wim Wenders, Chantal Ackerman sau George Lucas.

Festivalul a scris istorie cinematografică, fiind locul de naştere al legendarului Manifest de la Oberhausen, ce a marcat apariţia celebrului Nou Val German, reprezentat de cineaşti precum Herzog, Wenders, Fassbinder, Schlondorff, Kluge. Pe lângă secţiunile competitive, Oberhausen-ul este recunoscut pentru impresionanta sa videotecă, o arhivă unică de profil, colectată de-a lungul celor peste cincizeci de ani de existenţă.  „Aici am fumat prima ţigară din viaţa mea. Ani de zile, n-am pierdut nici un film din programul de scurtmetraj, aşteptând cu nerăbdare în fiecare an zilele din Oberhausen. Acest eveniment a fost foarte important pentru mine, pentru decizia de a deveni regizor”, declara Wim Wenders despre Oberhausen. La fel, şi Roman Polanski preciza: „Scurtmetrajul e un excelent prim pas pentru un regizor. Aşa mi-am început şi eu cariera, iar Oberhausen a fost un pas esenţial în drumul meu către a deveni regizor”.

 Text Box:  

Cele mai citite

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă