11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPolemici pe Legea cinematografiei. Ministrul vrea s-o modifice prin OUG, senatorii din...

Polemici pe Legea cinematografiei. Ministrul vrea s-o modifice prin OUG, senatorii din Comisia de cultură critică modificările, iar profesioniştii se opun categoric

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a vrea modificarea de urgență a prevederilor referitoare la cinematografie, apreciind că este vorba de o “urgență de nivelul unui cataclism”, în timp ce președintele președintele Comisiei de cultură, senatorul PSD Georgică Severin, a afirmat că nu se justifică emiterea unei ordonanțe de urgență pentru un domeniu care funcţionează bine şi chiar ia premii. Reprezentanții Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film susţin că măsurile propuse vor distruge cinematografia românească.

Corina Şuteu le-a explicat senatorilor că Ministerul Culturii are intenția de a propune o ordonanță de urgență privind cinematografia, aceasta fiind o prioritate, relatează Agerpres

“Noi avem intenția de a propune o ordonanță de urgență, care, în acest moment, continuă să se afle în consultare, deoarece dorim cu adevărat să reglăm o serie de probleme pe care le considerăm urgențe, împreună cu grupurile de lucru și cei pe care i-am consultat. Ce aș dori eu să spun în legătură cu această urgență a propunerii legislative este faptul că, din punctul meu de vedere ca ministru, cinematografia este o urgență. Sunt unul dintre miniștrii, sunt singurul, sunt primul după Rebreanu, după câte am înțeles, care pune cinematografia ca prioritate a mandatului său. Eu cred că cinematografia este în acest moment unul dintre produsele culturale care atrage atenție pe plan internațional, care poate deveni un generator economic foarte important, mult mai mult decât alte domenii ale industriilor culturale. De fapt, urgența constă în deblocarea unor situații care nu permit alinierea noastră, a creativității artiștilor din cinematografie la industria cinematografică mondială”, a arătat Șuteu.

Senatorii cer retragerea proiectului de ordonanţă de urgenţă

Senatorii au dezbătut, în prezența ministrului Culturii, propunerea de modificare prin ordonanță de urgență a prevederilor referitoare la cinematografie, aflată în consultare publică de pe 25 august. Mai mulți senatori au criticat propunerile de modificare, considerând că introduce taxe pe consum, care îl vor afecta direct pe cetățean. 

Președintele Comisiei de cultură, senatorul PSD Georgică Severin, a afirmat că nu se justifică emiterea unei ordonanțe de urgență pentru cinematografie, iar proiectul introduce “foarte multe taxe pe consum, care îi vor afecta pe cetățeni” şi creează inechități.

“Eu nu spun că nu merită, asta chiar funcționează, ia premii. În același timp, toată această taxă pe internet, dacă va fi adoptată, va genera un scandal imens și va deschide o cutie a Pandorei, pentru că la fel de îndrituită ca cinematografia este industria muzicală care este poate mai afectată. Atunci ce vom face, vom împărți acest 1% cu industria muzicală sau mai băgăm un 1% pe care să-l plătească tot cetățenii. În același timp, dincolo de succesiunea de taxe pe care Guvernul tehnocrat văd că vrea să o introducă, văd că se creează și foarte multe inegalități și inechități. De exemplu, cum sunt abonamentele la noi pe internet, te uiți sau nu la filme pe internet, vei plăti respectiva taxă, ceea ce nu este corect pentru că este o taxă pe consum și trebuie să plătești pentru ce ai consumat, nu pe ipoteza pe ce ai consuma”, a explicat Severin.

La rândul său, vicepreşedintele PNL al Comisiei de Cultură, Emil Paşcan, a afirmat că este “absolut surprins” de poziţia ostilă a CNC, făcând referie la observaţiile transmise de directorul general Anca Mitran.

“Eu sunt absolut surprins că există o opoziţie ostilă a acestui act normativ din partea CNC care s-ar cuveni să fie un beneficiar. (…) Invocând multe inadvertenţe în exprimare, erori în formulare, doamna director general Anca Mitran susţine: modificarea propusă de minister atrage după sine anularea memorandumului 895 din 19 ian 2016 aprobat de Guvernul României şi reînceperea proceselor de elaborare a unei noi scheme de ajutor de stat aşa cum este prevăzută în legislaţia naţională şi în cea comunitară, proceduri laborioase care vor duce la suspendarea concursurilor de proiecte cinematografice, creându-se aceeaşi situaţia din 2015 când nu a fost posibilă organizarea niciunei sesiuni de concurs. Sunt multe alte erori invocând şi proiectele în derulare, în număr de 138, neprecizându-se ce se întâmplă cu ele. Eu sunt pur şi simplu consternat să constat că, implicit, o instituţie care s-ar fi dorit consultată, ne transmite adrese nouă să luăm poziţie şi atitudine ostilă acestui proiect”, a declarat Emil Paşcan.

La final, preşedintele Comisiei de cultură a mai atras atenţia asupra faptului că dacă ordonaţa nu va fi votată de Parlament, Ministerul Culturii va fi dat în judecată de toţi ce cărora li se vor percepe taxe între timp, risc care ar putea fi evitat dacă Ministerul Culturii ar transmite Parlamentului un proiect de lege.

UARF consideră că acesta ar fi sfârşitul cinematografiei româneşti

Reprezentanții Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film (UARF) susțin că schimbările propuse recent de Ministerul Culturii pentru legea cinematografiei ar aduce un “declin accelerat” al industriei și o “enormă descentralizare” în acest domeniu, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de președintele Uniunii, Ioan Cărmăzan.

“Prin intermediul acestei scrisori ne exprimăm totala nemulțumire și suntem împotriva aprobării unei așa-zise ‘ordonanțe de urgență ce schimbă în bine Cinematografia’, inițiată de către Ministerul Culturii, urgentată și supusă spre aprobare până la data de 1 septembrie 2016 Guvernului României”, se menționează în documentul citat de Agerpres.

Potrivit respectivei scrisori, reprezentanții UARF protestează față de intenția de “a impune” o ordonanță de urgență, “numită generic de către Ministerul Culturii o ‘variantă consolidată’, prin care să fie modificată OG nr. 39 /2005 (legea care reglementează industria cinematografică română în prezent — n.r.)”.

Reprezentanții UARF susțin că ordonanța supusă aprobării nu face altceva decât “să modifice un întreg domeniu de activitate, producând vizibil un declin accelerat al producției de film și o enormă descentralizare”.

Aceștia susțin că respectiva ordonanță ar întoarce industria autohtonă de film în “perioada comunistă” și ar favoriza anumite “grupuri de interese”.

“Această ordonanță de urgență, impusă și realizată de un ‘grup de lucru’ însărcinat cu realizarea proiectului, ar putea să schimbe radical soarta cinematografiei românești, întorcându-ne în perioada comunistă printr-o simplă aprobare a Guvernului, favorizând anumite grupuri și interese”, se menționează în scrisoare.

De asemenea, reprezentanții UARF susțin că modificările au fost făcute “peste noapte” și fără consultări și dezbateri cu uniunile din domeniu.

“Este inadmisibil ca o asemenea schimbare să se producă peste noapte, fără consultări și dezbateri cu uniunile din domeniu, cu societatea civilă, inclusiv cu publicul românesc, care beneficiază de creațiile cinematografice, lipsind cu desăvârșire transparența și lipsa de corespondență cu normele legale în vigoare și alinierea la normele internaționale, principii ce nu au îndeplinit procedura dezbaterii publice”, se arată în documentul citat.

Astfel, semnatarii scrisorii doresc “să fie înlocuit planul creat de conducerea Ministerului Culturii prin această ordonanță de urgență, propunând o reformă reală a cinematografiei în beneficiul publicului spectator”.

“Rugăm Guvernul României și pe domnul prim-ministru Dacian Cioloș să ia în considerare această luare de poziție, un mesaj ce se dorește a fi unul pozitiv cu privire la soarta cinematografiei, oprind semnarea acestei ordonanțe fără o dezbatere reală, eficace și corectă în beneficiul cinematografiei românești”, se mai menționează în documentul semnat de Ioan Cărmăzan.

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a declarat, marți, pe pagina sa de Facebook, că ideea potrivit căreia reforma din domeniul cinematografiei ar fi “subsumată unor interese de grup” este o calomnie și spune că nu apără interese, ci principii.

În opinia ministrului Culturii, “reducerea discrepanței între calitatea cinematografiei din România și instrumentele instituționale, administrative și legislative pe care aceasta le are astăzi la dispoziție” și “reașezarea cinematografiei ca artă prioritară cu potențial economic major, dar și cu potențial de vizibilitate extrem de important, ca vector de imagine pentru cultura română în ansamblul ei”, reprezintă “urgență culturală absolută”.

În ceea ce privește consultarea în elaborarea Ordonanței de Urgență cu privire la completarea și modificarea OG 39/2005 privind cinematografia, ministrul susține că “prezentul text al ordonanței este rezultatul unor consultări ample”, pe care le-a inițiat și patronat, dar rolul de experți ai domeniului a revenit grupurilor de lucru dedicate subiectului.

Potrivit ministrului, “în acest moment, toate observațiile, făcute pe textul OUG, sunt studiate pentru a putea fi integrate constructiv în textul existent”.

Respectivul proiect de modificare a Legii Cinematografiei prevede atât înființarea unei Agenții Naționale a Cinematografiei — care să fie subordonată Guvernului și coordonată de Ministerul Culturii — cât și un nou cadru de desfășurare a concursului de proiecte cinematografice.

Nici CNA nu agrează modificările

Valentin Jucan, membru în Consiliul Național al Audiovizualului, dezaprobă “cu fermitate” acest proiect de ordonanță de urgență, afirmând că aceasta “nu numai că n-ar putea fi aplicată, dar ar și genera blocarea sistemului existent în domeniul sprijinului acordat pentru dezvoltarea cinematografiei românești”.

“Dincolo de observațiile de fond, pe care le prezint, aprobarea de către Guvernul României a proiectului de ordonanță de urgență în forma prezentată pe site-ul Ministerului Culturii, pentru așa-zisa dezbatere publică, ar însemna: încălcarea prevederilor Constituției, ale Legii privind transparența decizională în administrația publică, a celei privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, precum și a OUG privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat”, susține Jucan, într-un comunicat transmis marți AGERPRES.

De asemenea, potrivit acestuia, “instituirea unei reglementări lipsite de coerență, plină de contradicții în chiar textul proiectului, care nu numai că n-ar putea fi aplicată, dar ar și genera blocarea sistemului existent în domeniul sprijinului acordat pentru dezvoltarea cinematografiei românești, pentru scenariști, producători, regizori, distribuitori și exploatanți de film, sprijin prevăzut și acordat, potrivit legislației în vigoare, din Fondul cinematografic, fond pentru a cărui constituire și colectare statul român nu contribuie”.

Valentin Juncan a criticat şi faptul că “Ministerul Culturii eludează organizarea și desfășurarea unei dezbateri publice reale”, așa cum prevede legea, în legătură cu proiectul de act normativ.

Ce prevede controversatul proiect de ordonanţă de urgenţă

Proiectul de modificare a Ordonanței Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia prevede, între altele, colectarea unei contribuții de 1% aplicată asupra veniturilor realizate lunar de operatorii economici pentru retransmisia emisiunilor de televiziune, indiferent de tehnologie: transmisie terestră analogică sau digitală, cablu, inclusiv prin fibra optică sau fire telefonice, prin satelit, precum și prin aplicații care utilizează internetul. În prezent, contribuția de 1% se aplică operatorilor economici doar pentru retransmisia prin cablu, prin satelit și prin retransmisia digitală a emisiunilor de televiziune.

Proiectul mai prevede majorarea de la 4% la 5% a contribuției din încasările provenite din comunicarea publică a filmelor, de orice gen și pe orice fel de suport, în cinematografe sau în alte spații destinate vizionării cu public; obligația de plată revine exploatanților care asigură minimum 20% din numărul anual de spectacole cu filme românești. În cazul exploatanților care nu asigură cota de 20% prevăzută, contribuția la Fond va fi de 9% din încasări.

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă