12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalPoluarea din industria modei, subiect de festival de film

Poluarea din industria modei, subiect de festival de film

Aceasta va fi tema centrală a Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, care va avea loc în Tulcea.

Industria modei este a doua cea mai poluatoare industrie din lume, după industria petrolului.

Hainele pe care le purtăm zilnic ascund povești dramatice despre sclavi moderni care lucrează în fabrici din lumea a treia, dar și cifre alarmante des­pre resurse folosite și emisii produse în producția de textile.

Pelicam — Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni pregătește un Focus pe această temă în cadrul celei de-a cincea ediții care are loc la Tulcea între 16 și 19 iunie 2016.

Selecția din acest an cuprinde mai multe documentare care aprofundează diverse aspecte ale industriei modei.

„The True Cost“ (r. Andrew Morgan, 2015, SUA) spune povestea hainelor pe care le purtăm, a oamenilor care le produc și a impactului pe care acestea le au asupra mediului. Prețul hainelor a scăzut constant de-a lungul anilor, dar costurile de mediu și umane cresc.

Cine plătește cu adevărat prețul hainelor? Documentarul va fi proiectat în premieră națională la Pelicam, în ca­drul competiției oficiale, în prezența producătoarei și jur­nalistei The Guardian, Lucy Siegle.

„Sunt încântată să particip la Pelicam și să reprezint True Cost, regizat de Andrew Morgan.

Ca producător, regizor, scenarist și jurnalist, povestea și subiectul filmului pentru mine sunt planeta și oamenii săi, precum și interacțiunea dintre ei.

De la tehnici de filmare evo­luate și platforme inovative, oportunitățile pentru cinema-ul activ și activist au tot crescut în direcția spunerii unor povești ca aceasta către tot mai mulți oameni. În iunie, la Pelicam o să am ocazia să cunosc profesioniști în domeniu din toată lumea, abia aștept“, spune Lucy Siegle.   

DEZBATERE

Subiectul industriei modei va fi aprofundat în cadrul Pelicam Talks, seria de dezbateri pe teme de mediu care are loc anual la Pelicam. Traseul hainelor noastre din fabricile abuzive din țări în curs de dezvoltare până în mall-urile din Occident va fi dezbătut împreună cu invitați străini: Lucy Siegle (jurnalist The Guardian, producător “The True Cost“), Chloe Ruthven (regizoare “Jungle Sisters“), Reet Aus (fashion designer și protagonistă „Out of Fashion“).  Festivalul Pelicam este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Tulcea, Uniunii Cineaștilor din România, Institutului Cultural Român.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă