21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalPovești cu liceeni

Povești cu liceeni

Teatrul Excelsior îşi continuă programul dedicat adolescenţilor, ce cuprinde fie spectacole pe teme rezonante cu această vârstă, care pun în lumină problemele sau aspiraţiile tinerilor, fie alte activităţi socio-educaţionale, de stimulare a creativităţii şi implicării.

În acest demers pe care şi l-a asumat, Teatrul Excelsior oferă spectatorilor săi, la început de martie, premiera „The History Boys. Poveşti cu parfum de liceu“, de Alan Bennett, în regia lui Vlad Cristache.

Cu o distribuţie tânără, ce îi alătură pe: George Albert Costea, Alexandru Ion, Cezar Grumăzescu, Conrad Mericoffer, Alexandru Voicu, Dan Clucinschi, Radu Mateucă (în roluri de liceeni) şi pe Mihai Dinvale, Radu Iacoban, Cristian Nicolae, Daniela Ioniţă Marcu (în roluri de profesori), spectacolul este un discurs modern şi plin de savoare despre anarhia vârstei şi despre procesul de maturizare a unor tineri inteligenţi şi capabili, totul pigmentat cu intrigi de cancelarie. Dar, mai ales, este o pledoarie fină despre importanţa pe care o are un mentor în formarea şi educarea tinerilor, despre rolul său esenţial în plasarea corectă a acestora pe orbita propriei vieţi.

Acţiunea piesei lui Alan Bennett, piesă, de altfel, multipremiată (printre distincţii se numără: Premiul Lau­rence Olivier pentru cea mai bună piesă – 2005 sau Premiul New York Drama Critics’ Circle pentru cea mai bună piesă – 2006), se desfăşoară în anii ’80, la Cutlers’ Grammer School, într-un tradiţional colegiu de băieţi din Sheffield, nordul Angliei. Obişnuitul stil de viaţă, nonconformist şi indolent, al elevilor din clasa de istorie, care se pregătesc pentru intrarea la facultate, este dinamitat de ambiţiile directorului. Acesta doreşte cu ardoare ca şcoala sa să urce în clasamentul celor mai importante instituţii de învăţământ. Iar ţinta devine reuşita tinerilor la renumitele Oxford şi Cambridge.

De aceea îl angajează pe Irwin, un tânăr profesor de istorie. Tehnica sa modernă de predare intră în conflict cu cea a lui Hector, profesorul excentric, ce îşi savurează cunoştinţele în faţa clasei doar pentru propria lui plăcere, şi a profesoarei Lintott, corectă, dar ineficientă.

Cu un stil cinic şi tranşant, Irwin reuşeşte să îi provoace pe tineri să abordeze subiectele de istorie în mod inedit, astfel încât studiul să le facă, chiar spre surprinderea acestora, plăcere. Şi astfel, în final, ţinta: reuşita la Oxford şi Cambridge este, pentru prima dată în istoria colegiului, atinsă.

Luna aceasta, spectacolele pot fi văzute, la Teatrul EXCELSIOR, pe datele de 5, 6, 18, 27 martie, de la ora 18.00.  

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă