21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalPremiera operetei Baiadera, la Opera Maghiară din Cluj

Premiera operetei Baiadera, la Opera Maghiară din Cluj

Publicul clujean va avea ocazia să admire o adevărată bijuterie muzicală, creată în atmosfera tulburătoare de la finalul primului război mondial. Este vorba de o operetă pe care unii dintre criticii muzicali o compară cu un scenariu demn de un film marca Bollywood. Astfel, duminică seară va avea loc premiera operetei Baiadera de Imre Kálmán într-o montare scenică inedită având la bază un libret adaptat pentru Opera Maghiară semnat de Levente Moravetz.

„Aproape o sută de ani au trecut de la premiera absolută (1921, Viena) a operetei lui Kálmán Imre. Melodiile bine scrise, duetele amoroase combinate cu umor, oferă lucrării un farmec aparte. Povestea începe în faţa unei loje a Teatrului de Operetă din Paris. Firul principal al intrigii se ţese în jurul relaţiei dintre Radjami, prinţul Indiei și o cântăreață, Odette, a căror poveste de dragoste este împiedicată de obstacole politice. Pentru menţinerea păcii dintre India şi Spania, moștenitorul tronului ar trebui să se căsătorească cu o prinţesă spaniolă pe care nici măcar nu o cunoaşte, însă prinţul nu renunţă la iubirea sa faţă de Odette. Pentru a preveni un război, ambasadorii ţărilor în cauză fac un plan prin care Radjami să revină în India. Acest lucru nu pare a putea fi realizat decât prin invitarea teatrului Odettei în Orientul Mijlociu, fapt ce îl va determina pe Radjami să o urmeze. Cu toţii călătorind pe acelaşi vapor, situaţia se complică datorită faptului că unii dintre admiratorii cântăreţei se îmbarcă şi ei cu aceeaşi destinaţie. Un singur lucru vă putem dezvălui: cu certitudine, la sfârşitul poveştii va avea loc o căsătorie. Dar cine sunt mirele şi mireasa? Aceasta o vom afla împreună pe puntea vaporului…“, scriu reprezentanții Operei Maghiare.

O poveste emoționantă

Pentru membrii echipei artistice, realizarea spectacolului a fost o imensă provocare. „Baiadera este povestea de dragoste dintre un prinț indian și o cântăreață franceză, însă în esență este vorba despre o poveste de iubire dintre un bărbat și o femeie. Scopul meu este, să arăt omul, pentru că în momentul în care vedem, simțim, înțelegem gândurile și sentimentele unui om, ne putem regăsi și noi în el,“ a declarat regizoarea Annamaria Gombár.

„Atunci când pentru prima oară am ținut în mână libretul, nu știam de unde cunosc scenetele și textele muzicii. Și atunci mi-am adus aminte de o persoană dragă mie, de bunica mea. Acest sentiment am vrut să vi-l transmit și dumneavoastră. Să simțiți în timpul spectacolului gustul nostalgiei și să aveți în suflet pace, seninătate și dragoste. Ca în povestea de iubire a prinţului indian şi a cântăreţei sale“, a spus dramaturgul Levente Moravetz, autorul libretului. La rândul său, dirijorul care se va afla la pupitru în seara premierei apreciază că publicul va putea vedea o operă nouă.

„În ziua de astăzi nu se mai compune operetă, ca atare putem să spunem că punem în scenă un gen istoric. Muzica antrenantă, melodiile frumoase acaparează publicul. Pe lângă personajele extraordinare create de Kálmán e important să avem o concepție muzicală bună. Am pregătit câteva «surprize muzicale» pe care eu le-am orchestrat. Publicul poate fi avertizat că sub titlul Baiadera va vedea o lucrare nouă. Va fi nou atât pentru cei care au mai văzut opereta, cât și pentru noi, ca protagoniști. În calitate de director muzical al acestui spectacol am dorit ca prin muzica interpretată și orchestrată să fac și mai credibilă lumea visată de libretist și regizor“, a spus Katalin Incze.

Jozsef Antal: „Relația dintre Bărbat și Femeie reprezintă firul conducător“

Corpul de balet al operei clujene s-a pre­gătit în mod special pentru această premieră.

„În Baiadera se îmbină mai multe stiluri: folclor, dans de societate, dans contemporan, iar cu ansamblul de balet al Operei Maghiare pot să duc la un alt nivel aceste idei. Există personaje îndrăgostite, personaje comice sau personaje aflate în relații platonice, însă în esență relația dintre Bărbat și Femeie reprezintă firul conducător, mereu prezent. Într-o
astfel de cavalcadă sentimentală trebuie să găsesc mișcări potrivite pentru fie­care personaj. Împreună cu artiștii am creat coregrafia și sperăm că vom oferi publicului o imagine interesantă și nouă asupra acestui spectacol“, afirmă coregraful Jozsef Antal.

O lume a somptuosului și eroticului

Artiștii Operei Maghiare au recurs la un adevărat sincretism cultural pentru a putea reda atmosfera dorită de creatorul acestei operete. „În organizarea spațiului scenic am pus accentul pe crearea unor forme clare, simple. Contrastele dintre roșu, negru și auriu domină, anticul și minimalul respiră împreună, apar din când în când momente care vorbesc de trecut alături de elementele moderne, amplificând atmosfera deosebită, atât indiană, cât și europeană… o lume care păstrează în ea diversitatea, unde domină somptuosul și eroticul“, afirmă scenograful Peter Polgár.

Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

BEC a respins candidaturile Partidului Diaspora Unită și a independentului Paul Octavian Jurma

Biroul Electoral Central(BEC) a respins, marţi, lista candidaturilor propuse de Partidul Diaspora Unită la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul...
Ultima oră
Pe aceeași temă