13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalProfilul psihologic al poporului român, stabil între Făt-Frumos și Zmeu

Profilul psihologic al poporului român, stabil între Făt-Frumos și Zmeu

Profilul psihologic al poporului român prezintă o particularitate remarcabilă: o stabilitate neobișnuită, spune profesorul universitar Daniel David, de la Universitatea Babeș-Bolyai.

Daniel David este coordonatorul singurei cercetări de până acum care a definit personalitatea poporului român. Potrivit profesorului Dragoș Iliescu de la București, echipa coordonată de Daniel David a utilizat așa-numitul ”test de aur”, definit în Statele Unite ale Americii, care reprezintă cel mai înalt etalon în domeniu. ”Testul de aur” a fost utilizat și pentru a defini profilul psihologic al britanicilor. Pentru români, acest test a fost special adaptat, iar psihologii români au lucrat în parteneriat cu autorii testului original.

Psihologii au împărțit românii în două tipuri de personalitate, pe care le-au denumit X+ și X-. Tipul X+ are o nervozitate scăzută și un grad crescut de extraversie, deschidere, agreabilitate și conștiinciozitate. Tipul X- este exact pe dos. Daniel David spune că există o distribuție foarte echilibrată între cele două tipuri psihologice, lucru care conferă un grad extraordinar de stabilitate poporului român. ”Am denumit aceste tipuri psihologice drept Făt-Frumos și Zmeul. Însă este important să rețineți faptul că nu este vorba de un tip pozitiv și de unul negativ, ci de faptul că există un potențial pozitiv sau un potențial negativ care poate fi dezvoltat”, a spus profesorul universitar Daniel David.

Fiecare regiune, o mică Românie în sine

Un alt amănunt remarcat de psihologii care au realizat profilul personalității poporului român este faptul că nu există absolut nici o diferență între regiunile de dezvoltare. Fiecare dintre cele opt regiuni poate fi considerată în sine o mică Românie. De asemenea, nu există nici un fel de diferență generată de etnie, de aceea, din punct de vedere psihologic, locuitorii din Secuime sunt similari celor din Oltenia. Există diferențe generate de vârstă și de nivelul de educație. Astfel, tipul X+ predomină la persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 50 de ani, cu o educație minim postliceală. Tipul X- predomină la tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, care se confruntă cu crizele adolescenței, precum și la persoanele de peste 60 de ani cu o educație medie sau scăzută.

Profesorul Daniel David a declarat că ”miza politicilor publice nu trebuie să fie schimbarea unuia sau altuia dintre tipurile psihologice, ci ar trebui să fie crearea unor instituții moderne și performante, care să permită utilizarea potențialului fiecărui tip psihologic în parte”. Psihologul clujean a adăugat că, de exemplu, un om care are profilul psihologc de tip Făt-Frumos și care, de exemplu, este foarte creativ nu își poate utiliza potențialul său într-un sistem instituțional care nu îi permite să se exprime. De asemenea, un individ care are tipul psihologic de tip Zmeu ar putea deveni persoana boemă dintr-o echipă, care să aducă un plus evident, într-un sistem instituțional performant.

Extindere spre Diaspora

Profesorul universitar Daniel David a declarat că, pe viitor, intenționează să extindă cercetarea și asupra românilor din Diaspora și asupra celor din Republica Moldova. El crede că o ipoteză credibilă ar putea fi aceea că românii care au emigrat aparțin mai degrabă tipului Făt-Frumos, care este mult mai deschis față de schimbare.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Florin Roman(PNL): „ Noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi metehne, ameninţări, şantaj, mizerie”

Deputatul PNL Florin Roman, coordonatorul campaniei partidului pentru alegerile locale, a declarat miercuri, la Târgovişte, că "noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi...
Ultima oră
Pe aceeași temă