10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalRelația milenară a omului cu apa, prezentată în cinematografe

Relația milenară a omului cu apa, prezentată în cinematografe

Pe 4 septembrie se lansează pe marile ecrane din țară cel mai recent film al cunoscutului regizor chilian Patricio Guzmán, ”Secretul nasturelui de sidef” (”The Pearl Button”), film premiat cu Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu în 2015.

Guzmán a fost un opozant al regimului Pinochet. La un moment dat a fost ținut în detenție pe Stadionul Național din Santiago de Chile și amenințat cu execuția. În 1973 a plecat din Chile, iar mai târziu a devenit unul dintre cei mai apreciați -regizori sud-americani, șase dintre filmele lui având -premiera la Festivalul Internațional de la Cannes, printre care „The Pinochet Case”, „Salvador Allende” și „Nostalgia for the Light”.

Referindu-se la acea perioadă tristă din istoria țării sale, el spune: „Simt că lovitura de stat a lui Pinochet a avut loc anul trecut, luna trecută sau săptămâna trecută. Pentru mine timpul nu a trecut iar amintirile au rămas intacte și mă simt de parcă aș fi rămas prins într-o capsulă de chihlimbar, spune regizorul”.

Filmul ”Secretul nasturelui de sidef” prezintă o poveste despre relația milenară a omului cu apa și despre căile misterioase prin care apa ne pune în legătură cu universul.

Acțiunea este plasată în Chile și în cel mai mare arhipelag existent pe Terra, poziționat la sud de Chile, în Oceanul Pacific. Aici, cinci triburi au reușit să trăiască  peste 10.000 de ani, petrecându-și majoritatea vieții pe apă, învățându-i tainele și reușind să supraviețuiască unor temperaturi polare și celor mai puternici curenți. Aceste triburi nu au conceptul divinității, însă cred în puterea apei și au învățat chiar să-i imite fiecare sunet.

Armonia comuniunii lor este distrusă în momentul în care primele campanii de colonizare ajung în arhipelag. Mai târziu, la începutul secolului XIX, are loc misiunea din timpul căreia datează legenda lui Jimmy Button, băștinașul care a renunțat la libertate și pământuri în schimbul unui nasture de sidef. Dacă la început, triburile sunt dezrădăcinate de forțele coloniale din Europa, la finalul secolului amenințarea vine de pe propriul continent, când autoritățile din Chile și Argentina vor să-i „civilizeze” punând capăt relației lor ancestrale cu apa. Zeci de ani mai târziu, una dintre cele mai importante insule din arhipelag devine o închisoare secretă în timpul regimului Pinochet, dar oceanul refuză să-i păstreze secretele sângeroase.  

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Când va fi audiat Ion Iliescu

Parchetul General a anunţat punerea sub acuzare a fostului premier Petre Roman şi a fostului vicepremier Gelu-Voican Voiculescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii,...

Clotilde Armand s-a înscris pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand și-a depus, joi, candidatura pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 1, din partea Alianței Dreapta Unită, potrivit jurnalul.ro. „Am un mesaj pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă