12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInternaționalRevelionul cultural de primăvară

Revelionul cultural de primăvară

Sărbătorindu-şi cultura, europenii fac noaptea albă pe 17 mai mergând din muzeu în muzeu. Românii nu fac nici ei excepţie. Evenimentul „Noaptea muzeelor” a devenit unul dintre cele mai populare de pe parcursul anului transformându-se într-un fel de Revelion.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un program de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa aflat deja la a zecea ediţie. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor.

Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual Noaptea Muzeelor. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului, drept pentru care institutia coordonează și organizarea circuitului muzeal din București. Din ce în ce mai multe muzee din România s-au alăturat acestui program care acum a cuprins întreaga ţară.

Proiectul “Noaptea Muzeelor 2014. Aceeași noapte, scenarii diferite” îmbogățește în acest an evenimentul prin promovarea a trei circuite pentru public între muzeele din București, Cluj şi Timişoara.

În Bucureşti, mai bine de 30 de muzee şi organizaţii culturale sau de educaţie îşi aşteaptă publicul până târziu în noapte la expoziţii, concerte, spectacole, proiecţii, performance-uri şi ateliere interactive, pentru experienţe de neuitat. Lista muzeelor şi instituţiilor înscrise este accesibilă pe site-ul www.noapteamuzeelor.ro, cu detalii despre programele şi manifestările pregătite pentru această ocazie.

Bucureştenii îşi pot planifica vizita cât mai eficient utilizând hărţile tipărite de organizaţiile participante, disponibile la sediile muzeelor în noaptea respectivă sau în format electronic pe site-ul evenimentului, precum şi aplicaţia pentru telefoanele mobile care se poate descărca de pe AppStore şi Google Play.

În seara de 17 mai, începând cu ora 19:00, toate modelele MINI stau la dispoziţia celor care vor să descopere muzeele din Bucureşti pentru un serviciu de Mini Taxi gratuit. Cu aplicaţia pentru telefoanele mobile Noaptea muzeelor, vizitatorii muzeelor pot rezerva un Mini Taxi pentru transport de acasă la muzeu.

Mai jos spicuim câte ceva din “oferta” muzeelor din seara de 17 mai.

La teatru în cimitir

Unul dintre cele mai asaltate locuri a fost în fiecare an Muzeul Bellu. Bucureştenii au dorit mereu să facă o plimbare nocturnă prin celebrul cimitir. Anul acesta, programul evenimentului organizat de entitatea muzeală Bellu cuprinde, între orele 19.00 şi 21.30, tururi ghidate gratuite prin care vă sunt prezentate o parte din lucrările ansamblului muzeal.

În mod cu totul deosebit, spaţiul neconvenţional al cimitirului Bellu va găzdui, între orele 22.00 şi 23.30, în premieră, piesa de teatru “Viaţă de cimitir”, având-o pe actriţa Rodica Popescu Bitănescu atât în rolul principal, cât şi în ipostaza de regizor.

Publicul prezent la eveniment se va putea delecta, în ultima parte a programului, cu un Recital de muzică clasică, desfăşurat până la ora 01.00, ora închiderii.

Omagiu domnitorului Brâncoveanu

Noaptea Muzeelor 2014 la Muzeul Naţional de Artă al României va fi dedicată Anului Brâncoveanu, prin deschiderea în nocturnă a Galeriei de Artă Veche Românească. De-a lungul celor zece săli ale galeriei, o serie de lucrări special selectate, marcate printr-o signalectică aparte, compun un traseu care oferă informaţii despre arta brâncovenească, în contextul culturii medievale din Ţările Române.

În plus, la parterul Galeriei Naţionale va fi deschisă o expoziţie-semnal care aduce în prim-plan un vechi liturghier brâncovenesc, cu o bogată decoraţie pictată, presupus a fi aparţinut chiar voievodului martir.

O scenografie atent construită îi va purta pe vizitatori printr-un labirint alcătuit din filele manuscrisului reproduse la scară mare, la capătul căruia va fi expus preţiosul obiect.

Pompierii la datorie

De peste 50 de ani clădirea cunoscută drept Foişorul de Foc găzduieşte Muzeul Naţional al Pompierilor. Acesta prezintă cea mai mare colecţie de echipamente şi tehnici de luptat cu focul şi documente importante, descriind momente cheie din istoria pompierilor români. În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, vizitatorii vor avea ocazia să se conecteze cu expoziţia permanentă. De asemenea, doar în acea seară, câteva maşini de intervenţie moderne împreună cu echipaje complete vor fi staţionate în parcul din faţa muzeului.

Noaptea Muzeelor 2014

Muzeul de Artă „Vasile Grigore” – pictor şi colecţionar

Muzeul de Artă Veche Apuseană „Dumitru Furnică Minovici”

Muzeul Bellu

Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”

Muzeul Municipiului Bucureşti: Muzeul „Theodor Aman” , Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”

Palatul Voievodal Curtea Veche

Muzeul Naţional de Artă Contemporană: sediul central, Sala Dalles

Muzeul Naţional de Artă al României

Muzeul Naţional al Aviaţiei Române

Muzeul Naţional de Geologie

Muzeul Naţional „George Enescu” (Palatul Cantacuzino)

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Muzeul Naţional de Istorie a României

Muzeul Naţional al Literaturii Române

Muzeul Naţional al Pompierilor – Foişorul de Foc

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”

Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”

Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Organizații culturale

ARCEN – Școala Centrală

Arhivele Naţionale ale României

Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”

Centrul Cultural ArtSociety

Eclectico Studio – Palatul Știrbei

Ferma Animalelor

Fundaţia Löwendal

Galeria Galateca

Romanian Design Week – Palatul Camerei de Comerț

Universitatea „Spiru Haret”

World Press Photo România – Piaţa Universităţii

Librăria Humanitas Cişmigiu

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă