9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalScurtmetrajul "Sunny", marele câştigător al Festivalului Internaţional de Film CineMAiubit

Scurtmetrajul “Sunny”, marele câştigător al Festivalului Internaţional de Film CineMAiubit

Scurtmetrajul "Sunny", de Barbara Ott, a fost desemnat marele câştigător al celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit, care s-a desfăşurat între 2 şi 6 decembrie, în Bucureşti.

Juriul internaţional al festivalului a reunit personalităţi din lumea cinematografică, atât din România, cât şi din străinătate, precum regizorul şi profesorul chinez Xie Fei – câştigător al unui premiu Ursul de Aur şi a două premii Ursul de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, producătorul şi distribuitorul austriac Sasha Wieser, criticul de film şi directorul artistic al festivalului international de film Jameson Cinefest din Miskolc Geza Csakvari, criticul de film Magda Mihăilescu, directorul de fotografie Vivi Drăgan Vasile, actorul Gabriel Spahiu şi, nu în ultimul rând, câştigătorul marelui premiu al ediţiei de anul trecut a CineMAiubit, regizorul Andrei Teodorescu.

Miza competiţiei a fost premiul pentru cel mai bun film, alături de peste alte 25 de trofee, printre care cel pentru regie "Cristian Nemescu", cel pentru imagine, pentru montaj, pentru sunet "Andrei (Otto) Toncu". Cele trei secţiuni principale ale festivalului au fost ficţiune, documentar şi animaţie/ experiment.

Astfel, câştigătorul marelui premiu a fost desemnat filmul "Sunny", de Barbara Ott, de la Filmakademie Baden Wurttemberg – Germania, iar premiul special al juriului a fost acordat ex-aequo peliculelor "The Loss", de Dekel Nitzan, de la Tel Aviv University, Israel, şi "Balanca", de Rui Falcao, de la Escuola Superior Artistica Porto, Portugalia.

La gala de sâmbătă au mai fost acordate premiul pentru regie "Cristian Nemescu" ("Checkpoint", de Adam Felix, de la VSMU, Slovacia), premiul preşedintelui UCIN ("Echilibru", de Alexandru Badea, UNATC), premiul rectorului UNATC ("Ferestre", de Georgiana Moldoveanu, UNATC), premiul criticii ("Acordajul profesorului Octav", de Germain Kanda, UNATC), premiul pentru scenariu "Cătălin Cocriş" ("Imobil", de Katalin Besenyei, Universitatea Sapienţia din Cluj), premiul "Paul Călinescu" pentru cel mai bun documentar ("Româneşti", de Artur Boruzs, UNATC), premiul de imagine "Cinelabs România" (Tudor Platon, pentru "In the house"), premiul pentru interpretare feminină (Yael Igra, "Firstborn", de Sam Spiegel, Film & TV School, Israel), premiul pentru interpretare masculină (Vincent Kruger, "Sunny", de la Filmakademie Baden-Württemberg, Germania), premiul Romanian Society of Cinematographers ("Sin", imaginea semnată de Maria Sima, UNATC), premiul pentru montaj (Patricia Chelaru, pentru filmul "In the house", UNATC), premiul pentru sunet "Andrei Otto Toncu" (Paloma Huelin, "No place", ECAM, Spania), premiul pentru cea mai bună producţie în film românesc ("Acordajul profesorului Octav", producţia de Ioana Lascăr şi Georgiana Constantin, UNATC), premiul "Viorica Bucur" pentru critică de film (Isaac Ionescu), premiul "Ion Bostan" pentru regie de film documentar ("Finestere", de Daniel Andreas Sager, de Filmakademie Baden-Württemberg, Germania).

Juriul CineMAiubit a acordat premiul "Victor Iliu" pentru documentar peliculei "Alice", de Isabela Ţenţ (UNATC), şi o menţiune filmului "Cine se seamănă", de Marcela Chistrugă (Chişinău).

De asemenea, premiul pentru film de animaţie i-a revenit lui "High Wool", de Nikolai Matherthonner şi Moritz Mugler (Germania), iar premiul pentru film experimental peliculei "Wrapped", de Roman Kalin, Falko Paeper şi Florian Wittmann (Germania). Premiul "Ion Truică" pentru film de animaţie a fost acordat peliculei "Lecţia despre cerc", de Ştefan Morozan (UNATC), premiul "Nina Behar" a fost câştigat de "Where my friend made a painting", de Pedro Florencio (Portugalia), iar premiul concursului de scenarii i-a revenit filmului "Nopţi albe, zile negre", de Ana-Maria Gheorghe (UNATC).

CineMAiubit este unul dintre cele mai importante, dar şi cel mai vechi festival internaţional de film studenţesc din România, unde, de-a lungul timpului, şi-au făcut debutul mulţi tineri cineaşti, ale căror pelicule cuceresc festivalurile internaţionale.

Festivalul este organizat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" Bucureşti (UNATC), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă