16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInternaționalSecretariat, uimitoarea poveste a unui cal de curse

Secretariat, uimitoarea poveste a unui cal de curse

Trei curse, trei state, cinci săptămâni. E descrierea pe scurt a premiului Tripla Coroană câştigat de jocheul Ron Turcotte cu armăsarul Secretariat în anul 1973. Recordul de viteză nu a fost doborât nici acum, deşi au trecut de atunci 38 de ani.

Jocheul Ron Morel Turcotte, cel care a câştigat Tripla Coroană cu Secretariat, vorbeşte pentru romanialibera.ro despre secretul din spatele recordurilor mondiale şi despre relaţia specială dintre ei.

Studiourile Disney prezintă “Secretariat”, film bazat pe uimitoarea poveste a calului de curse Secretariat (poreclit şi “Big Red”) care a reuşit să câştige Tripla Coroană prima oară după 25 de ani.

Filmul “Secretariat” va fi distribuit de Pro Video în luna februarie pe DVD şi Blu-Ray.


Cât de importantă este legătura dintre un jocheu şi cal? Poţi câştiga o cursă dacă eşti jocheu experimentat şi nu ai un cal foarte rapid?

Ron Turcotte: Legătura dintre un jocheu şi calul său este foarte importantă. Înveţi cum îi place să alerge şi de ce este capabil, astfel că în momentul unei curse ştii cum să acţionezi.

Cum vi-l amintiţi pe Secretariat? Era un cal cu un comportament dificil?

Ron Turcotte: Era uşor pentru mine să lucrez cu el, deşi aveai nevoie de mâini puternice ca să-l poţi controla pentru că avea un cap greu. Nu era dificil, era foarte manevrabil. Era foarte intelligent, foarte sigur pe picioare şi răspundea foarte bine la comenzile mele.

L-aţi cunoscut pe Otto Thorwarth? I-aţi dat sfaturi referitor la cum să vă interpreteze rolul?

Ron Turcotte: Ştiu că avea un scenariu pe care trebuia să-l respecte dar vroiam să-mi înţeleagă felul meu de a fi, atitudinea mea. Nu a pus prea multe întrebări. Ne-am întâlnit la cină şi am discutat şi el a fost foarte receptiv.

Când filma am avut şansa să vorbesc cu el la padocuri. Vroia să vadă cum vorbesc, felul în care mă port, dacă eram timid sau încrezător. Plus că este un fost jocheu profesionist şi nu i-am dat prea multe sfaturi despre cum să stăpânească un cal.

Secretariat a reuşit să stabilească recorduri care nu au fost nici acum doborâte. De ce credeţi că aceste recorduri sunt valabile şi azi? Au vreo legătură cu faptul că Secretariat avea o inimă de două ori mai mare ca cea a unui cal normal?

Ron Turcotte: A fost un cal excelent. Rămân încă valabile recordurile din Kentucky şi Belmon. Nu ştiu sigur dacă mai deţine recordul mondial.

Dacă l-aş mai fi lăsat să alerge, cu siguranţă ar mai fi stabilit şi alte recorduri. Era cu mult mai rapid decât un cal normal. Tot ce ştiu este că putea să inspire o cantitate foarte mare de aer. Am spune că avea “un motor mare”.

Ştiu că Secretariat era foarte apropiat de tine, de cei care îl îngrijeau. Când ţi-ai luat la revedere de la el, a simţit că nu vă veţi mai vedea?

Ron Turcotte: M-a afectat foarte mult. Regret că nu m-am dus la fermă mai des. Ultima oară când am participat cu el la curse a fost în 1977. L-am chemat şi a venit la mine alergând. Mă ştia după felul în care vorbeam sau mergeam.

Obişnuiam să-i prind vârful limbii şi să-i dau bună dimineaţa. Când îl salutam întotdeauna trebuia să-l mângâi şi să-l bag pe el în seamă primul pentru că altfel devenea gelos. Caii au sentimente şi mi le-au arătat. Au fost multe momente emoţionante. Ca jochei suntem pregătiţi pentru asta. Încercăm să nu ne ataşăm foarte tare, dar câteodată, şi în special cu Secretariat, nu aveai cum să faci asta.

Cele mai citite

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă