10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalSpectacol-eveniment la Operă: Sumi Jo e Violetta

Spectacol-eveniment la Operă: Sumi Jo e Violetta

Pe 22 martie, iubitorii de operă au ocazia să asculte o voce specială a scenei de operă, soprana Sumi Jo, în rolul Violettei din „La Traviata“, sub bagheta dirijorală a lui Marcello Mottadelli, și mișcarea scenică semnată Paul Curran.

Scenografia îi aparține lui Gary McCann, designul de lumini lui  Paul Hackenmueller. Alături de soprană vor evolua tenorul Valter Borin în rolul lui Alfredo Germont și Ștefan Ignat în rolul Giorgio Germont. Ca soprană de coloratură, Sumi Jo și-a extins permanent lista de roluri interpretate în diferite producții de Operă pe scenele lumii. Noutățile repertoriului său din ultimii ani au fost „Lakme“ de Delibes, „Dinorah“ lui Meyerbeer și Julieta în „Capuleti și Montecchi“, rol interpretat la Opera din Minessota. În 2007-2008 a debutat ca Violetta în „La Traviata“ la Toulon. În 2008 a jucat și în „I Puritani“ în Bergamo, „Fra Diavolo“ la Opera Comică și Opera Regală Valonă din Liege. A continuat cu interpretarea Mariei în „Fiica regimentului“ (în Santiago, Chile, și Hamburg, Germania) și Elvira în „I Puritani“, Rosina în „Bărbierul din Sevilla“ (în Belgia). În 2010 a jucat-o pe Julieta în premiera „Romeo și Julieta“ de Gounod de la Opera Rio de Janeiro, urmată, pe aceeași scenă, de Fiorilla în „Turcul în Italia“ de Rossini.

Anul trecut, Sumi Jo a aniversat 30 de ani de când a debutat pe scena internațională de operă.  Cariera sa este marcată de turnee concertante pe toate continentele, recitaluri speciale la evenimente de anvergură mondială dintre care menționăm Cupa Mondială 2010, Jocurile Olimpice din Beijing, Jocurile de Iarnă de la Soci, un concert de Crăciun alături de José Carreras în Barcelona sau concertul pentru Papa Francisc cu ocazia vizitei sale în Republica Coreea în 2014, dar și de roluri memorabile în opere.

 

„Simple Song #3“

 

Sumi Jo este creditată până acum pentru 50 de înregistrări ce includ zece albume solo pentru Universal Music și Warner Music. Printre ele se numără și albumul „Die Frau ohne Schatten“ cu Sir Georg Solti, răsplătit cu un premiu GRAMMY și „Un Ballo in Maschera“ sub bagheta lui Herbert von Karajan. Apariția sa în rolul „sopranei de renume mondial Sumi Jo“ în filmul Italian „Youth“ de Paolo Sorentino a făcut senzație în cinematografe, ducând la nominalizarea cântecului „Simple Song #3“ la Globurile de Aur (categoria Cel mai Bun Cântec Original), la Premiiile Criticii și Premiile Academiei în 2016. „Simple Song #3“, compus de David Lang, a câștigat premiul pentru Cel Mai Bun Cântec Original la Premiile David di Donatello în Italia. În ziua următoare spectacolului, soprana Sumi Jo va susține un masterclass pentru tinerii artiști din Operă.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă