12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInternaționalSpectatorii de azi și de mâine

Spectatorii de azi și de mâine

Adolescența este o vârstă a pragului, o vârstă a aspirațiilor, a intelectualizării intense. Acum se formează gustul, acum se formează preferințele, obișnuințele de viață. Categorie de public în general ignorată în alcătuirea repertoriilor teatrelor bucureştene (și nu numai), adolescenţii sunt privaţi de spectacole cu tematică adecvată vârstei, producţii care să se plaseze şi stilistic în sfera lor de interes.

În dorința de a acoperi o parte din această lipsă, Teatrul Excelsior a demarat programul Seri de teatru la Excelsior, dedicat acestei vârste, gândit ca o trecere de la spectacolele de copii – care sunt motoare educaţionale, relaţionate direct cu programa şcolară sau extracuriculară şi în care factorul decizional în introducerea spectacolului de teatru în programul de zi cu zi al copilului îi revine părintelui sau cadrului didactic – la teatrul ca alegere.

Pentru început, două spectacole țin afișul acestor Seri: „Momo sau Strania poveste despre hoţii de timp şi copilul care le-a înapoiat oamenilor timpul furat“, dramatizare după Michael Ende, regia Lenuş-Teodora Moraru și „Kiki şi Bozo“ de Andreea Vălean, regia Peter Kerek.

„Momo“, romanul lui Michael Ende, este o parabolă a schimbării percepției societăţii moderne faţă de timp. Puterea de transformare a ceea ce se numeşte azi „efectul timpului comprimat“ schimbă valorile şi modifică relaţiile interumane. Salvarea, spune Ende în romanul său, vine din noi înşine, dar cu mai multă forţă vine din puritatea sufletelor de copii nepervertite încă.

Momo, fetiţa care ştie să-şi asculte prietenii, este singura care are puterea să le redea oamenilor timpul furat. Piesa Andreei Vălean, „Kiki şi Bozo“, vorbeşte despre întâlnirea dintre un copil care ia cunoștință pentru prima dată cu ceea ce înseamnă pasul către o altă lume și un bătrân care se pregătește să facă acel pas. Originalitatea şi frumuseţea textului stau în abordarea temei grave, dacă nu cumva chiar tragice, într-un mod magic, plin de candoare.

Spectacolul plusează, fiind gândit ca o cutiuţă muzicală care oferă evadări şi introduce personajele într-o atmosferă tandră şi jucăuşă.

„Momo sau Strania poveste despre hoţii de timp şi copilul care le-a înapoiat oamenilor timpul furat“ poate fi văzut la Teatrul Excelsior din strada Academiei nr. 28, azi și vineri, 30 ianuarie, iar „Kiki şi Bozo“, mâine. Spectacolele încep de la ora 18.00.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă