18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInternaționalSub norul teatrului independent

Sub norul teatrului independent

Cele 33 de spectacole și evenimente care compun ediția a VIII-a a festivalului Underclould în perioada 22-31 august îi vor atrage ca un magnet pe spectatorii văduviți de teatru în lunile de vară. 

Anul acesta festivalul are 3 secțiuni. În secțiunea Concurs participă 12 spectacole realizate de tineri creatori care se remarcă prin inovație și originalitate.

Secțiunea Invitați din România e formată din spectacole în care joacă actori cu experiență și notorietate care contribuie la susținerea mișcării de teatru independent (Oana Pellea, Marian Râlea, Florin Piersic jr., Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Claudiu Bleonț și alții).

Secțiunea Invitați din străinătate propune un focus Republica Moldova, care participă cu trei spectacole ale Laboratorului teatral Foosbook din Chișinău: “Sex & Perestroika“, “Bash“ și “Nekrotitanium“ scris de Mitoș Micleușanu, o producție „Planeta Moldova“.

Din Israel vine spectacolul “Căderea“ de Albert Camus în interpretarea lui Niko Nitai care va primi Premiul de Excelență Undercloud 2015. Această montare apare în Cartea Recordurilor și se joacă de 45 de ani.

Italia propune spectacolul “Occident Express“ pe un text de Matei Vișniec.  De la Festivalul de Teatru de la Edinburgh participă “Ashes Afar“, co-producție Fringe.

Undercloud 2015 se bucură și de o serie de evenimente conexe susținute de personalități marcante ale teatrului românesc. De pildă, criticul de teatru George Banu își lansează volumele “Parisul personal“, “Casa cu daruri“ și “Japonia, imperiul teatrului“, iar profesoara Sanda Manu propune un atelier–dialog pentru tinerii artiști.

Dramaturgul Matei Vișniec își va lansa volumul “Omul din care a fost extras răul“ publicat la Editura Polirom, iar teatrologul Octavian Saiu va prezenta publicului cartea sa “Hamlet și nebunia lumii“ editată de Paidea.

Juriul festivalului este format din regizorul Sanda Manu, teatrologul Irina Ionescu, dramaturgul Matei Vișniec, actorul George Ivașcu și teatrologul Octavian Saiu.

Afișul festivalului e realizat după una dintre lucrările pictorului Ștefan Câlția.

Începând cu această ediție, Undercloud a inițiat Premiul Teatru – Liber Under Any Cloud pentru un teatru de stat care sprijină teatrul independent. Distincția va fi acordată Teatrului Bulandra pentru spectacolul “Arta“ de Yasmina Reza, în regia lui Cristian Juncu. 

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă