16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalSurpriză la Globurile de Aur: Spielberg pierde în faţa lui Ben Affleck

Surpriză la Globurile de Aur: Spielberg pierde în faţa lui Ben Affleck

Cea de-a 70-a ceremonie a Globurilor de Aur, organizată de Asociaţia presei străine de la Hollywood, a avut loc la hotelul Beverly Hilton din Beverly Hills şi a fost prezentată de actriţele Tina Fey şi Amy Poehler.


De cele mai multe ori, Globurile de Aur sunt considerate un preview al Oscarurilor, în multe cazuri câştigătorii Globurilor ajungând să-şi adjudece şi statuetele aurite al unchiului Oscar. Dacă aşa stau lucrurile, veştile nu sunt prea îmbucurătoare pentru marele favorit al Oscarurilor, „Lincoln”, care a fost marele perdant la Golden Globes. Deşi fusese nominalizat la nu mai puţin de şapte categorii,  fresca istorică a lui Steven Spielberg, care prezintă ultimele luni din viaţa faimosului preşedinte american Abraham Lincoln, a plecat acasă doar cu trofeul pentru cel mai bun actor în rol principal. Acest lucru nu poate mira pe nimeni pentru că actorul britanic Daniel Day-Lewis reuşeşte de multă vreme să transforme orice rol într-o capodoperă.

„Argo” şi „Les Miserables”, cele mai bune filme

Pe de altă parte însă, Steven Spielberg a pierdut şansa de a face pentru a treia oară “dubla”, primind Globul de Aur pentru cel mai bun film şi pentru cel mai bun regizor (aşa cum se petrecuseră lucrurile în 1994 cu „Lista lui Schindler” şi în 1999 cu „Salvaţi soldatul Ryan”.  Anul acesta, dubla a fost realizată de Ben Affleck în calitate de regizor al peliculei câştigătoare la categoria cel mai bun film, dramă, „Argo”.

Cel mai bun film la categoria comedie şi music-hall a fost ales „Les Miserables”, ecranizare a unui foarte longeviv show de pe Broadway bazat pe faimosul roman cu acelaşi nume al lui Victor Hugo.  Filmul, alintat, ca şi music-hall-ul de origine,  „Les Mis”, a mai primit un Glob pentru cel mai bun actor în rol principal la aceeaşi categorie (comedie şi music-hall), Hugh Jackman, şi  unul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, Anne Hathaway.

Cea mai bună actriţă în rol principal la categoria dramă a fost desemnată Jessica Chastain pentru prestaţia din “Zero Dark Thirty”, filmul regizoarei Kathryn Bigelow, care spune povestea operaţiunii de capturare a lui Osama bin Laden. Cel mai bun actor în rol secundar într-o dramă a fost ales Christoph Waltz pentru rolul din filmul lui Quentin Tarantino, “Django Unchained”, film care a primit şi Globul de Aur pentru scenariul scris chiar de regizor.

Globul de Aur pentru cel mai bun film străin i-a revenit peliculei austriacului Michael Haneke, „Amour”,  care a primit anul trecut Palme d’Or la Cannes şi este şi mare favorit la Oscarul pentru film străin, el intrând de altfel şi în lupta pentru cel mai bun film.

Mulţumiri României

Deşi ţara noastră nu a fost reprezentată la Globurile de Aur, ea a fost amintită în discursul de mulţumire al lui Kevin Costner, care a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol principal la categoria miniserie TV pentru rolul din „Hatfields and McCoy”, producţie filmată la noi în ţară, 

„Mulţumesc tuturor oamenilor din faţa camerei şi din spatele ei, oamenilor din România”, a declarat Kevin Costner în discursul său de acceptare a premiului Globul de Aur pentru cel mai bun actor în miniserie/ film TV.

Costner a concurat pentru acest premiu cu Benedict Cumberbatch (“Sherlock”), Woody Harrelson (“Game Change”), Toby Jones (“The Girl”) şi Clive Owen (“Hemingway & Gellhorn”).

Aceasta a fost a cincea nominalizare la Globul de Aur pentru Kevin Costner, fiind totodată, a doua oară când obţine prestigiosul trofeu. El a mai câştigat un Glob de Aur în 1991 pentru regia filmului “Dansând cu lupii”.   

Câştigători

CINEMA

 Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un lungmetraj: Christoph Waltz (“Django Unchained”)

Cea mai bună coloană sonoră: “Life of Pi” – Mychael Danna

Cel mai bun cântec: “Skyfall” (“Skyfall”)

Cel mai bun rol principal feminin într-un film comedie/ musical: Jennifer Lawrence (“Silver Linings Playbook”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un lungmetraj: Anne Hathaway (“Les Miserables”)

Cel mai bun scenariu: Quentin Tarantino (“Django unchained”)

Cel mai bun film străin: “Amour” (Austria)

Cel mai bun film de animaţie: “Neînfricată/ Brave”

Cea mai bună regie: Ben Affleck – “Argo”

Cel mai bun rol principal masculin într-un film – comedie/ musical: Hugh Jackman (“Les Miserables”)

Cel mai bun film – comedie/ musical: “Les Miserables”

Cel mai bun rol principal feminin într-un film – dramă: Jessica Chastain (foto) (“Zero Dark Thirty”)

Cel mai bun rol principal masculin într-un film – dramă: Daniel Day-Lewis (“Lincoln”)

Cel mai bun film – dramă: “Argo”

TELEVIZIUNE

Cea mai bună actriţă în rol secundar într-un serial, miniserie sau film TV: Maggie Smith (“Downton Abbey”)

Cel mai bun film de televiziune/ miniserie: “Game Change”

Cea mai bună actriţă în rol principal într-o miniserie/ film de televiziune: Julianne Moore (“Game Change”)

Cel mai bun actor în rol principal într-un serial – dramă: Damian Lewis (“Homeland”)

Cel mai bun serial de televiziune – dramă: “Homeland”

Cel mai bun actor în rol principal într-o miniserie/ film de televiziune: Kevin Costner (“Hatfields and McCoy”)

Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un serial, miniserie sau film TV: Ed Harris – “Game Change”

Cel mai bun actor în rol principal într-un serial comedie/ musical: Don Cheadle (“House of Lies”)

Cel mai bun serial de televiziune musical/ comedie: “Girls” – HBO

Premiul pentru întreaga carieră (Cecil B. deMille Award) – Jodie Foster.

Cele mai citite

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă