12.2 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăInternațional„Marțianul“ și „The Renevant“, marile câștigătoare ale Globurilor de Aur

„Marțianul“ și „The Renevant“, marile câștigătoare ale Globurilor de Aur

Filmul „Son of Saul“, cu actorul Levente Molnár de la Teatrul Maghiar din Cluj în distribuţie, a fost desemnat „cel mai bun film străin“, la ediţia din acest an a Globurilor de Aur. Pelicula reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului László Nemes și a fost distins cu marele premiu al juriului anul trecut la Festivalul de la Cannes.

În plus, „Son of Saul“ a fost inclus pe lista scurtă a celor nouă pelicule eligibile pentru nominalizarea la premiul Oscar pe 2016 la categoria „cel mai bun film străin“.

Subiectul filmului este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (interpretat de Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare de la Auschwitz.

Levente Molnár îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

“Respect și admir enorm capacitatea poporului evreu de a rezista prin cultură, educaţie, comunitate. Duc lipsa amalgamului, cândva mult mai accentuat, specific României, dat de convieţuirea pașnică – și mutual benefică – a diverselor comunităţi (evrei, germani, unguri, armeni, greci etc.). Îmi imaginez cum ar arăta România cu aceste comunităţi. Cred în puterea pe care o poate avea acest «pestriţ» de popoare, naţii, etnii și îi duc dorul. Nu pot percepe și înţelege nici până în ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii, capabili de asemenea fapte”, spunea Levente Molnár, după includerea filmului în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

Marţianul și Hugh Glass

„The Revenant: Legenda lui Hugh Glass“, regia Alejandro González Iñárritu, și „The Martian“, de Ridley Scott, au fost desemnate cel mai bun film-dramă, respectiv cel mai bun filmcomedie, la cea de-a 73-a gală a premiilor Globul de Aur, care a avut loc duminică seară, la Los Angeles.

Filmul lui Iñárritu s-a impus la trei categorii importante. Pe lângă titlul de cel mai bun film de dramă, Leonardo DiCaprio a primit trofeul pentru cel mai bun rol principal masculin într-un film-dramă, în timp ce Alejandro González Iñárritu a fost premiat pentru cea mai bună regie.

“The Revenant” este inspirat de romanul lui Michael Punke, bazat pe fapte reale. Acţiunea se petrece în America de Nord, în 1823, iar în centrul ei se află Hugh Glass (DiCaprio), membru al unei expediţii în Munţii Stâncoși, unde este prins de un urs grizzly și sfârtecat. Totodată, actorul Matt Damon, interpretul rolului principal din “Marţianul”, a primit trofeul pentru cel mai bun rol principal masculin într-un film de comedie sau musical. În timpul unei misiuni cu echipaj uman pe Marte, astronautul Mark Watney (Matt Damon) este considerat mort, victimă a unei furtuni puternice. Însă Watney supravieţuiește urgiei și descoperă că a fost lăsat singur pe ostila planetă. Cu provizii insuficiente, este nevoit să-și folosească la maximum ingeniozitatea, inteligenţa și forţa interioară pentru a rămâne în viaţă și a găsi o cale prin care mesajul său de ajutor să ajungă pe Pământ.

Jennifer Lawrence a fost desemnată cea mai bună actriţă de comedie pentru portretizarea inventatoarei lui Miracle Mop în filmul „Joy“, iar Brie Larson, în vârstă de 26 de ani, a câștigat primul trofeu major din carieră, impunându-se cu rolul pe care l-a interpretat în drama „Room“. Drama „Carol”, o poveste dragoste dintre două femei, și comedia despre Wall Street „The Big Short“, care conduceau în topul nominalizărilor nu au primit nici un premiu, la fel ca mult lăudatul film „Spotlight“, ce prezintă o anchetă a unui prestigios cotidian american despre abuzurile sexuale comise de preoţii catolici. Veteranul Sylvester Stallone a fost ovaţionat în picioare în momentul în care a fost desemnat cel mai bun actor în rol secundar. Stallone a reluat rolul legendarului pugilist Rocky Balboa în filmul „Creed“. Filmul „Steve Jobs“ despre viaţa legendarului fondator al companiei Apple a câștigat două Globuri de Aur, prin actriţa Kate Winslet și scenaristul Aaron Sorkin. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă