12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalTheaterstock, un nou festival pe harta țării

Theaterstock, un nou festival pe harta țării

În perioada în care teatrele sunt închise, spre necazul spectatorilor pasionați, la Bacău se naște un nou festival extrem de ambițios, în cadrul căruia se vor prezenta nu mai puțin de 138 de spectacole din 15 țări participante. Între 1 și 16 august, 1.600 de artiști se vor întâlni cu publicul din Moldova și nu numai.

Festivalul este organizat de Teatrul Municipal ”George Bacovia” al cărei director este actrița Anca Sigartău. Manifestările acestui mare festival includ spectacole de teatru, dans, muzică clasică, flamenco, fado, jazz, spectacole stradale, pictură 3D, spectacole-lectură, workshopuri, conferințe, lansări de carte și o bursă de spectacole.

În cadrul secțiunii ”Povestea noastră” publicul va putea vedea spectacole de marcă ale tuturor teatrelor naționale din țară. Astfel,  Teatrul Național ”I.L. Caragiale” din București va prezenta montarea spectacolului ”Furtuna”, regia Alexander Morfov, cu Ion Caramitru în rolul lui Prospero și cu tânărul Istvan Teglas în Ariel.

Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara vine cu un musical extrem de romantic, ”Maria de Buenos Aires”, în regia Adei Lupu în care adevăratul rol principal îl are tangoul argentinian cântat pasional la bandoneon.

Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova vine cu un spectacol semnat de Silviu Purcărete. Este vorba de ”O furtună”, o lectură inedită a capodoperei lui Shakespeare, "Furtuna".

Teatrul Național din Cluj aduce la Theaterstock o comedie bulversantă: ”Mein Kampf”, în regia lui Alexandru Dabija, din care aflăm cu amuzament că Adolf Hitler nu era chiar așa cum ne-am fi închipuit. Hitler interpretat de Sorin Leoveanu (nominalizat pentru acest rol la Premiile UNITER de anul acesta) nu este încă dictatorul sângeros, ci un tânăr netalentat ce doreste să studieze pictura. Poate că dacă ar fi intrat la Arte Plastice, istoria s-ar fi scris altfel, pare să ne spună Alexandru Dabija.

Și, în sfârșit, Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași aduce la Bacău ”Proștii sub clar de lună”, regia Ovidiu Lazăr.

 

Un teatru care a făcut istorie, Teatrul Bulandra din București este prezentat în secțiunea Focus cu mai multe spectacole printre care se numără ”Conversație după înmormântare”, în regia lui Alexandru Darie, și ”Coada”, regia Iarina Demian.

Există și un focus pe regie, directorul de scenă chemat la rampă anul acesta fiind Alexander Hausvater din portofoliul căruia au fost selectate spectacolele ”Balcanicele” montat la Teatrul "Tony Bulandra" din Târgoviște și  „Frau Hess şi grădinile ei”, pus în scenă la Teatrul Evreiesc de Stat din București.

”Independenții” ies din underground. Zeci de spectacole create de tineri prin subsoluri, prin cafenele și prin săli mici de teatru vor invada Bacăul. Va fi cu siguranță momentul lor de glorie.

Teatrul vine și la cei care nu au răbdare să stea într-o sală în plină vară. Nu mai puțin de 16 mari companii de stradă vor anima orașul pe întreg parcursul festivalului cu spectacole de un mare impact visual și cu acces liber tuturor.

Vorbind despre acest amplu eveniment,  Anca Sigartău, directoarea Teatrului  Municipal “George Bacovia”, inițiatoarea și directoarea Festivalului Theaterstock a declarat: “Festivalul își propune să devină un spațiu al întâlnirii artistice și al exprimării libere, un spațiu care valorizează calitatea indiferent de zonă, un spațiu care reunește zona teatrală de stat, cu segmentul independent  și inițiativa privată, cu arta stradală și muzica. Este un festival orientat către public, pe care ni-l dorim în număr cât mai mare și pe care îl aștept cu drag, să ne bucurăm, suflet  lângă suflet, de minunatele spectacole găzduite de festival și pe care cu siguranță îl vom avea alături. Este un festival a cărui temă – umbrela de anul acesta este “We are one”, în ideea în care cred cu tărie că toți, indiferent de zona artistică din care provenim sau în care activăm, slujim frumosului și suntem, în ultimă instanță, modelatori de suflete. Cred în misiunea formatoare a actului artistic în general și a teatrului în particular, cred că într-o societate aflată în continuă dinamică și cu un sistem al valorilor zdruncinat cultura este cea care face diferența. Cred în puterea civilizatoare a artei, indiferent de forma ei de exprimare și cred că teatrul este punct de plecare și de permanentă raportare pentru orice comunitate”.   

Festivalul Theaterstock în cifre:

 16 zile de evenimente;

 30.000 spectatori/zi dintre care 10.000 turiști;

 între 4-12 evenimente/zi, în intervalul orar 11.00-24.00;

 Peste 1.600 de artiști invitați, români și străini;

 20 spectacole de stradă foarte mari;

 23 spații de spectacol atât în interior, cât și în aer liber;

 138 de spectacole de teatru;

 16 concerte de rock, fado, flamenco ș.a.m.d.;

 7 conferințe;

 19 companii internaționale invitate;

 38 de companii teatrale românești invitate;

 10 ambasade și institute culturale invitate;

 Peste 100.000 afișe și flyere pe care apar trecuți partenerii.

Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

PSD Livrează: Pensiile înainte de Paște în 2024

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a decis ca, în 2024, cu ocazia Paștelui Ortodox, pensiile pentru cei aproximativ 5 milioane de pensionari din România...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...
Ultima oră
Pe aceeași temă