9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalTumultoasa viaţă a actriţei cu ochii violet

Tumultoasa viaţă a actriţei cu ochii violet

Dame Elizabeth Taylor, una dintre cele mai fascinante actriţe din epoca de aur a Hollywoodului, a încetat din viaţă la 79 de ani în urma unui infarct, fiind de ani buni diagnosticată cu insuficienţă cardiacă.

Elizabeth Rosemond Taylor s-a născut pe 27 februarie 1932 într-o familie de americani ce locuiau în Anglia. Cu puţin timp înainte de izbucnirea celui de-al doilea război mondial, familia Taylor s-a mutat în Statele Unite, în Los Angeles, pentru a evita tragedia iminentă ce avea să se abată asupra Europei. În California părinţii au cunoscut o bogătaşă englezoaică logodită cu acţionarul majoritar al casei de filme Universal Pictures. Aceasta, fascinată de frumuseţea fetiţei de doar 9 ani, care se născuse cu două rânduri de gene şi cu ochii de nuanţă violet, i-a deschis copilei drumul spre glorie.

Primul contract semnat cu Universal Pictures îi asigura puştoaicei 100 de dolari pe săptămână. Cel mai important rol de adolescenţă a fost cel din „National Velvet”, care a transformat-o peste noapte în star la numai 12 ani. Încă de la 16 ani a început să joace roluri de femeie fatală atât în drame, cât şi-n comedii romantice. Cele mai importante roluri ale sale, din cele aproape o sută de filme pe care le-a făcut, rămân cele din „Cui i-e frică de Virginia Woolf”, „Butterfield 8″, ambele răsplătite cu câte un Oscar, „Pisica pe acoperişul fierbinte” şi, desigur, „Cleopatra.

Liz Taylor a fost faimoasă nu doar pentru talentul şi frumuseţea ei răpitoare, ci şi pentru renumele de devoratoare de bărbaţi. A avut la activ nu mai puţin de şapte soţi şi opt căsătorii (cu Richard Burton măritându-se chiar de două ori), fiind cât pe ce să-şi pună voalul de mireasă şi a noua oară, anul trecut circulând zvonuri că ar fi fost pe cale să se mărite cu impresarul ei Jason Winters, un homosexual de culoare.

Căsătorită de opt ori

Liz Taylor s-a căsătorit pentru prima dată la doar 18 ani cu moştenitorul lanţului hotelier Hilton, Conrad Nicky Hilton Jr. A purtat atunci o superbă rochie de mireasă, cadou de nuntă de la studiourile MGM, cu care era sub contract, şi, deşi tinerii însurăţei au avut o lună de miere de vis în fastuoasa Villa d’Este din apropierea Romei, căsnicia nu a durat mai mult de şase luni. Divorţul a fost pronunţat în 1951. Cel de-al doilea soţ al ei a fost un confrate, actorul britanic Michael Wilding cu care Liz a avut doi băieţi. Căsnicia lor a durat cinci ani. Al treilea pe listă a fost producătorul Michael Todd. Mariajul lor a durat aproape un an de zile, pentru că Todd şi-a pierdut viaţa într-un accident aviatic. Văduva veselă s-a consolat repede cu cel mai bun prieten al răposatului ei soţ, cântăreţul Eddie Fisher care şi-a părăsit soţia, pe actriţa Debbie Reynolds, pentru apetisanta Liz. Povestea lor de dragoste a durat până ce Liz a început filmările la „Cleopatra”, unde în rolul lui Marc Anthony juca un galez seducător, păcătos până‑n rărunchi, care bea de stingea şi fuma între 3 şi 5 pachete de ţigări pe zi şi care, după propria afirmaţie, ar fi făcut sex sălbatic şi cu un şarpe dacă târâtoarea în cauză ar fi purtat fustă. Numele lui era Richard Burton. Liz nu a putut rezista combinaţiei letale de tandreţe şi violenţă ce-l definea pe Burton. Viaţa lor împreună a fost plină de turbulenţe. S-au iubit şi s-au urât cu pasiune. Apropiaţii cuplului erau de părere că cel mai bine este exprimată relaţia lor în filmul „Cui i-e frică de Virginia Woolf?”, în care focurile de artificii ale unei iubiri pasionale alternau cu cele mai teribile manifestări de ură.

Timp de 12 ani (1964-1976), Richard Burton şi Liz Taylor s-au tot certat şi împăcat, au divorţat şi s-au recăsătorit. „Dick” îi cumpăra întotdeauna iertarea cu bijuterii unicat, din acea perioadă datând colecţia ei de o valoare fabuloasă, conţinând Krupp Diamond, de 33 de karate, Taylor-Burton Diamond, de 69 de karate, şi La Peregrina Pearl, bijuterie care i-a aparţinut reginei Maria I a Angliei.
S-au des¬părţit la fel de furtunos, Liz Taylor acuzându-l mai târziu, în biografia ei scrisă de Ellis Amburn, nu numai de alcoolism şi manifestări violente, ci şi de homosexualitate, spunând că Richard ar fi avut o aventură cu Lawrence Olivier, lucru negat cu hotărâre de fratele mai mic al lui Burton. Plăcerile bahice nu i-au fost nici ei străine, în anii ’80 fiind chiar internată într-o clinică de dezalcoolizare.

Următorul soţ al lui Liz Taylor a fost senatorul republican John Warner, cu care a fost căsătorită între 1976 şi 1982. După divorţul de acesta, a urmat o perioadă în care a preferat statutul de femeie singură. Nu pentru multă vreme însă, căci în 1991 s-a căsătorit la faimosul ranch al prietenului ei Michael Jackson, Neverland, cu un simplu muncitor constructor, Larry Fortensky, de care a divorţat în 1996.

“Lumea este mai bună deoarece mama a trăit în ea”

„Mama mea a fost o femeie extraordinară, care a trăit viaţa din plin, cu multă pasiune, umor şi dragoste. Deşi pierderea ei este devastatoare pentru cei care o iubeau, vom fi mereu inspiraţi de contribuţia eternă pe care a adus-o acestei lumi. Remarcabila ei interpretare din filme, succesul ei ca femeie de afaceri şi lupta ei curajoasă şi de neoprit împotriva SIDA ne fac mândri de ceea ce a realizat ea. Ştim că lumea este mai bună deoarece mama a trăit în ea”, a declarat unul din fiii actriţei, Michael Wilding.

Rolurile vieţii sale, din cele aproape o sută de filme pe care le-a făcut, rămân cele din „Cui i-e frică de Virginia Woolf”, „Butterfield 8″, ambele răsplătite cu câte un Oscar, „Pisica pe acoperişul fierbinte” şi, desigur, „Cleopatra”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă